cropped-wp3cce90b8-e1572888879923.png

startpagina Hinskens

Burn to end frikandellen

Jouw winkel pagina

Website en recepten GRATIS. Maar wil je ons helpen doe dan en kleine donatie
Burn to en frikandellen. gekarameliseerde frikandellen

De commerciële frikandel werd in 1954 gelanceerd in de Nederlandse stad DordrechtSlagersknecht Gerrit de Vries maakte gehaktballen die hij aan de horeca verkocht. Door een wijziging in de Warenwet moest hij zijn product, dat in de smaak viel bij zijn klanten, veranderen. Zijn oplossing was de vorm maar niet het recept te wijzigen: van de bal maakte hij een worst. De naam voor zijn product werd hem door een vrouwelijke snackbarhouder van Duitse afkomst ingefluisterd: daar bestond de Frikadelle, een platte gehaktbal. De Vries nam die naam over: frikadel (zonder N).[1]

De zoon van De Vries geeft toe[bron?] dat Jan Bekkers van de snackfabriek Beckers uit het Noord-Brabantse Deurne de frikandel vijf jaar later vervolmaakt heeft. Bekkers vond zijn inspiratie bij de Amerikanen, waar de snackcultuur in opmars was, en maakte van de frikandel een glad exemplaar van fijngemalen vlees. De naam werd niet gedeponeerd; De Vries deed dat wel voor zijn Mexicano. In 2009 claimde snackfabrikant Beckers dan ook dat de frikandel op dat moment zijn 50ste verjaardag vierde.[2]

Schrijfwijze

Bovenstaand verhaal wordt in zekere zin bevestigd door het “Etymologisch woordenboek van het Nederlands”. Dit boekwerk beschrijft dat het woord “frikadel” in de 16e eeuw opdook als benaming voor een (gekruide) bal gehakt. Het woord frikandel ontstond rond 1954 als merknaam voor een worstvormige frikadel, en verwerd later tot soortnaam. Het zou echter nog decennia duren voor het Groene Boekje het woord “frikandel” officieel erkende. Pas in de editie van oktober 2005 werd “frikandel” ingebracht als officieel goedgekeurde spellingvariant van “frikadel”.

Taalhistoricus Ewoud Sanders beschouwt de hierboven beschreven ontstaansgeschiedenis van de frikadel echter als een reclamepraatje dat door de fabrikant de wereld in is geholpen. Volgens hem is het woord “frikandel” niets anders dan een verbastering van het woord “frikadel” – mogelijk als contaminatie van frikadel en fricandeau – die al in de taal voorkwam, lang voordat de firma Beckers werd opgericht. Het woord wordt al vanaf de 17e eeuw in verschillende varianten aangetroffen in kook- en woordenboeken, en in het Kunstwoordenboek van P. Weiland van 1824 worden frikandellen al beschreven als “kleine worsten van kalfsvleesch, wittebrood, kruiderijen, enz. in boter gebakken”.[3]

De frikandel is (onder die naam of varianten daarop) als worstvormig gekruid vlees alleen bekend in België en Nederland. Omliggende landen kennen doorgaans alleen de “frikadel“, de gekruide gehaktbal, Duitsland de “Frikadelle”, een gekruide, afgeplatte gehaktbal. Verwarrend genoeg wordt in België op sommige plaatsen de benaming “frikandel” soms óók voor de gehaktbal gebruikt. De overeenkomst schept bij veel mensen verwarring, omdat ze een frikandel bestellen en een gehaktbal krijgen.

Verkoop

De frikandel raakte in 2003 enigszins uit de gratie. In dat jaar werden in Nederland dertig miljoen minder frikandellen verkocht dan in 2002. De terugval van de verkoop van vette snacks had te maken met de recessie en met de discussie over overgewicht.[bron?] Overigens bezetten de frikandel en de kroket nog wel steeds de bovenste plekken van de Nederlandse top tien van snacks. Tot ongeveer 1996 was de kroket de meest verkochte snack in Nederland, maar inmiddels heeft de frikandel de kroket ruimschoots ingehaald. Na deze bestsellers volgen de bamischijf, de nasischijfkaassoufflékipcornhamburgergehaktbalgehaktstaaf en loempia.[4]

Een frikandel wordt meestal gekocht in een snackbar of een automatiek. Hij wordt gewoonlijk met een saus geserveerd, bijvoorbeeld mayonaisepindasaus of speciaal met curry, mayonaise en gesnipperde uitjes. Sommigen eten de frikandel met tomatenketchup.

