Mijn Keuken

Mijn Keuken

Leuke en heerlijke recepten

Mijn Keuken

Mijn Keuken

Prachtige bak gerechten

Mijn keuken

Mijn keuken

Heerlijke soepen

Nieuwste recepten

Op de hoogte blijven van de laatste recepten volg ons per email.U krijgt dan een berichtje dat er weer een nieuw recept op de website is

volg ons per email

Aziatische keuken

Bakken

Bakkerij

Bijgerecht

Braden

Broodbeleg

Eigerecht

Kookgerechten

Lunch

Nagerecht

Ovengerecht

Sauzen

Soepen

Stoofgerechten

Visgerechten

Messen

Bron : Kookpunt.nl

Voor ieder klusje een ander mes
Er zijn veel verschillende soorten messen, allemaal gemaakt voor verschillende doeleinden. In dit artikel maken we voor eens en voor altijd duidelijk welk type mes je voor welk snijklusje gebruikt én waar je dit mes aan kunt herkennen.
We beginnen met de twee belangrijkste messen: het koksmes en het officemes. Na deze twee volgt de rest van de messen die je in een messenblok kunt aantreffen. Vervolgens komen messen aan bod waarmee je jouw basis set kunt uitbreiden.
 
Koksmes

Het koksmes is het belangrijkste mes. Het is je grootste vriend in de keuken, omdat je ‘m kunt gebruiken voor bijna elk snijklusje. Je gebruikt het koksmes voornamelijk om groenten te snijden, om kruiden te hakken en ook om vlees en vis te snijden. De lengte van het koksmes varieert van 15 tot 35 cm, met een gemiddelde lengte van 20cm.

Koksmessen zijn te herkennen aan een breed lemmet (gemiddeld 4-5cm) dat rond/schuin naar boven afloopt. Deze kenmerken zorgen ervoor dat het mes zich uitstekend leent om tijdens het snijden de welbekende wiegbeweging te maken. Door het ronde lemmet kan je het mes goed wiegen en door de breedte zullen je knokkels nooit de snijplank raken. Ook kan je door de breedte je vingers tegen het lemmet zetten tijdens het snijden, zonder dat dit gevaarlijk is.
 
Officemes
Na het koksmes is het officemes je belangrijkste mes. Het officemes is een kleinere variant van het koksmes. Dat komt omdat beide messen alleskunners in de keuken zijn. Met het officemes snijd je groenten en doe je andere klusjes die met het koksmes niet lukken. Deze twee messen vullen elkaar naadloos aan. Schillen, snijden, schoonmaken en hakken (van vooral kleinere groenten) gaan het officemes erg goed af. Het officemes is gemiddeld 9 tot 13cm lang en heeft net als het koksmes een schuin aflopend lemmet. Je kan zowel uit de hand als op de snijplank werken. Door het formaat heb je veel controle over het mes wanneer je vanuit de hand snijdt.
 
Schilmes

Het schilmesje is iets kleiner dan een officemes, gemiddeld 5 tot 8cm, en heeft in tegenstelling tot een officemes een recht snijvlak. Het schilmes gebruik je dan ook alleen om te schillen en schoon te maken, niet om te snijden. Door het rechte lemmet zal de punt altijd de snijplank raken wat niet goed is voor de punt.
 
Vleesmes/trancheermes

Het vleesmes is ongeveer even lang als een koksmes, maar het lemmet is een stuk smaller. Met andere messen dan een vlees- of trancheermes kan ook vlees worden gesneden. Maar omdat vlees een plakkerige structuur heeft kan je de vezels met een breder mes (zoals een koksmes) kapot trekken. Het vlees blijft namelijk aan het mes plakken waardoor je het scheurt in plaats van snijdt. Door het smalle lemmet is het vlees- of trancheermes perfect geschikt om vlees te snijden. Het blijft namelijk niet aan het lemmet plakken. Dit geldt voor zowel rauwe als gebraden producten. Met dit mes snijd je niet alleen vlees maar bijvoorbeeld ook vis.
 
Kartelmes
Er zijn verschillende soorten kartelmessen. De belangrijkste twee zijn het tomatenmes en het broodmes.


Het tomatenmes kenmerkt zich door een kleine kartel en het uiteinde van het mes dat een gespleten punt heeft. Met de gespleten punt prik je de plakjes (tomaat) direct op zoals je met een vork ook kunt doen. Het kartelmes zonder punten aan het uiteinde is een worstmes. Dit mes is ideaal om (droge) worst maar bijvoorbeeld ook citroen mee te snijden.

Het broodmes is het grote, rechte gekartelde mes. De kartels zijn groter om door het harde brood heen te zagen. Ideaal is om met een broodmes grotere groenten of vruchten te snijden zoals meloen, pompoen of ananas.

Bovenstaande messen vind je in een standaard messenblok. Andere messen die veel worden gebruikt en waarmee je de basis kan uitbreiden zijn:

Tourneermes

Het tourneermesje wordt vaak gezien als schilmesje. Het kenmerkt zich door het gebogen lemmet. Hoewel dit mesje hierdoor makkelijk (vooral ronde) producten schilt, wordt het officieel gebruikt om te tourneren. Tourneren is het snijden van producten in ‘tonnetjes’. Vaak gebeurt dit bij wortel, courgette of knol. Je snijdt het product in een tonnetje waardoor het overal even dik is en dus gelijkmatig kan garen.

Universeel mes
Het universeel mes is een ideaal mes voor mensen die een koksmes een maatje te groot vinden. Het mes is net wat groter dan het officemes. Het taps toelopend lemmet is ideaal om dingen op de snijplank mee te snijden. Het universeel mes is te groot om mee uit de hand te snijden. Je snijdt er groenten of kleinere stukken vlees mee. Het voordeel van dit mes is dat het lang is en een groot snijoppervlak heeft. Tegelijkertijd is het lemmet smal waardoor je makkelijk draaiende bewegingen kunt maken met het mes waardoor je nauwkeurig kunt werken. Als je op de snijplank snijdt gebruik je geen wiegbeweging. Het lemmet is hiervoor te smal.
 
Santokumes

Het santokumes is een Japans mes. Het is eigenlijk de Japanse versie van een koksmes. Zoals je ziet heeft het mes een ander uiterlijk en vereist het een andere manier van snijden dan met het Westerse koksmes. Het santokumes heeft een korter lemmet. Daarnaast is de snijkant recht en loopt het uiteinde van de rug naar beneden. Vaak zitten er een soort kuiltjes aan de zijkant van het mes. Dat heet “granton”. Deze kuiltjes zorgen voor lucht tussen het mes en het gesneden product. Hierdoor blijft het product niet aan het mes kleven tijdens het snijden. Met het santokumes snijd je groenten, vlees en vis. Vandaar dat we dit mes de Japanse versie van het koksmes noemen. Omdat het snijvlak recht is, is wiegen niet mogelijk met dit mes. Het snijden met een santokumes vereist een meer ‘trekkende’ snijbeweging.

Fileermes 
Zoals de naam al doet vermoeden worden fileermessen inderdaad gebruikt om te fileren. Fileermessen zijn er in stugge en flexibele uitvoeringen.
Een flexibel fileermes buigt mee. Hierdoor is het mes ideaal om zachte en/of platte vissen te fileren. Door de flexibiliteit van het mes kan je het zo buigen dat het zeer dicht op de huid of graten snijdt. Het met lijkt qua uiterlijk op het vleesmes. Het mes is echter, in tegenstelling tot een vleesmes, buigzaam.
Een stug fileermes is harder en minder buigzaam. Dit type fileermes wordt ook wel ‘uitbeenmes’ genoemd. Om deze reden gebruik je het bij fileren van stuggere vissen zoals kabeljauw of zeeduivel. Je kunt je voorstellen dat je met een flexibel mes te veel vlees wegsnijdt bij een stugge vissoort. Een stug fileermes wordt ook gebruikt om vlees te fileren en te ontvliezen. Je komt met het smalle lemmet dicht tegen het bot.
 
Hakbijl


Een hakbijl is gemaakt om botten kapot te slaan. Het is een dik mes dat tegen een stootje kan. Je slaat bijvoorbeeld makkelijk kippenbotten doormidden met dit mes.


Let op: hakbijlen lijken enorm veel op Chinese koksmessen. Chinese koksmessen zijn alleen stukken dunner dan een hakbijl. Als je met een Chinees koksmes een botje probeert te breken, dan breekt niet het bot maar het mes. Pas daar dus mee op!! Chinese koksmessen zijn ideaal om (flinterdun) groenten, vis en vlees te snijden. Doordat het mes zo breed is kan je het eventueel ook gebruiken als opscheplepel.
 
Wist je dat?
Er heerst bijgeloof omtrent het geven van een mes als cadeau! Vroeger diende een mes namelijk vaker als moordwapen dan als kookgerei. Het bijgeloof hield in dat als er iets gebeurde met of door het gegeven mes, dat de gever van het mes de schuldige was. Daarom werd het gebruikelijk om een muntstuk bij het cadeau te doen. Hierdoor kon de ontvanger het muntstuk teruggeven waardoor het mes feitelijk werd ‘gekocht’. Zo kon de gever in ieder geval niet meer als schuldige worden gezien.

Wil jij meer weten over messen, hoe je ze scherp houdt en hoe je ze optimaal gebruikt? Kijk dan eens naar een van onze workshops. Deze zijn ook erg leuk om cadeau te geven!

Kruiden (Rub)

Arabische mix lekker bij couscous, lamsvlees en rundvlees
cayennepeper
gember
kaneel
kardemom
komijn
koriander
kruidnagel
nootmuskaat
zwarte peper

Cajun mix lekker bij wraps, gehakt en maïs
cayennepeper
knoflookpoeder
oregano
paprikapoeder
tijm
uienpoeder
zwarte peper

Indiase mix lekker bij curry, rijst en schaaldieren
kaneel
kardemom
komijn
koriander
kruidnagel
zwarte peper

Indonesische mix lekker bij nasi, rijst, kip en vis
chili
citroengras
gember
Kaneel
knoflookpoeder
komijn
koriander
kurkuma

Italiaanse mix lekker bij pasta, deegwaren en lamsvlees
basilicum
knoflookpoeder
oregano
peterselie
tijm

Mexicaanse mix lekker bij burritos, varkensvlees en ui
cayennepeper
knoflookpoeder
komijn
paprikapoeder
oregano

Kookwoorden

Grote database

Snel zoeken 

A

Afhalen

Het verwijderen van de draad bij peulvruchten.

Aiguillettes

Smalle reepjes vlees, wild of gevogelte.

Al Dente

Een kookterm die voornamelijk gebruikt wordt bij het koken van pasta’s. Het betekent beetgaar of bijtgaar.

Aux fines herbes

Deze term betekent letterlijk: fijne kruiden. Het betreft meestal een mengsel van groene, fijngehakte kruiden.

Au bain-marie

Een product laten smelten, door het boven een pan met nét niet kokend water te hangen. Dit gebeurt vaak met een kom. Dit wordt vooral toegepast bij ingrediënten die niet het kookpunt mogen bereiken.

B

Blancheren

Bij blancheren breng je voeding kort aan de kook, waarna je het direct afgiet en afspoelt met (ijs)water.

Bouquet garni

Een bosje kruiden dat gebruikt wordt bij het maken van soepen en stoofpotjes. Het bosje kruiden haal je voor het serveren altijd uit het gerecht.

 

C

Cuisson

De gaarheid van vlees of vis. Wanneer iemand spreekt van ‘een mooie cuisson’, dan wil dat zeggen dat het product de juiste mate van gaarheid heeft.

F

Farceren

Het vullen van vlees, met een mengsel van kruiden, groenten, gevogelte, vis of vlees.

Fruiten

Groenten of kruiden zachtjes verwarmen in wat vet.

G

Gratineren

Een methode om een bruine krokante bovenlaag op gerechten te krijgen. Je kunt gratineren door het gerecht te af te toppen met kaas, room of saus. Vervolgens plaats je het gerecht in de oven of onder de grill.

J

Jullienne

Het in dunne reepjes snijden van groenten.

P

Paneren

Vlees of vis bedekken net paneermeel of bloem, waardoor het een krokant korstje krijgt.

Plisseren 

Een kooktechniek waarbij je een tomaat of perzik ontvelt.

R

Roux

Een mengsel van boter en bloem. Roux wordt vaak gebruikt als mengsel van soepen en sauzen.

S

Sauteren

Kleingesneden voeding verwarmen in een hete pan, die je snel heen en weer beweegt. Het is vergelijkbaar met roerbakken, alleen maak je bij sauteren géén gebruik van een spatel.

Smoren

Het gerecht in eigen vocht (eventueel aangevuld met water of bouillon) laten verder garen.

W

Wellen

Bron :nederland proeft

Kook Technieken

Wat is het verschil

Bakken (pan) – kort of middellang in heet vet in een open pan
Bakken (oven) – met wat vet in een hete over
Braden – lang, in gesloten pan met wat vet, niet al te heet
Barbecuen – boven gloeiende kolen (kijk uit voor lekkend vet)
Blancheren – heel kort koken of bakken, als voorbereiding
Frituren – kort in zeer heet vet, in speciale frituurpan
Fruiten – voor groente, kort in weinig vet, niet te heet
Grillen – garen door hittestraling, zonder vuur, weinig vet
Koken – voor groente, garen in kokend of heet water
Magnetron – (alles) garen door hitte-opwekking met radiogolven
Roerbakken – (alles) in open pan, heet, niet te lang, weinig vet
Smoren – (groente) in dichte pan, niet te heet, langzaam, met weinig vet
Stomen – (groente) garen met stoom, in speciale stoompan
Stoven – (vlees) traag in gesloten pan met vet, niet te heet
Wokken – is hetzelfde als roerbakken.

 

Kook Tijden
 • Aardappelen 20 min.
 • Eitje zacht 4 min.
 • Eitje hard 8 min.
 • eitje pocheren 4 min.
 • Rijst snelkook 8 min. (lassie)
 • Rijst 12 – 14 minuten
 • Rijst parboildrijst 9 min
 • Fusilli: 7 min.
 • Penne: 11 – 14 min.
 • Macaroni: 8 min.
 • Farfalle: 13 – 15 min.
 • Spaghetti: 11 – 13 min.
 • Tagliatelle: 10 min.
 • Verse pasta: 4 min.
Airfryer Tijden
Gaarheid vlees (Temperatuur)

Gaarheid van het vlees

In het Frans:

 • Bleu: nog bijna rauw (kerntemperatuur van ong. 45°C)
 • Saignant: bruin korstje, en binnenin nog rauw (50°C)
 • À point: Binnen in nog wel rood/roze, maar niet meer rauw (60°C)
 • Bien cuit: goed doorbakken (70°C)
 

In Nederland gebruiken we meestal de Engelse termen:

 • Zet je duim en wijsvinger op elkaar en voel aan de muis van je hand. Dit veert nu net zoveel als een biefstuk die rare is.
 • Rare: bijna rauw, alleen aan de buitenkant gebruind (50-55°C)
 • rare
 •  
 • Zet nu je middelvinger of ringvinger op je duim en voel weer. Je biefstuk is nu medium
  Medium: enkel de kern rood (60-65°Cmedium
 •  
 • En als je je pink en duim op elkaar zet en dan in je muis prikt, voelt dit qua stevigheid als een doorgaarde biefstuk.
  Well done: doorbakken (70-75°C
 • well done
Alles over Rundvlees
Verse producten

Verse producten, is een must in iedere keuken.
Maar natuurlijk gebruik ik ook weleens gewoon een potje groenten
Het voordeel van verse producten is dat er geen conservering inzit.
En wat is beter, puur natuur toch.
In kant en klare producten zitten vaak veel suikers en zout,Iets wat je niet dagelijks hoeft te gebruiken.

