loempia is een van oorsprong Chinees gerecht dat onder meer ingang heeft gevonden in de Filipijnse, Indonesische, de Vietnamese, de Cambodjaanse en de Thaise keuken. Er zijn veel varianten. Meestal worden loempia’s als voorgerecht of snack gegeten.
Oorsprong
Het Indonesische woord lumpia (tot 1948 loempia) komt van “Lun Pia” 潤餅, dat in het Minnan-dialect zoiets als ‘zachte pannenkoek‘ betekent. De twee Chinese karakters komen niet overeen met de namen in andere Chinese dialecten. Buiten het Minnan-dialect spreekt men meestal van “juan” (spreek uit als: [Djwen]) 卷.
Loempia’s behoren bij de tradities van het Chinese nieuwjaar, de belangrijkste feestdag van het jaar, waarmee het begin van de lente wordt gevierd. In het buitenland vindt men dan ook vaak het woord voor “lente” in de naam. Ze symboliseren de zijderupsen, die rond die tijd uit het ei komen.[bron?]
Opbouw van het gerecht
Loempia’s worden ook als diepvriesproduct verkocht. Ze kunnen ook in de oven of koekenpan worden bereid.
Vietnamese loempia’s zijn kleiner en vooral smaller dan Chinese loempia’s. De Vietnamese loempia heeft een koude variant waarin rauwe groenten en gekookt vlees of al dan niet rauw zeebanket in een rol gewikkeld wordt. De Saigon-loempia heeft een dikkere deeglaag. Vietnamese loempia’s worden sinds midden jaren 80 verkocht op Nederlandse markten door voormalige Vietnamese bootvluchtelingen, die in Nederland op die manier een bestaan probeerden op te bouwen.
Dit kleine loempiaatje wordt warm gegeten met een sausje, bestaande uit voornamelijk uien, tomaten en pepers. Sommige loempiabakkers maken dit sausje nog zelf, anderen gebruiken een kant-en-klaar sausje, dat wel “loempia-saus” genoemd wordt, maar in feite een scherpe ketchup is.
In het Thai heet de loempia poh pia thoht waarbij poh pia duidt op een ongebakken variant van de loempia in het Minnan-dialect (poh betekent “droog-dun”) en thot in het Thais “gefrituurd” betekent. In het Vietnamees kent men de loempia als cha gio.
Er bestaan ongefrituurde varianten van de loempia. Hier wordt geroerbakt vlees, groenten en ook rauwe groenten, samen met een saus gemaakt van soja en Spaanse pepers opgerold in een soort pannenkoek. Deze variant wordt vooral gegeten door Hokkien, Teochew en Peranakan-Chinezen.
Een “kroepia” is een variatie op de loempia. De vulling is dan met nasi, in plaats van alleen groenten. Meestal zijn ze meer vierkant dan langwerpig.
Voor meer aziatische gerechten kijk op Mijn keuken
Loempia met kip
Equipment
- wok
- frituurpan, olie gevulde wok pan of airfryer
Ingredients
- 1 pak Tay sprinrol patery Loempia vellen 40 stk
- 1 pak tauge
- 1 pak wortel julienne
- 1 pak Hamblokjes
- 2 stuk grote prei
- 1 stuk paprika
- 1 stuk ei
- 1 scheut soja saus (ketjap mannis)
- 3 stuk Kip filet
- 1 eetlepel komijn zaad afgestreken lepel
- 1 stuk gember
- 2 stuk rode pepers
Instructions
- Verzamel de ingrediënten
- Snij de kip filet in de lengte in stroken
- kook de kip filet voor 20 minuten
- verzameld de stukken op het bord
- vul 1 bord 20 stuks met hele stroken 4 a 5 cm
- de rest met 2 vorken uiteen trekken als pulled chicken
- snij de gember na het schillen in dunne stukje . doe alle groenten in de pan en wok dit
- Neem 1 ei en scheid de dooier van het eiwit alleen eiwit gebruik je
- neem 2 bladen op elkaar met de punt naar je toe. door 2 op elkaar wordt de loempia knapperiger
- 1 grote eetlepel groenten
- een beetje pulledchicken erop
- een stuk kip erop
- opvouwen rol 1 keer
- vouw de punten links en rechts naar binnen
- smeer de overig punt in met eiwit
- en rol door
- maak je keuze ;1) of bak ze in een wok met olie. 5 minutenLet op wok nooit over de helft vullen met olie.2) frituur ze in de frituur pan 5 minuten 180 graden3)doe ze in de airfryer 8 a 10 minuten 180 graden
- serveer met wat zoete chilisaus
- eetsmakelijk