cropped-wp3cce90b8-e1572888879923.png

startpagina Hinskens

Erwtensoep

Jouw winkel pagina

Website en recepten GRATIS. Maar wil je ons helpen doe dan en kleine donatie
Verse Erwtensoep. en lekker gerecht vooral in de winter

Erwtensoep is een soep gemaakt van spliterwten. De benaming snert wordt gebruikt voor de in Nederland gebruikelijke variant van deze soep, die doorgaans ’s winters gegeten wordt en zo dik is dat deze meer op pap dan op soep lijkt.[1]

Oorsprong en verspreiding

Soep die is gemaakt van erwten heeft een lange geschiedenis. De soep is al bekend van oude Griekse beschavingen van ca 500 v.Chr., maar werd mogelijk al vele eeuwen daarvoor in Voor-Azië bereid. In Noordwest- en Oost-Europa zijn dikke varianten populair. Ook in Canada, de VS, Australië, India en het Midden-Oosten worden varianten geserveerd, soms minder gebonden dan het traditionele Nederlands gerecht. Het eerste Nederlandse recept voor snert dateert uit het begin van de 16e eeuw.[2]

Nederlandse erwtensoep

Samenstelling

Erwtensoep wordt gemaakt van ingrediënten die elk op zich lang houdbaar zijn.[2] De basis vormt een vleesbouillon van gezouten vlees, waaraan gedroogde spliterwten of andere erwten worden toegevoegd. De soep kan ook echter begonnen worden met alleen water en gedroogde erwten.

De hoeveelheden en de keus van verdere ingrediënt variëren. Sommige traditionele recepten voor snert geven naast spliterwten als enige groenten knolselderij en prei, andere wortel en ui. Naast wortel, knolselderij, prei en ui kan ook aardappel toegevoegd worden. Aardappels vallen tijdens langdurig koken uit elkaar en zorgen ervoor dat de soep sneller dik wordt. Andere groentes die toegevoegd worden zijn wel bleekselderij of bladselderij. De soep bevat vaak tevens vet varkensvlees, zoals krabbetjesspeklapkarbonade of varkenspoot. Ook rookworst is een veelgebruikt ingrediënt.

Door de kenners wordt erwtensoep pas snert genoemd als de soep een nacht heeft gestaan. Daardoor wordt de soep bijzonder dik.[2]

Bij- en nagerechten

De erwtensoep wordt in Nederland traditioneel gegeten met roggebrood, belegd bijvoorbeeld met katenspekkaas of boter. Sommigen kiezen pannenkoeken als dessert na erwtensoep, een gewoonte die in Scandinavische landen wijdverbreid is. In Zweden is dit een traditioneel menu voor de donderdag en wordt aangeduid als ‘ärtsoppa och Pannkakor

Erwtensoep

Erwtensoep

Erwtensoep 1Paul
Verse erwtensoep met spek en sukadelappen
5 from 1 vote
Prep Time 20 minutes
Cook Time 2 hours
Total Time 2 hours 20 minutes
Course vooergerecht
Cuisine Hollands
Servings 8 personen
Calories 61 kcal

Equipment

  • grote pan
  • schuimspaan
  • sudderplaat

Ingredients
  

  • 400 gram split erwten
  • 1/2 stuk knolselderij
  • 1 stuk prei
  • 1 stuk ui
  • 2 stuks laurierblaadjes
  • 2 stuks Sukade lappen (voorkeur) of schouder karbonaden
  • 2 stuk spek
  • 1 stuk rookworst xxl
  • 3 stuks groenten bouillon
  • 3 liter water
  • 1/4 eetlepel cayennepeper (optioneel)
  • 1 koffielepel zoete sambal (optioneel)

Instructions
 

  • Doe de bouillonblokjes in de pan, met 1 liter water met de laurier blaadjes en de split erwten
  • Laat dit 45 minuten koken
  • Voeg na 45 minuten het vlees toe. en 1 liter water.
    Het vlees is in brokken gesneden van ongeveer ten grote van een dobbelsteen.
  • Kook nogmaals 15 minuten
  • Er zijn nu 60 minuten verstreken.
    Snipper de ui
    snij de koolraap in parten,snij de parten in repen,snij de repen in blokjes
    deel de prei in vieren,zet ze tegen elkaar en snij de ringen
    Voeg de groenten toe,
  • Laat dit vervolgens 60 minuten op een sudderplaat op laagvuur koken.
    Deksel schuin op de pan.
  • Roeren ! als je de soep omroert zorg er dan voor de je met je houtenlepel goed over de bodem roert. spliterwten gaan als een koek op de bodem liggen voeg water toe om de dikte te bepalen
  • na 2 uur is de soep klaar.
    Voeg eventueel naar smaak zout en of peper toe
    indien u de soep wat pittiger wilt.
    Kunt u cayennepeper 1/4 lepel gebruiken.
    Echter indien u meerder gasten en dus meerdere smaken heeft,en u zelf wil wat pittiger.
    Doe dan een koffie lepel zoete sambal op u bord. zo blijft de pan voor ieder wat wils.
    Tip laat de soep gewoon 24 uur staan,volgende dag zijn de smaken goed ingetrokken en de soep is dikker.
    Eet smakelijk
  • Hoeveelheid per 100 gEnergie (kcal) 61Vet 1,1 g Verzadigd 0,5 g Meervoudig onverzadigd 0,1 g Enkelvoudig onverzadigd 0,4 g Cholesterol 0 mg Natrium 336 mg Kalium 71 mg Koolhydraten 10 g Voedingsvezels 1,9 g Suikers 3,2 g Eiwitten 3,2 g Vitamine A12 IU Vitamine C0,6 mg Calcium12 mg IJzer0,7 mg Vitamine D0 IU Vitamine B60 mg Vitamine B120 µg Magnesium15 mg

0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Roy
Roy
4 jaren geleden

5 stars
Echt heel erg lekker

Paul
4 jaren geleden
Reply to  Roy

Ik ben blij dat je genoten heb

Gepaneerde karbonaden
10 mei 2024
Heerlijk gepaneerde karbonaden.gebraden vanuit de pan
Tortilla Boursin,salami en veldsla
07 oktober 2023
Heerlijke Tortilla Boursin en salami
Gyoza Japans dumpling
16 augustus 2023
Gyoza Japans dumpling
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
05 augustus 2023
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
slagroom knoflookboter
02 augustus 2023
Heerlijke slagroom knoflookboter voor op toast of stokbrood
Rookworst spek shots
05 juli 2023
rook worst met boursin en ontbijtspek
Gevulde kippenbol
28 juni 2023
Gevulde kippenbol Heerlijke gevulde kipfilet met gehakt en groenten. Een leuke nieuwe presentatie waarin...
Pickled eggs
29 april 2023
Pickled eggs, gepekelde uien
Gekruide kip met mie of tortilla
05 april 2023
Gekruide kip met Mie of tortilla
Varkenshaas met spek en kastanjechampignons uit de oven
15 maart 2023
Varkenshaas met spek en kastanjechampignons uit de oven
2
0
Ik zie u idee / melding graag te gemoed , Geef uw commentaar hier.x