De zoektocht naar exotische vruchten,wortels,bloemen enz.

De verschillende smaken, en dan de diverse combinatie,die je kan maken.

Dit maakt het koken een waar avontuur met veel ontdekkingen.

Vervangers
 1. Koolraap in plaats van aardappelen. …
 2. Bladgroenten in plaats van wraps. …
 3. Courgette/wortelen in plaats van pasta. …
 4. Broccoli/bloemkool in plaats van rijst. …
 5. Zoete aardappel in plaats van brood.
Suiker en zout

Suiker

Vaak proberen mensen op dieet zoveel mogelijk suikers te vermijden. Wat ze hierbij vergeten, is dat ook in de natuur veel suikers voorkomen zoals in fruit en groente. Ook in melk en andere zuivel zit natuurlijke suiker. Deze suikers heeft je lichaam nodig om te functioneren en geven je energie. Ook zitten in deze producten andere gezonde stoffen als vitaminen, mineralen en eiwitten. Slechte suikers, zoals die in koekjes en frisdrank, zijn nergens voor nodig want dit eten geeft je verder geen voedingsstoffen.

Insuline

Bij een gezond persoon maakt het lichaam insuline aan om suikers af te breken. Tenzij je diabetes hebt, kan je lichaam dit prima aan en gaat dit proces als vanzelf. Maar als je te veel suiker eet, krijgt ook een gezond lichaam moeite met het afbreken, waardoor de insuline-aanmaak in overdrive gaat. Hierdoor gaat je lichaam vet opslaan. Als dit te vaak gebeurt, kan je lichaam resistent worden voor insuline met als gevolg (zwaar) overgewicht en diabetes type 2.

Zout

Het menselijk lichaam heeft zout nodig om vloeistoffen te reguleren en signalen tussen cellen over te brengen. Een normaal mens met een normale zoutinname kan het zout prima verwerken en heeft het ook daadwerkelijk nodig. Te veel zout kan daarentegen voor gezondheidsproblemen zorgen. In Nederland wordt volwassenen aangeraden om niet meer dan 6 gram zout per dag te nuttigen. Toch eten de meeste mensen tussen de 8 en 10 gram.

Bloeddruk

Lang werd gedacht dat een teveel aan zout zorgt voor een hoge bloeddruk. Uit recenter onderzoek blijkt dat de relatie tussen zout en je bloeddruk helemaal niet zo één-op-één is als altijd gedacht werd. Wel is het zo dat mensen van boven de vijftig met een hoge bloeddruk er baat bij hebben om te minderen met zout. Er wordt nu vooral gedacht dat niet per se zout het probleem is, maar het calorierijke, ongezonde eten waar het zout doorheen zit.

Slechter

Dus, wat is nu eigenlijk slechter, suiker of zout? Het antwoord is: suiker. Je lichaam heeft zout nodig om te kunnen functioneren. Behalve de suikers in fruit en groente, heb je verder eigenlijk geen suiker nodig. Ook heeft een onderzoek gepubliceerd in de Diabetetology & Metabolic Syndrome Journal ondervonden dat suiker de negatieve effecten van zout kan versterken, omdat de insuline die aangemaakt wordt na het eten van suiker je nieren zout en vocht laat vasthouden met als gevolg een hogere bloeddruk.

Bron;kookfans.nl

Olien en azijnen

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie is een een van de meest neutraal smakende soorten olie en daarmee perfect in Aziatische gerechten. 

Extra vergine olijfolie

Extra vierge olijfolie is de allerbeste olijfolie die er is. Het is een mooie, pure olie, gemaakt van de beste olijven met de laagste zuurgraad en de lekkerste smaak. Extra vergine olijfolie is olie die niet is verhit en zonder extra toevoegingen. Puur dus.

