cropped-wp3cce90b8-e1572888879923.png

startpagina Hinskens

Loempia met kip

Jouw winkel pagina

Website en recepten GRATIS. Maar wil je ons helpen doe dan en kleine donatie
Een loempia is een van oorsprong Chinees gerecht dat onder meer ingang heeft gevonden in de Filipijnse, Indonesische, de Vietnamese, de Cambodjaanse en de Thaise keuken. Er zijn veel varianten. Meestal worden loempia's als voorgerecht of snack gegeten.

loempia is een van oorsprong Chinees gerecht dat onder meer ingang heeft gevonden in de FilipijnseIndonesische, de Vietnamese, de Cambodjaanse en de Thaise keuken. Er zijn veel varianten. Meestal worden loempia’s als voorgerecht of snack gegeten.

Oorsprong

Het Indonesische woord lumpia (tot 1948 loempia) komt van “Lun Pia” 潤餅, dat in het Minnan-dialect zoiets als ‘zachte pannenkoek‘ betekent. De twee Chinese karakters komen niet overeen met de namen in andere Chinese dialecten. Buiten het Minnan-dialect spreekt men meestal van “juan” (spreek uit als: [Djwen]) 卷.

Loempia’s behoren bij de tradities van het Chinese nieuwjaar, de belangrijkste feestdag van het jaar, waarmee het begin van de lente wordt gevierd. In het buitenland vindt men dan ook vaak het woord voor “lente” in de naam. Ze symboliseren de zijderupsen, die rond die tijd uit het ei komen.[bron?]

Opbouw van het gerecht

Loempia’s worden ook als diepvriesproduct verkocht. Ze kunnen ook in de oven of koekenpan worden bereid.

Vietnamese loempia’s zijn kleiner en vooral smaller dan Chinese loempia’s. De Vietnamese loempia heeft een koude variant waarin rauwe groenten en gekookt vlees of al dan niet rauw zeebanket in een rol gewikkeld wordt. De Saigon-loempia heeft een dikkere deeglaag. Vietnamese loempia’s worden sinds midden jaren 80 verkocht op Nederlandse markten door voormalige Vietnamese bootvluchtelingen, die in Nederland op die manier een bestaan probeerden op te bouwen.

Dit kleine loempiaatje wordt warm gegeten met een sausje, bestaande uit voornamelijk uien, tomaten en pepers. Sommige loempiabakkers maken dit sausje nog zelf, anderen gebruiken een kant-en-klaar sausje, dat wel “loempia-saus” genoemd wordt, maar in feite een scherpe ketchup is.

In het Thai heet de loempia poh pia thoht waarbij poh pia duidt op een ongebakken variant van de loempia in het Minnan-dialect (poh betekent “droog-dun”) en thot in het Thais “gefrituurd” betekent. In het Vietnamees kent men de loempia als cha gio.

Er bestaan ongefrituurde varianten van de loempia. Hier wordt geroerbakt vlees, groenten en ook rauwe groenten, samen met een saus gemaakt van soja en Spaanse pepers opgerold in een soort pannenkoek. Deze variant wordt vooral gegeten door HokkienTeochew en Peranakan-Chinezen.

Een “kroepia” is een variatie op de loempia. De vulling is dan met nasi, in plaats van alleen groenten. Meestal zijn ze meer vierkant dan langwerpig.

Voor meer aziatische gerechten kijk op Mijn keuken


loempia

Loempia met kip

Heerlijke Loempia met kip
Prep Time 1 hour
Cook Time 5 minutes
Course lunch
Cuisine aziatisch
Servings 10 personen
Calories 24 kcal

Equipment

  • wok
  • frituurpan, olie gevulde wok pan of airfryer

Ingredients
  

  • 1 pak Tay sprinrol patery Loempia vellen 40 stk
  • 1 pak tauge
  • 1 pak wortel julienne
  • 1 pak Hamblokjes
  • 2 stuk grote prei
  • 1 stuk paprika
  • 1 stuk ei
  • 1 scheut soja saus (ketjap mannis)
  • 3 stuk Kip filet
  • 1 eetlepel komijn zaad afgestreken lepel
  • 1 stuk gember
  • 2 stuk rode pepers

Instructions
 

  • Verzamel de ingrediënten
    loempia-ingrienten
  • Snij de kip filet in de lengte in stroken
    kip
  • kook de kip filet voor 20 minuten
    kip koken
  • verzameld de stukken op het bord
    gekookte kip
  • vul 1 bord 20 stuks met hele stroken 4 a 5 cm
    kip reepjes
  • de rest met 2 vorken uiteen trekken als pulled chicken
    pulled chicken
  • snij de gember na het schillen in dunne stukje . doe alle groenten in de pan en wok dit
    wokken
  • Neem 1 ei en scheid de dooier van het eiwit alleen eiwit gebruik je
  • neem 2 bladen op elkaar met de punt naar je toe. door 2 op elkaar wordt de loempia knapperiger
    loempia vellen
  • 1 grote eetlepel groenten
    loempia
  • een beetje pulledchicken erop
    loempia
  • een stuk kip erop
    loem[ia kip
  • opvouwen rol 1 keer
    loepia rol
  • vouw de punten links en rechts naar binnen
    loempia vouwen
  • smeer de overig punt in met eiwit
    loempia plakken
  • en rol door
    loempia
  • maak je keuze ;
    1) of bak ze in een wok met olie. 5 minuten
    Let op wok nooit over de helft vullen met olie.
    2) frituur ze in de frituur pan 5 minuten 180 graden
    3)doe ze in de airfryer 8 a 10 minuten 180 graden
    loempia
  • serveer met wat zoete chilisaus
    snack
  • eetsmakelijk
    loempia
Keyword Kip-ham kaas spekrol, loempia
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Patatas brava
26 december 2024
Patatas bravas is een typisch Spaans tapasgerecht. Vooral in grote steden als Valencia, Barcelona en...
Roy's pittige nasi goreng
20 oktober 2024
Ontdek een spannende kijk op traditionele nasi goreng met Roy's pittige recept, perfect voor liefhebbers...
Gepaneerde karbonaden
10 mei 2024
Heerlijk gepaneerde karbonaden.gebraden vanuit de pan
Tortilla Boursin,salami en veldsla
07 oktober 2023
Heerlijke Tortilla Boursin en salami
Gyoza Japans dumpling
16 augustus 2023
Gyoza Japans dumpling
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
05 augustus 2023
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
slagroom knoflookboter
02 augustus 2023
Heerlijke slagroom knoflookboter voor op toast of stokbrood
Rookworst spek shots
05 juli 2023
rook worst met boursin en ontbijtspek
Gevulde kippenbol
28 juni 2023
Gevulde kippenbol Heerlijke gevulde kipfilet met gehakt en groenten. Een leuke nieuwe presentatie waarin...
Pickled eggs
29 april 2023
Pickled eggs, gepekelde uien
0
Ik zie u idee / melding graag te gemoed , Geef uw commentaar hier.x