Startpagina

Sinds 2010

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Crè­me brûlée

Crème brûlée 

(letterlijk: gebrande room) is een custardachtig nagerecht, met daaroverheen een gekaramelliseerde laag suiker. De precieze oorsprong van het gerecht is onbekend. Het kan afkomstig zijn uit FrankrijkGroot-Brittannië of Catalonië. De traditionele crème brûlée bestaat uit crème anglaise[bron?] gemaakt van room, melk, suiker en eieren op smaak gebracht met vanille.

Na het maken van de crème wordt deze in kleine schaaltjes gestort om af te koelen. Vlak voor het opdienen wordt de pudding met een laagje suiker bestrooid en vervolgens verhit met een kleine gasbrander. Karamelliseren onder bijvoorbeeld de grill is ook mogelijk, maar onverstandig omdat de crème brûlée zelf hierdoor ook warm wordt. Crème brûlée dient koud geserveerd te worden met een knapperige bovenkant. De suiker moet zo egaal mogelijk gesmolten zijn en mag absoluut niet verbrand zijn, omdat dit een bittere, vieze smaak geeft. Na het karamelliseren moet het nagerecht direct worden opgediend. Wanneer de crème na het branden van de suiker te lang blijft staan, neemt de suikerlaag vocht op uit de crème en wordt weer zacht, terwijl het aantrekkelijke van dit gerecht nu juist het contrast tussen de glasharde suikerlaag en romig-zachte vla is.

Johannes van Dam schrijft in zijn boek DeDikkeVanDam dat sommige Nederlandse restauranthouders beweren dat koud geserveerde crème brûlée door de gasten wordt teruggezonden en dat zij het daarom warm opdienen.

Sint-Jozef.

De Catalaanse variant van crème brûlée heet crema catalana en wordt daar traditioneel geserveerd op 19 maart, de feestdag van sint jozef

De traditionele manier van verhitten is met een ijzeren schijf aan een steel die eerst boven een vuur gehouden wordt tot hij roodgloeiend is. Dan wordt de hete schijf vlak boven de suiker laag gehouden om te karamelliseren Bron wikipedia

Crè­me brûlée

Crè­me brûlée 1

nagerechtCrè­me brûlée

  • 1 stuk vanillestokje
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml melk halfvol
  • 1 stuk eieeren
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 koffielepels basterdsuiker wit
  1. Verwarm de oven voor op 125 °C.

  2. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng de slagroom en melk met het vanillestokje en -merg aan de kook. Laat op laag vuur 5 min. trekken. Verwijder het vanillestokje.

  3. Splits de eieren en doe de eidooiers met de suiker in een grote kom. Klop door elkaar. De eiwitten gebruik je niet.

  4. Schenk de hete room erbij en roer tot het mengsel wat dikker wordt. Verdeel over de schaaltjes.

  5. Zet de schaaltjes voorzichtig op een rooster in de oven. Laat de crème brûlée in ca. 45 min. gaar worden en helemaal stollen.Laat

  6. 30 min. op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven.

  7. Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast.

  8. Neem ze uit de koelkast en zet ze op tafel


    Crè­me brûlée 2
  9. voeg 1 schepje basterdsuiker toe


    Crè­me brûlée 3
  10. verdeel de basterdsuiker


    Crè­me brûlée 4
  11. pak nu de brander en karameliseer de suiker


    Crè­me brûlée 5
  12. de suiker laad een goudbruine gloed achter


    Crè­me brûlée 6
  13. eet smakelijk


    Crè­me brûlée 7
  14. N.B

    Indien u geen brander heeft zet de schaaltjes bovenin de over en zet deze op grillen voor 30 sec tot een minuut let op het gaat snel

Crème brûlée
5 1 vote
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments