Aziatische

Aziatische keuken

De Aziatische keuken omvat de keukens van het Verre Oosten. De keukens in deze regio zijn voornamelijk beïnvloed door het boeddhismehindoeïsme en de islam. Met uitzondering van de Chinese vasteland keuken wordt hier veel vis gegeten. De voornaamste leverancier van koolhydraten is rijst. De smaken van verschillende gerechten horen elkaar te complementeren, waardoor in dezelfde gang zowel zoete als zoute gerechten geserveerd worden.

Geordend volgens nationaliteit worden de volgende keukens tot de Aziatische gerekend: 

 

Sushi

Sushi kent veel verschillende soorten, waarbij rijst het ingrediënt is dat altijd terugkomt. De overige ingrediënten en hoe deze tot een eetbaar hapje gecombineerd worden bepalen vervolgens de soort sushi.

Maki
De bekendste soort sushi in het Westen is maki (巻), wat letterlijk gerold betekent. De rijst wordt samen met de overige ingrediënten op een vel nori gelegd en dan stijf opgerold in een cilinder van ongeveer drie centimeter in doorsnee. Daarna wordt de rol in meestal zes of acht plakjes gesneden. Er zijn meerdere soorten maki. Zo is futomaki een wat dikkere rol van ongeveer vier centimeter die behalve de rijst vaak drie verschillende andere vullingen kent. Hosomaki daarentegen is een dunnere rol van ongeveer twee centimeter doorsnee met meestal maar één andere vulling. Uramaki is een variant waarbij juist de overige ingrediënten in de nori gewikkeld worden en de rijst aan de buitenkant zit. Een in de westerse wereld veel gegeten Uramaki is de binnenstebuiten rol, zoals de California Roll. Een wat afwijkende vorm van maki ten slotte is temaki waar de rijst en andere ingrediënten niet gerold maar in een ongeveer tien centimeter lange puntzak van nori gestopt worden.

Nigiri
Nigiri (握り) betekent letterlijk pakken of vormen in de hand, en is het bekendste type sushi in Japan. Het is een soort sushi waarbij een klein bolletje rijst met de vingers gevormd wordt met daarbovenop een stukje rauwe vis gedrukt. Om dit bij elkaar te houden, in het geval van bijvoorbeeld gladde inktvis of paling, wordt er ook soms wel een dun reepje nori omheen gebonden. Temari is een variant van nigiri waarbij de rijst en de vis samen tot een balletje gerold worden. Wasabi is de bindende factor. De ‘gunkan’ (slagschip) vorm heeft een dikke band van nori om de shari (rijstbal), zodat de kleine en/of glibberige stukken (zalmeitjes) op de rijst blijven liggen.

Oshi
Gewoonlijk in Japan genoemd als Oshi-zushi, wat fijngedrukte sushi betekent. Bij oshi (押し) wordt de sushi in een houten bakje tot rechthoekige blokjes geperst, waarbij in het midden tussen de rijst vaak groente of een reepje nori komt en de vis of andere zeevruchten bovenop. In tegenstelling tot de meeste sushisoorten die hun oorsprong in Tokio kennen, is oshi afkomstig uit Osaka, de tweede stad van Japan.

Inari
Inari (稲荷) is een minder bekende soort sushi waarbij de rauwe vis volledig afwezig is. In plaats daarvan is het enkel de sushirijst die in een klein zakje van gefrituurde tofoe (genaamd aburaage) gestopt wordt. Vaak bevat de aburaage veel olie na het frituren. Daarom wordt deze nog kort gekookt om het vetpercentage te verlagen. Vervolgens wordt het even gekookt in soyasaus en dashi saus. Na het afkoelen wordt de rijst pas toegevoegd.

