Koshary , kushari of koshari ( Egyptisch Arabisch : كشري[ˈkoʃɑɾi] ) is het nationale gerecht van Egypte en een zeer populair straatvoedsel. [1] Een Egyptisch gerecht dat zijn oorsprong vond in het midden van de 19e eeuw, het gerecht combineert Italiaanse en Midden-Oosterse culinaire elementen. Koshary is gemaakt van rijst , macaroni en linzen gemengd, [2] gegarneerd met een gekruide tomatensaus en knoflookazijn en gegarneerd met kikkererwten en krokant gebakken uien . Het wordt vaak geserveerd met wat knoflooksap ; knoflookazijn en hete saus zijn optioneel.
Geschiedenis
Koshary is ontstaan in het midden van de 19e eeuw, in een tijd dat Egypte een multicultureel land was in het midden van een economische boom . Het bestaat uit gebakken uien, linzen, rijst, macaroni en citroensaus . Het is enigszins verwant aan de Italiaanse keuken , maar het Egyptische gerecht heeft meer ingrediënten en smaken, vooral de lokale Egyptische saus die het de unieke smaak geeft waar het gerecht populair om is. [ citaat nodig ]
Men denkt dat het afkomstig is van khichri , hoewel de toevoeging van macaroni afkomstig lijkt te zijn van de Italianen .
Koshary werd in de beginjaren verkocht op voedselkarren en werd later geïntroduceerd in restaurants.
Dit gerecht is zeer populair onder arbeiders en arbeiders en het gerecht is zeer geschikt voor massale cateringevenementen zoals conferenties. Het kan thuis worden bereid en wordt ook geserveerd in kraampjes langs de weg en restaurants in heel Egypte; sommige restaurants zijn gespecialiseerd in koshary met uitsluiting van andere gerechten, terwijl andere het als een van de vele producten aanbieden. Omdat traditioneel bereide koshary geen dierlijke producten bevat, kan het als veganistisch worden beschouwd , zolang alle frituren plantaardige olie gebruiken. bron wikipedia
Egyptische Koshari
Equipment
- 1 wok
- 2 x steelpan
Ingredients
- 1 pak macaroni 250 gram
- 75 gram vermicelli
- 100 gram rijst
- 1 stuk chilipeper
- 3 teentjes knoflook
- 400 gram linzen
- 150 gram kikkererwten
- 1 blikje tomaten puree
- 75 ml water
- 3 stuk tomaten
- 1/2 stuk citroen
- 1 eetlepel wijnazijn
- 1 theelepel komijnzaad
Instructions
- zet alle ingredientten klaar
- snij de tomaten in repen
- snij 2 uien in ringen
- sniper 1 ui
- hak de knoflook klein
- hak de kop en de kont van de peper
- snij doormidden
- Haal met een thee lepel de zade eruit
- hak de peper in fijne stukjes
- we gaan de linzen en kikkererwten Au bon marie koken.Au bain-marie is het in een (warm) waterbad plaatsen van een pan of kom met gerechten om de temperatuur te doen dalen of te verhogen. De meest gebruikte toepassing is het verwarmen van voedsel tot tegen het kookpunt. Het water (of de stoom daarvan) zorgt ervoor dat het niet warmer wordt dan 100°C.water mag dus niet koken
- duw de kikker erwten plat in de steelpan
- doe dit ook bij de linzen
- doe wat olie in de wok en frituur de uien ringenhaal ze eruit en lag ze op een keuken doek om uit te lekkengiet de overige olie af in een schaaltje niet weggooien
- Laat de overgebleven olie in de pan zitten en hak de andere ui, de knoflook en de chilipeper fijn. Bak hierin de ui, knoflook, chilipeper en tomatenpuree. Snij de tomaten in stukjes en voeg ze samen met het water toe aan de pan. Laat op zacht vuur zo’n 2 minuten pruttelen.
- Kruid het mengsel met de komijn, citroensap, witte wijnazijn en een snuf peper en zout. Giet de kikkererwten en linzen af en meng ze door het tomatenmengsel. Laat het mengsel 3 minuten zachtjes koken.
- Meng de pasta’s en de rijst door elkaar, eventueel met een scheutje olijfolie. Serveer de pasta’s en rijst met de tomatensaus er bovenop en garneer de koshari met de gebakken uien. Koshari maken doe je zó.
- Ik heb er voor gekozen om alles door elkaar te doen in een pan ,een heerlijk Egyptisch gerecht eetsmakelijk