cropped-wp3cce90b8-e1572888879923.png

startpagina Hinskens

Jouw winkel pagina

Crè­me brûlée

Aantal recepten

Crème brûlée 

(letterlijk: gebrande room) is een custardachtig nagerecht, met daaroverheen een gekaramelliseerde laag suiker. De precieze oorsprong van het gerecht is onbekend. Het kan afkomstig zijn uit FrankrijkGroot-Brittannië of Catalonië. De traditionele crème brûlée bestaat uit crème anglaise gemaakt van room, melk, suiker en eieren op smaak gebracht met vanille.

Na het maken van de crème wordt deze in kleine schaaltjes gestort om af te koelen. Vlak voor het opdienen wordt de pudding met een laagje suiker bestrooid en vervolgens verhit met een kleine gasbrander. Karamelliseren onder bijvoorbeeld de grill is ook mogelijk, maar onverstandig omdat de crème brûlée zelf hierdoor ook warm wordt. Crème brûlée dient koud geserveerd te worden met een knapperige bovenkant. De suiker moet zo egaal mogelijk gesmolten zijn en mag absoluut niet verbrand zijn, omdat dit een bittere, vieze smaak geeft. Na het karamelliseren moet het nagerecht direct worden opgediend. Wanneer de crème na het branden van de suiker te lang blijft staan, neemt de suikerlaag vocht op uit de crème en wordt weer zacht, terwijl het aantrekkelijke van dit gerecht nu juist het contrast tussen de glasharde suikerlaag en romig-zachte vla is.

Johannes van Dam schrijft in zijn boek DeDikkeVanDam dat sommige Nederlandse restauranthouders beweren dat koud geserveerde crème brûlée door de gasten wordt teruggezonden en dat zij het daarom warm opdienen.

Sint-Jozef.

De Catalaanse variant van crème brûlée heet crema catalana en wordt daar traditioneel geserveerd op 19 maart, de feestdag van sint jozef

De traditionele manier van verhitten is met een ijzeren schijf aan een steel die eerst boven een vuur gehouden wordt tot hij roodgloeiend is. Dan wordt de hete schijf vlak boven de suiker laag gehouden om te karamelliseren Bron wikipedia

voor presentatie

Crè­me brûlée

nagerechtCrè­me brûlée
Prep Time 10 mins
Cook Time 3 hrs 30 mins
Total Time 3 hrs 40 mins
Course Nagerecht
Cuisine Frans
Servings 2 personen
Calories 475 kcal

Equipment

  • kom
  • ovenschaaltjes
  • koelkast
  • brander
  • oven

Ingredients
  

  • 1 stuk vanillestokje
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml melk halfvol
  • 1 stuk eieeren
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 koffielepels basterdsuiker wit

Instructions
 

  • Verwarm de oven voor op 125 °C.
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap met een mespunt het merg eruit. Breng de slagroom en melk met het vanillestokje en -merg aan de kook. Laat op laag vuur 5 min. trekken. Verwijder het vanillestokje.
  • Splits de eieren en doe de eidooiers met de suiker in een grote kom. Klop door elkaar. De eiwitten gebruik je niet.
  • Schenk de hete room erbij en roer tot het mengsel wat dikker wordt. Verdeel over de schaaltjes.
  • Zet de schaaltjes voorzichtig op een rooster in de oven. Laat de crème brûlée in ca. 45 min. gaar worden en helemaal stollen.Laat
  • 30 min. op kamertemperatuur afkoelen en verder opstijven.
  • Dek de schaaltjes af en zet ze minimaal 2 uur in de koelkast.
  • Neem ze uit de koelkast en zet ze op tafel
    voor presentatie
  • voeg 1 schepje basterdsuiker toe
    voor presentatie
  • verdeel de basterdsuiker
    voor presentatie
  • pak nu de brander en karameliseer de suiker
    voor presentatie
  • de suiker laad een goudbruine gloed achter
    voor presentatie
  • eet smakelijk
    Crè­me brûlée 1
  • N.B
    Indien u geen brander heeft zet de schaaltjes bovenin de over en zet deze op grillen voor 30 sec tot een minuut let op het gaat snel
Keyword Cremé brulee
Crème brûlée
5 1 vote
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Boeuf strogonoff heerlijk vleesstoof gerecht
31 juli 2022
Bœuf Stroganoff is een vleesgerecht uit de Russische keuken, bestaande uit dunne blokjes gesauteerde biefstuk of...
Burn to end frikandellen
03 juli 2022
Burn to en frikandellen. gekarameliseerde frikandellen
BBQ saus
03 juli 2022
Zoete BBQ saus
kippen pasteitjes met kaas
07 juni 2022
lekkere kip pasteitjes op zijn Russisch kip gevuld met heerlijke oude kaas gebakken in roomboter.
Chinese kippen groente soep
21 mei 2022
Chinese kippen groente soep
Bami spek bal
11 mei 2022
bami spek bal
T-bone steak
11 mei 2022
T-bone steak
Dronken kip met koolrabi
02 april 2022
Dronken kip met koolrabi
Gele curry rijst met varkenshaas en krokant gebakken spekjes
30 maart 2022
Gele curry rijst met varkenshaas en krokant gebakken spekjes
Arroz con polo- rijst met kip
27 februari 2022
Arroz con polo rijst met kip
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Het team

Paul Hinskens
Paul Hinskens Oprichter Hobby kok
Oprichter en houder van deze site. Mijn keuken, is een hobby website waar we leuke en heerlijke recepten delen. Koken we met  plezier. En leren we er elke dag weer wat bij. We zijn geen professionele koks,  maar koken we met veel  lol in onze keuken. Heeft u ook een leuk recept, deel het met ons en wie weet plaatsen we het. U mag natuurlijk altijd een bericht bij een recept achter laten graag zelfs. Dat is onze doel voor deze pagina.  Veel kook plezier.
Hanny
Hanny Hinskens Inspirator super kokkie
Vele familie recepten komen van Hanny. Die ze al jaren voor ons maakt met veel passie en plezier.Met handige tips en leuke recepten. Daarnaast vinden we het leuk om recepten met elkaar te delen. alle recepten worden eerst uitgeprobeerd voor ze op de website gaan. Dus niet elk recept wordt er zomaar op gezet. Deze recepten komt vanuit de ervaring die we zelf op doen in onze familie keukens.
patricia
Patricia van der Meer Hobby kok
Patricia is een groot deel verantwoordelijke voor de bakkerij. De heerlijkste koeken en taartjes
Roy
Roy van der Meer Aspirant kok
Roy is onze aspirant kok. Hij leert veel en experimenteert graag in de keuken. Ook zijn recepten zijn terug te vinden in onze keukens