Startpagina

Sinds 2010

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Chermoula kip in lente ui saus

Chermoula 

(Arabisch: شرمولة) of charmoula is een marinade en relish[ uit de AlgerijnseLibischeMarokkaanse en Tunesische keuken. Het wordt traditioneel gebruikt voor het kruiden van vis of zeevruchten, maar kan ook worden toegepast bij vlees– en groentegerechten.

Ingrediënten

Veelvoorkomende bestanddelen van chermoula zijn knoflookkomijnkorianderolie, citroensap en zout. Regionale variaties kunnen ook ingelegde citroenuichilipeper, zwarte pepersaffraan en andere kruiden bevatten.

Varianten

Recepten voor chermoula verschillen aanzienlijk per gebied. In het Tunesische Sfax wordt tijdens het Suikerfeest chermoula bereid met gezouten vis. Deze regionale variant (Charmoula sfaxienne) wordt samengesteld uit puree van gedroogde donkere rozijnen gemengd met uien, gekookt in olijfolie en kruiden zoals kruidnagel, komijn, chili, zwarte peper en kaneel.

Een Marokkaanse versie van chermoula bestaat uit gedroogde peterselie, komijn, paprika, zout en peper. Bron wikipedia

Kook gerechten

Chermoula kip in lente ui saus

heerlijke kip in chermoula in lente ui saus
Prep Time 20 mins
Cook Time 2 hrs
Course Hoofdgerecht
Cuisine Arabisch, Hollands
Servings 8 personen
Calories 45 kcal

Equipment

  • wok
  • 2 steel pannetjes

Ingredients
  

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem (kristal)
  • 1/2 liter groentebouillon
  • 1 bosje lente ui
  • 1 spin peper
  • 1 spin zeezout
  • 1 eetlepel Maggie smaak versterker
  • 1 stuk rode ui
  • 4 stuks grote champignons
  • 1 stuk prei
  • 1 stuk rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 pot sperziebonen hak
  • 1 potje groente mix mais/erwten bonduelle
  • 3 stuk kip filet
  • 5 stuk speklappen
  • 2 eetlepel chermoula kruiden
  • 1 eetlepel varkenskruiden verstegen

Instructions
 

  • Verzamel de ingrediënten
    voor presentatie
  • snij de kip filet in brokken, en kruid deze met de chermoula kruiden.
    Goed in de kruiden zetten, niet te zuinig.
    Zet even apart in een kom
  • Snij de speklappen in reepjes en kruid deze met varkenskruiden. Even weg zetten in een kom
  • Snij de prei in vieren in de lengte en dan in ringen
  • Snij de lente uien ringen (Bosje)
  • Snij de ui in ringen
  • Snipper de knoflook
  • snij de paprika in blokjes klein
  • Snij de champignons in plakjes
  • Olie in de pan en bak de kip aan totdat je geen rauwe kip meer ziet
  • Haal de kip uit de pan en doe deze in de kom terug
    voor presentatie
  • Bak de spek lekker krokant en doe deze terug in de kom.
    voor presentatie spek
  • We gaan nu even de saus maken !
  • Doe 50 gram roomboter op laag vuur in een steelpan
  • laat dit langzaam smelten
    voor presentatie
  • doe 2 groente bouillon blokjes in een 1/5 liter heet water
  • weeg 50 gram bloem af
  • Als de boter gesmolten is voeg al roerend met een garde de bloem toe. We maken nu de roux. voeg telkens 100 cl bouillon 5 x toe als de bouillon volledig is toegevoegd doe de lente ui erbij zet alles op laag vuur.
  • Geef een spin peper en zout toe
  • Voeg nu 1 eetlepel maggie smaak versterker toe
  • PROEVEN. goed ? of er nog wat bij ? indien klaar op kleinste vuur niet overkoken indien nodig even van het vuur afhalen. (Je zult een licht maggie smaak proeven)
  • Terug naar het hoofd gerecht.
  • zet de sperziebonen en de groente mix in 1 pannetje en breng dit even aan de kook.
    kook door 2 minuten. giet het daar na af en doe doe het in een vergiet.
    blus nu de groenten af deze zijn nu geblancheerd
    Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel, meestal groente of fruit, een korte tijd wordt gekookt waarna het in koud water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld zodat het kookproces wordt onderbroken. Blancheren gebeurt altijd zonder deksel.
  • Zet de wok op hoog vuur
    doe de ui,paprika,knoflook en de champignons in de wok. lekker beetje bakken niet te veel rauwigheid eraf
  • voeg nu alle ingrediënten toe
    eerst de groente en de prei ,dan de kip daarna de spek even door laten wokken
  • Neem nu de lente ui saus en giet dit in de wok
    Kook gerechten
  • door wokken , daarna van het vuur af op de sudderplaat voor 1,5 uur met deksel erop
    voor presentatie
  • Eet smakelijk
    voor presentatie
Keyword chermoula, Kip-ham kaas spekrol, lente ui saus
Kook gerechten

Help ons !

Door uw reactie op onze recepten.
Helpt u ons te groeien en beter zichtbaar te worden in google.
Daardoor krijgen we meer bekendheid.
En we zijn erg geïnteresseerd in uw reactie en eventueel tips.

Dus kom op geef ons uw sterren en uw reactie

0 0 vote
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments