Chermoula
(Arabisch: شرمولة) of charmoula is een marinade en relish[ uit de Algerijnse, Libische, Marokkaanse en Tunesische keuken. Het wordt traditioneel gebruikt voor het kruiden van vis of zeevruchten, maar kan ook worden toegepast bij vlees– en groentegerechten.
Ingrediënten
Veelvoorkomende bestanddelen van chermoula zijn knoflook, komijn, koriander, olie, citroensap en zout. Regionale variaties kunnen ook ingelegde citroen, ui, chilipeper, zwarte peper, saffraan en andere kruiden bevatten.
Varianten
Recepten voor chermoula verschillen aanzienlijk per gebied. In het Tunesische Sfax wordt tijdens het Suikerfeest chermoula bereid met gezouten vis. Deze regionale variant (Charmoula sfaxienne) wordt samengesteld uit puree van gedroogde donkere rozijnen gemengd met uien, gekookt in olijfolie en kruiden zoals kruidnagel, komijn, chili, zwarte peper en kaneel.
Een Marokkaanse versie van chermoula bestaat uit gedroogde peterselie, komijn, paprika, zout en peper. Bron wikipedia
Chermoula kip in lente ui saus
Equipment
- wok
- 2 steel pannetjes
Ingredients
- 50 gram roomboter
- 50 gram bloem (kristal)
- 1/2 liter groentebouillon
- 1 bosje lente ui
- 1 spin peper
- 1 spin zeezout
- 1 eetlepel Maggie smaak versterker
- 1 stuk rode ui
- 4 stuks grote champignons
- 1 stuk prei
- 1 stuk rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- 1 pot sperziebonen hak
- 1 potje groente mix mais/erwten bonduelle
- 3 stuk kip filet
- 5 stuk speklappen
- 2 eetlepel chermoula kruiden
- 1 eetlepel varkenskruiden verstegen
Instructions
- Verzamel de ingrediënten
- snij de kip filet in brokken, en kruid deze met de chermoula kruiden.Goed in de kruiden zetten, niet te zuinig. Zet even apart in een kom
- Snij de speklappen in reepjes en kruid deze met varkenskruiden. Even weg zetten in een kom
- Snij de prei in vieren in de lengte en dan in ringen
- Snij de lente uien ringen (Bosje)
- Snij de ui in ringen
- Snipper de knoflook
- snij de paprika in blokjes klein
- Snij de champignons in plakjes
- Olie in de pan en bak de kip aan totdat je geen rauwe kip meer ziet
- Haal de kip uit de pan en doe deze in de kom terug
- Bak de spek lekker krokant en doe deze terug in de kom.
- We gaan nu even de saus maken !
- Doe 50 gram roomboter op laag vuur in een steelpan
- laat dit langzaam smelten
- doe 2 groente bouillon blokjes in een 1/5 liter heet water
- weeg 50 gram bloem af
- Als de boter gesmolten is voeg al roerend met een garde de bloem toe. We maken nu de roux. voeg telkens 100 cl bouillon 5 x toe als de bouillon volledig is toegevoegd doe de lente ui erbij zet alles op laag vuur.
- Geef een spin peper en zout toe
- Voeg nu 1 eetlepel maggie smaak versterker toe
- PROEVEN. goed ? of er nog wat bij ? indien klaar op kleinste vuur niet overkoken indien nodig even van het vuur afhalen. (Je zult een licht maggie smaak proeven)
- Terug naar het hoofd gerecht.
- zet de sperziebonen en de groente mix in 1 pannetje en breng dit even aan de kook.kook door 2 minuten. giet het daar na af en doe doe het in een vergiet.blus nu de groenten af deze zijn nu geblancheerdBlancheren is een kooktechniek waarbij voedsel, meestal groente of fruit, een korte tijd wordt gekookt waarna het in koud water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld zodat het kookproces wordt onderbroken. Blancheren gebeurt altijd zonder deksel.
- Zet de wok op hoog vuurdoe de ui,paprika,knoflook en de champignons in de wok. lekker beetje bakken niet te veel rauwigheid eraf
- voeg nu alle ingrediënten toe eerst de groente en de prei ,dan de kip daarna de spek even door laten wokken
- Neem nu de lente ui saus en giet dit in de wok
- door wokken , daarna van het vuur af op de sudderplaat voor 1,5 uur met deksel erop
- Eet smakelijk