Chirashi
Chirashi (ちらし) betekent verspreiden en is een andere soort sushi die nogal afwijkt van de meer bekendere vormen zoals maki en nigiri. Bij chirashi wordt een kom met rijst gevuld, waarna de overige ingrediënten toegevoegd worden. Dit kan ongekookt, waarbij de vis en groenten meestal bovenop gelegd worden, maar ook kunnen ze gekookt door de rijst heen gemengd worden. Er zijn echter behalve de rijst geen vaste overige ingrediënten en binnen Japan zijn er veel regionale verschillen.

Read More
Paul29 november 2020
Tags:

Wonton kip en knoflook garnalen

Heerlijk gevulde wonton met kip en knoflook garnalen

Read More
Paul25 november 2020
Tags:

Teriyaki saus

Teriyaki  (Japans: 照り焼き, テリヤキ) is een Japanse kooktechniek, waarbij gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in

Read More
Paul21 november 2020
Tags:

Risolles

Risolles gevulde pannenkoek gefrituurd

Read More
Paul14 november 2020
Tags:

Loempia met kip

Een loempia is een van oorsprong Chinees gerecht dat onder meer ingang heeft gevonden in de Filipijnse, Indonesische, de Vietnamese, de Cambodjaanse en de Thaise keuken. Er zijn veel varianten. Meestal worden loempia’s als voorgerecht of snack gegeten.

Read More
Paul18 oktober 2020
Tags:

Ku lu yuk met ananas en witte rijst

Ku lo yuk (ook wel geschreven als: koe lu/loe/lou/low yok/yoek) is een Chinees gerecht dat populair is in de Kantonese keuken bestaande uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, vaak gecombineerd met onder andere ananas, paprika en ui.

Het gerecht was al in de 18e eeuw in Kanton bekend.

Een traditioneel gerecht uit de Jiangsu keuken genaamd Varkensvlees in een suiker-met-azijnsaus (糖醋里脊; pinyin: táng cù lǐjǐ) wordt beschouwd als haar voorloper.
De kipvariant is ‘koe lu kai’, die in de Verenigde Staten bekendstaat als ‘sweet and sour chicken’

Read More
Paul27 september 2020
Tags:

Mini rijst tafel 2

Mini rijsttafel 2 De rijsttafel is een combinatie van rijstschotels en bijgerechten uit de Indonesische keuken en Indische keuken, ontstaan in Nederlands-Indië, aangepast

Read More
Paul16 september 2020
Tags:

Koreaans gehakt

koreaans gehakt heerlijk gekrijd

Read More
Paul16 september 2020
Tags:

Hete boontjes

Hete boontjes en zoete chilisaus met sambal

Read More
Paul16 september 2020
Tags:

Tjap tjoy

De naam tjaptjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap, dat ‘gemengd’ betekent, en tjoi, dat ‘groente’ betekent

Read More
Paul16 september 2020
Tags:

Pindasoep

pindasoep

Read More
Paul23 mei 2020
Tags:

Mini rijsttafel

mini rijsttafel met nasi,babi pangang,gehakt balletjes in sate,pindasaus,atjar tjampoer

Read More
Paul11 april 2020
Tags:

pinda, satésaus

pindasaus, satésaus

Read More
Paul11 april 2020
Tags:

Nasi goreng

nasi goreng

Read More
Paul11 april 2020
Tags:

Gehaktballetjes in sate chicken tonight

Gehakt balletjes in satésaus

Read More
Paul11 april 2020
Tags:

Babi pangang-ajam

babi pangang-ajam Chicken tonight babi pangang-ajam met chicken tonight saus 2 stuks varkenshaas of karbonade1

Read More
Paul11 april 2020
Tags:

Chinese tomaten soep

Chinese tomaten soep

Read More
Paul18 maart 2020
Tags:

Atjar Tjampoer

Heerlijk bij sla of bij de nasi of gewoon zo lekker fris

Read More
Paul29 februari 2020
Tags:

Haaienvinnensoep zonder haai

Haaienvinnen soep zonder haai omdat haai moeilijk te krijgen is.
en eigenlijk beschermt zo moeten zijn.
gebruiken we ham

Read More
Paul2 oktober 2019
Tags: