Kook gerechten

Kook gerechten

Kook gerechten is de kunst om voedsel te bereiden, waarbij de nadruk ligt op het optimaliseren van de smaakKoken is een veelheid aan kooktechnieken. Door kooktechnieken te variëren en ingrediënten te combineren, ontstaan diverse gerechten en per land of streek keukens, zoals de klassieke Franse keuken, de Hollandse pot of de Aziatische keukenGastronomie is de leer van de verfijnde keuken, van smaak en van het proeven der dingen.

Geschiedenis

Koken, evenals andere bereidingswijzen van voedsel, had in prehistorische tijden waarschijnlijk als doel het beter verteerbaar te maken, het langer te bewaren en het lekkerder te maken.

In de tijd van de Grieken ontstond koken als kunst. De Romeinen namen dit van de Griekse beschaving over en met de invoer van een grote diversiteit aan producten uit alle delen van het rijk kwam de kookkunst tot bloei. Na de ondergang van het Romeinse Rijk, in de middeleeuwen, lag de nadruk op het bereiden en eten van vlees en drinken van bier. Pas in de renaissance kwam er weer meer aandacht voor een gevarieerdere en meer verfijnde kookkunst.

In de twintigste eeuw kwam de nadruk sterk op behoud van natuurlijke smaak, vitaminen en mineralen te liggen. De Franse kok Auguste Escoffier speelde hierin een grote rol. Ook kwam er meer aandacht voor het terugdringen van de hoeveelheid koolhydratenvetten en suikers in voedsel. Het belang van de verbrandingswaarde van tijdens de maaltijden opgediende spijzen, uitgedrukt in calorie of joule, nam in de meeste westerse landen af door de veranderingen in arbeidsomstandigheden en de sterk vergrote hoeveelheid voedingswaar. De trends volgden elkaar daarna snel op: eerst was het versieren van het bord belangrijker dan smaak en hoeveelheid. In de jaren 1990 waren mediterraan koken, fusion – een mengsel van de Aziatische en westerse keuken – en stapelen – het stapelen van ingrediënten tot een torentje – in de mode. Daarnaast bleef er een grote vraag naar gevarieerd, traditioneel en natuurlijk koken. In de jaren 2000 rukte het gemaksvoedsel op dat vaak al voorgekookt is en snel tot maaltijd kan worden verwerkt. Kookkunst is hier nauwelijks aan de orde.

Veel Europese landen hebben de invloeden van de oude koloniën verwerkt in hun keuken. Zo is in het Verenigd Koninkrijk de invloed van de Indiase en de Pakistaanse keuken groot, in Nederland de Indische en Surinaamse keuken.

Paksoi-venkel stamppot met varkenshaas

Paksoi-venkel stamppot met varkenshaas

Read More
Paul11 november 2020 0
Tags:

Pasta bolognese

Bolognesesaus (ragù bolognese) is een traditionele Italiaanse pastasaus, afkomstig uit Bologna. Bologna staat bekend om de zeer voedzame keuken

Read More
Paul17 oktober 2020 0

Gevulde uien met gehakt en suger snaps

Gele bloemkoolrijst door middel van kurkuma met gevulde uien en suger snaps

Read More
Paul3 oktober 2020 0
Tags:

Chermoula kip in lente ui saus

Heerlijk chermoula gekruide kip (Arabische kruiden) in lente ui saus

Read More
Paul21 augustus 2020 0
Tags:

Kreftedes griekse gehaktballetjes in tomatensaus

Kreftedes Griekse gehaktballen in tomatensaus Kreftedes Griekse gehaktballen in tomatensaus met een Hollandse twist 1

Read More
Paul5 mei 2020 0
Tags:

Filet Mignon in rode wijnsaus

Filet Mignon in rode wijnsaus

Read More
Paul27 april 2020 0
Tags:

Spruiten bonen Wok

Heerlijke mix van Hollandse en Aziatische keuken ,de spruiten,bonen wok

Read More
Paul18 maart 2020 0
Tags:

kip madras

kip madras met boontjes en bloemkool rijst

Read More
Paul26 februari 2020 1
Tags:

Roti hindostaans / surinaams

De “pannenkoek” die in Suriname (en Nederland) roti wordt genoemd

Read More
Paul23 februari 2020 1
Tags:

Kippen potje

Kippen potje

Read More
Paul5 mei 2019 0
Tags:

Orak arik met gehakt

Orak arik met gehakt

Read More
Paul1 mei 2019 1
Tags:

Chili concarne met witte rijst

Chili concarne met witte rijst

Read More
Paul7 april 2019 1
Tags:

Macaroni á la Hanny

macaroni alla Hanny

Read More
Paul30 maart 2019 3
Tags: