Erwtensoep is een soep gemaakt van spliterwten. De benaming snert wordt gebruikt voor de in Nederland gebruikelijke variant van deze soep, die doorgaans ’s winters gegeten wordt en zo dik is dat deze meer op pap dan op soep lijkt.[1]
Oorsprong en verspreiding
Soep die is gemaakt van erwten heeft een lange geschiedenis. De soep is al bekend van oude Griekse beschavingen van ca 500 v.Chr., maar werd mogelijk al vele eeuwen daarvoor in Voor-Azië bereid. In Noordwest- en Oost-Europa zijn dikke varianten populair. Ook in Canada, de VS, Australië, India en het Midden-Oosten worden varianten geserveerd, soms minder gebonden dan het traditionele Nederlands gerecht. Het eerste Nederlandse recept voor snert dateert uit het begin van de 16e eeuw.[2]
Nederlandse erwtensoep
Samenstelling
Erwtensoep wordt gemaakt van ingrediënten die elk op zich lang houdbaar zijn.[2] De basis vormt een vleesbouillon van gezouten vlees, waaraan gedroogde spliterwten of andere erwten worden toegevoegd. De soep kan ook echter begonnen worden met alleen water en gedroogde erwten.
De hoeveelheden en de keus van verdere ingrediënt variëren. Sommige traditionele recepten voor snert geven naast spliterwten als enige groenten knolselderij en prei, andere wortel en ui. Naast wortel, knolselderij, prei en ui kan ook aardappel toegevoegd worden. Aardappels vallen tijdens langdurig koken uit elkaar en zorgen ervoor dat de soep sneller dik wordt. Andere groentes die toegevoegd worden zijn wel bleekselderij of bladselderij. De soep bevat vaak tevens vet varkensvlees, zoals krabbetjes, speklap, karbonade of varkenspoot. Ook rookworst is een veelgebruikt ingrediënt.
Door de kenners wordt erwtensoep pas snert genoemd als de soep een nacht heeft gestaan. Daardoor wordt de soep bijzonder dik.[2]
Bij- en nagerechten
De erwtensoep wordt in Nederland traditioneel gegeten met roggebrood, belegd bijvoorbeeld met katenspek, kaas of boter. Sommigen kiezen pannenkoeken als dessert na erwtensoep, een gewoonte die in Scandinavische landen wijdverbreid is. In Zweden is dit een traditioneel menu voor de donderdag en wordt aangeduid als ‘ärtsoppa och Pannkakor
Erwtensoep
PaulEquipment
- grote pan
- schuimspaan
- sudderplaat
Ingredients
- 400 gram split erwten
- 1/2 stuk knolselderij
- 1 stuk prei
- 1 stuk ui
- 2 stuks laurierblaadjes
- 2 stuks Sukade lappen (voorkeur) of schouder karbonaden
- 2 stuk spek
- 1 stuk rookworst xxl
- 3 stuks groenten bouillon
- 3 liter water
- 1/4 eetlepel cayennepeper (optioneel)
- 1 koffielepel zoete sambal (optioneel)
Instructions
- Doe de bouillonblokjes in de pan, met 1 liter water met de laurier blaadjes en de split erwten
- Laat dit 45 minuten koken
- Voeg na 45 minuten het vlees toe. en 1 liter water.Het vlees is in brokken gesneden van ongeveer ten grote van een dobbelsteen.
- Kook nogmaals 15 minuten
- Er zijn nu 60 minuten verstreken.Snipper de uisnij de koolraap in parten,snij de parten in repen,snij de repen in blokjesdeel de prei in vieren,zet ze tegen elkaar en snij de ringenVoeg de groenten toe,
- Laat dit vervolgens 60 minuten op een sudderplaat op laagvuur koken.Deksel schuin op de pan.
- Roeren ! als je de soep omroert zorg er dan voor de je met je houtenlepel goed over de bodem roert. spliterwten gaan als een koek op de bodem liggen voeg water toe om de dikte te bepalen
- na 2 uur is de soep klaar.Voeg eventueel naar smaak zout en of peper toeindien u de soep wat pittiger wilt.Kunt u cayennepeper 1/4 lepel gebruiken.Echter indien u meerder gasten en dus meerdere smaken heeft,en u zelf wil wat pittiger.Doe dan een koffie lepel zoete sambal op u bord. zo blijft de pan voor ieder wat wils.Tip laat de soep gewoon 24 uur staan,volgende dag zijn de smaken goed ingetrokken en de soep is dikker.Eet smakelijk
- Hoeveelheid per 100 gEnergie (kcal) 61Vet 1,1 g Verzadigd 0,5 g Meervoudig onverzadigd 0,1 g Enkelvoudig onverzadigd 0,4 g Cholesterol 0 mg Natrium 336 mg Kalium 71 mg Koolhydraten 10 g Voedingsvezels 1,9 g Suikers 3,2 g Eiwitten 3,2 g Vitamine A12 IU Vitamine C0,6 mg Calcium12 mg IJzer0,7 mg Vitamine D0 IU Vitamine B60 mg Vitamine B120 µg Magnesium15 mg
Echt heel erg lekker
Ik ben blij dat je genoten heb