Daarmee is het dé olie die je op tafel zet om brood in te dippen, maar ook your weapon of choice bij het aanmaken van salades. Let op: extra vergine olijfolie verbrandt snel, dus bewaar deze mooie olie echt om zo puur mogelijk te eten.

Arachideolie

Arachideolie of pindaolie kun je in elke supermarkt kopen en is de ideale olie om in te frituren. Het heeft namelijk het hoogste rookpunt van alle soorten olie in dit lijstje. 

Sesamolie

Sesamolie gebruik je in principe niet om in te bakken: het is echt een smaakmaker. Je kunt sesamolie dan ook het beste pas op het laatste moment aan een gerecht toevoegen, als finishing touch. Tenzij je het verwerkt in een marinade of dressing natuurlijk, want daarin komt deze olie ook heel goed tot z’n recht.

Overigens kan sesamolie erg sterk van smaak zijn en loont het ook echt om in sesamolie van goede kwaliteit te investeren. Die is vaak een stuk milder en smaakvoller. 

Koolzaadolie

Koolzaadolie is waarschijnlijk niet een woord dat je wekelijks in de mond neemt. Toch is deze olie een hele fijne om in je keukenkastje te hebben staan. Het is licht, een beetje notig en er wordt niet mee gerommeld (de olie blijft onverhit en er worden geen extra stoffen aan toegevoegd).

Mooi is dat je deze olie ook echt van Hollandse bodem kunt kopen, gemaakt van Hollands koolzaad. De olie is vooral geschikt om in te bakken en braden.

Druivenpitolie

Dat je van de pitten van druiven olie kunt maken: je moet het maar verzinnen. Deze olie heeft een hele lichte, neutrale smaak. Fijn in een dressing, al kun je er ook prima in bakken.

Walnootolie

Deze is ook favoriet bij de Culy-redactie en dan met name vanwege die nootachtige smaak van, inderdaad, walnoten. Gebruik ‘m in gerechten met walnoten, dan komt die smaak nog meer bovendrijven. Ook fijn in salades. En bak er eens broodjes mee!

Avocado-olie

Avocado olie heeft een vrij sterke, maar geen vervelende avocado-smaak. Lekker over een sandwich of salade, maar we maakten er ook mayonaise mee: de nootachtige avocado-smaak komt er dan heel subtiel in naar voren. Andere sauzen en dressings gaan overigens net zo goed. En bakken idem dito.

Kokosolie

Kokosolie is de enige van de soorten olie in dit rijtje die meestal is gestold: je moet het goedje eerst verhitten om het vloeibaar te laten worden. Er zijn overigens ook vloeibare soorten kokosolie op de markt, maar de gestolde variant tref je het meest aan.

Kokosolie werkt heel goed in baksels, ter vervanging van boter. Maar je kunt er ook prima mee wokken.

Appelazijn

Appelazijn wordt gemaakt van appelcider. Het is een milde azijn die je goed in salades kunt gebruiken.

 

 

Wijnazijn

De witte wijnazijn gemaakt van witte druiven heeft een wat mildere smaak dan de rode wijnazijn.

Sherry-azijn

Sherry-azijn heeft als basis sherry, en wordt jaren op eikenhout gerijpt.

Moutazijn

Moutazijn wordt bereid op basis van gefermenteerd bier. Engelsen gebruiken het wel over de fish & chips (malt vinegar).

Kruidenazijn

Kruidenazijn kan verschillende azijnsoorten als basis hebben. Hieraan worden naar keuze verse of gedroogde kruiden of een combinatie van kruiden toegevoegd die hun smaak aan de azijn afgeven. Knoflookazijn of dragonazijn zijn vrij bekende voorbeelden.

Notenazijn

Azijn gemaakt op basis van notenwijn. De notenazijn smaakt licht naar noten en is lekker in salades en bij rauwkost.

Rijstazijn

Rijstazijn wordt gemaakt op basis van gefermenteerde rijst. Het is een milde azijn en is vergelijkbaar met witte wijnazijn. Rijstazijn wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken.