Producenten

De meeste frikandellen worden tegenwoordig niet meer door slagers geproduceerd, maar door grote industriële bedrijven. Op de Nederlandse en Belgische markt zijn dat Mora en Beckers. Daarnaast is nog een aantal merkloze fabrikanten op deze markt actief.

Karamellisatie is een chemische omzetting van suiker tot bruine karamel. Dit is een proces dat veel gebruikt wordt in de keuken vanwege de typische smaak en bruine kleur van karamel. Tijdens karamellisatie komen er vluchtige stoffen vrij met de typische karamelgeur.

bron wikipedia

De burn to en frikandel is een leuke aparte snack

 

burn to end frikandellen

Burn to end frikandelen

 gekarameliseerd frikandellen
Prep Time 10 minutes
Cook Time 1 hour
Total Time 1 hour 10 minutes
Course Borrelhapje
Cuisine Nederlands
Servings 5 personen
Calories 45 kcal

Equipment

  • 1 bbq
  • 1 aluminium bakje

Ingredients
  

  • 1 stuk frikandel per persoon
  • 6 eetlepels Bruine basterd suiker
  • 4 klontje roomboter
  • 1 eetlepel cajun kruiden
  • 5 eetlepls bbq saus

Instructions
 

  • kies voor 1 frikandel per persoon.
    Smeer in met Mosterd
    burn to end frikandellen
  • kruid de frikandellen naar smaak ik heb cajun kruiden gekruid kruid ze rond om.
    burn to end frikandellen
  • doe de houtsnippers in de roker. Hout niet nat maken we gaan roken en niet stomen.
    burn to end frikandellen
  • Smoker sluiten en aanzetten
    burn to end frikandellen
  • houd het in het rook gebied ongeveer 125 graden max.
    Rook de frikandellen voor een half uur.
    burn to end frikandellen
  • leg de frikandellen indirect op de bbq.
    burn to end frikandellen
  • Haal de frikandellen eraf en snij elke frikandel in 4 gelijke stukken.
    burn to end frikandellen
  • stook de bbq op tot 175 graden.
    burn to end frikandellen
  • leg alle stukke in een aluminium bak. we hadden 5 frikandellen dus 20 stuks.
    burn to end frikandellen
  • doe er bruine suiker over en 4 stukjes roomboter.
    burn to end frikandellen
  • Doe er wat BBQ saus overheen.
    burn to end frikandellen
  • Laat de frikandellen ongeveer een kwartier karameliseren.
    Let op als dit proces gaat beginnen dat je frikandellen niet verbranden er even bij blijven.
    burn to end frikandellen
  • Een snack om te smullen eet smakelijk.
    burn to end frikandellen
Keyword krikandellen
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Patatas brava
26 december 2024
Patatas bravas is een typisch Spaans tapasgerecht. Vooral in grote steden als Valencia, Barcelona en...
Roy's pittige nasi goreng
20 oktober 2024
Ontdek een spannende kijk op traditionele nasi goreng met Roy's pittige recept, perfect voor liefhebbers...
Gepaneerde karbonaden
10 mei 2024
Heerlijk gepaneerde karbonaden.gebraden vanuit de pan
Tortilla Boursin,salami en veldsla
07 oktober 2023
Heerlijke Tortilla Boursin en salami
Gyoza Japans dumpling
16 augustus 2023
Gyoza Japans dumpling
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
05 augustus 2023
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
slagroom knoflookboter
02 augustus 2023
Heerlijke slagroom knoflookboter voor op toast of stokbrood
Rookworst spek shots
05 juli 2023
rook worst met boursin en ontbijtspek
Gevulde kippenbol
28 juni 2023
Gevulde kippenbol Heerlijke gevulde kipfilet met gehakt en groenten. Een leuke nieuwe presentatie waarin...
Pickled eggs
29 april 2023
Pickled eggs, gepekelde uien
0
Ik zie u idee / melding graag te gemoed , Geef uw commentaar hier.x