Vruchtenazijn

Azijn waarin de smaak van vruchten wordt verwerkt. Frambozenazijn is hiervan wel het bekendst.

Balsamico-azijn

Balsamico is een dikke stroperige azijn die bereid wordt op basis van Trebbiano-druiven, die groeien in Noord-Italië. Het druivensap wordt eerst ingekookt waardoor een groot deel van het vocht verdampt. Azijn die de naam Aceto Balsamico mag dragen is tenminste 12 jaar gerijpt in houten vaten, maar kan ook meer dan honderd jaar oud zijn. Hoe ouder de azijn hoe duurder. Het soort hout dat voor de vaten gebruikt wordt, bepaalt mede de smaak. Balsamico mag dan duur zijn, je kan het eindeloos bewaren zonder dat de kwaliteit achteruitgaat.

Heet ,heter ,heetst

Bron wikipedia

De schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912, meet de heetheid van chilipeper en pittige sauzen. Oorspronkelijk werd dit gedaan door smaaktests waarbij gekeken werd hoever men een gemalen peper moest verdunnen voor hij niet meer als scherp werd waargenomen. Tegenwoordig gebeurt het door de concentratie van capsaïcine en aanverwante stoffen te meten. Een gerecht wordt door de gemiddelde Vlaming en Nederlander als pittig ervaren rond de 500-1000 Scoville-eenheden. Dit is laag op de schaal van Scoville in verhouding tot de wereldbevolking. Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000, tabasco iets hoger met 5000. Jalapeñopepers variëren tussen de 2500 en 8000, en habaneropepers kunnen een heetheid van 300.000 eenheden op de schaal van Scoville bereiken.

Sauzen op basis van chilipepers waarbij Scovillewaarden van tussen 30.000 en 2.000.000 gemeten worden zijn buiten Nederland verkrijgbaar. Hierboven zijn capsaïcine-extracten te koop met waarden tussen 2.000.000 en 16.000.000. De Carolina Reaper is sinds 2012 met gemiddeld 1.569.300 SHU en uitschieters tot 2.200.000 SHU de heetste peper ter wereld volgens Guinness World RecordsPepperspray meet er ongeveer 2.000.000 en een paprika 0.

De capsaïcine die de peper scherp maakt zit vooral in de ribben van de vrucht (de inwendige zaadlijsten), de interne membranen en (in mindere mate) in het vruchtvlees. Een wijdverbreid misverstand ten spijt produceren de zaden geen capsaïcine.[1]

De American Spice Traders Association heeft chromatografieprotocollen opgesteld voor de meting van de Scovillewaarde.[2] Met HPLC kan de concentratie van capsaïcine en andere capsaïcinoïden worden bepaald. Men kan die concentratie (in parts per million, ppm) omrekenen naar de Scovillescherpte van een peper door dit (voor capsaïcine) met 16 te vermenigvuldigen. Voor andere stoffen dan capsaïcine is een andere omrekenfactor nodig, die ook hoger kan zijn dan 16. Zo wordt de omrekenfactor voor nordihydrocapsaïcine in de literatuur gegeven als 9,1 en daarmee heeft zuivere nordihydrocapsaïcine een Scovillewaarde van 9,1 miljoen. De stof resiniferatoxine wordt ingeschaald als duizend maal zo scherp als capsaïcine, dus in zuivere vorm heeft die stof een Scovillewaarde van ongeveer 16 miljard.[3]

Afbeeldingsresultaat voor scoville pepers

Hinskens-startpagina

Contact

Let op alle velden invullen daarna op zenden drukken
Abonneer
Abonneren op
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Paul
4 maanden geleden

Laat hier u bericht achter of ga naar de contact formulier voor Persoonlijk bericht

volg ons per email

Veilig

We doen er alles aan om de linken eerst goed te testen  

Visitors

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
5 2 votes
Article Rating
1
0
Ik zie u idee / melding graag te gemoed , Geef uw commentaar hier.x
()
x
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram