cropped-wp3cce90b8-e1572888879923.png

startpagina Hinskens

Mini rijsttafel

Jouw winkel pagina

Website en recepten GRATIS. Maar wil je ons helpen doe dan en kleine donatie
mini rijsttafel met nasi,babi pangang,gehakt balletjes in sate,pindasaus,atjar tjampoer

Mini rijsttafel

De rijsttafel is een combinatie van rijstschotels en bijgerechten uit de Indonesische keuken en Indische keuken, ontstaan in Nederlands-Indië, aangepast aan de Europese smaak. Er zijn veel verschillende gerechtencombinaties mogelijk zoals babi ketjaprendang en sambal goreng. Daarbij kan kroepoekatjar en seroendeng geserveerd worden om het een rijsttafel te maken. De gerechten komen uit alle delen van Indonesië.

Bij de combinatie van gerechten wordt gezocht naar evenwicht. Tegenover een zoet gerecht plaatst men een zuur gerecht, tegenover een vet gerecht een niet-vet gerecht. Een rijsttafel moet volgens sommigen uit minimaal 44 en volgens anderen 40 gerechten bestaan. Waarschijnlijk is dit gebaseerd op een heilig getal. Wanneer een rijsttafel minder gerechten bevat zou er gesproken worden over een mini-rijsttafel. Volgens anderen moet een rijsttafel altijd uit een oneven aantal gerechten bestaan.

Geschiedenis

Hoe de rijsttafel is ontstaan is onduidelijk. Mogelijk is het een Indische variant van het Europese banket of een Europese interpretatie van de Indonesische selamatan (feestmaaltijd), of een combinatie van de twee.

Uit gastvrijheid en om in aanzien te stijgen lieten Europeanen in de koloniale tijd zo veel mogelijk gerechten tegelijk op tafel serveren, dit werd op den duur min of meer gestandaardiseerd en resulteerde in de Rijsttafel. Het gebruik kostte aardig wat geld, er moesten genoeg bedienden en koks betaald worden om alle gerechten te bereiden. In het ‘Hotel des Indes’ in Batavia werden er minstens 24 bedienden ingezet om alles op te dienen[1]. Rijsttafel kreeg in Nederland al voor 1940 enige bekendheid door oud-Indischgasten die na pensionering naar het vaderland waren teruggekeerd.

De Chinese invloed is ontstaan door het uitwaaieren van grote aantallen Chinezen naar de Indonesische archipel. Rond het jaar 1700 kwamen veel Chinezen werken op de plantages. De Chinezen zijn een opvallend element in de Indonesische bevolking. Ze maken hier inmiddels al eeuwen deel van uit. Het is dan ook niet vreemd dat de Indonesische keuken beïnvloed is door de Chinese keuken.

De Indische rijsttafel is een samensmelting van de Indonesische en Chinees-Indische keuken met de Nederlandse keuken, die begon in de tijd van Nederlands-Indië[2].

Doordat Indische Nederlanders in Nederland niet alle authentieke ingrediënten hadden om net na de Tweede Wereldoorlog Indische gerechten te maken vroegen ze Chinezen in de jaren zestig om de gerechten voor ze te maken. Op die manier hanteerden Chinees-Indische restaurants tevens het begrip rijsttafel. De rijsttafel die bij deze restaurants geserveerd wordt is echter niet authentiek Indisch

Chinese tomaten soep

Chinese tomatensoep

Mini rijsttafel 1Paul
Chinese tomatensoep
5 from 1 vote
Prep Time 1 hour 30 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes
Course voorgerecht
Cuisine Chinese
Servings 8 personen
Calories 300 kcal

Equipment

  • pan
  • snijplank
  • kopje
  • Sudderplaatje

Ingredients
  

  • 1 potje tomatenbasis (Lidle)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 stuk ui (Groot)
  • 3 eetlepls atja tjampoer
  • 1 bakje taugé
  • 2 stuk eieren
  • 2 stuk kipfilet
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 3 eetlepels appelmoes
  • 2 eetlepels zoete gembersaus
  • 3 theelepels gember poeder
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 liter water heet
  • 1 eetlepels suiker of drie suikerklontjes
  • 2 bosjes lente ui

Instructions
 

  • bak 2 eieren als een omelet
    vouw het dubbel en laat het afkoelen op een bord
  • snij de lente ui in ringen
  • snipper de uit en doe dit met wat olie in de pan bak het glazig
  • strooi de gemberpoeder eroverheen en bak mee
  • doe de tomaten pure erbij en bak heel even door
  • doe de bak tomatenbasis erbij
  • voeg nu de kippenbouillon erbij (heet water 1 liter met kippenbouillonblokje erin opgelost)
  • lekker laten koken op laag vuur
  • voeg toe de appelmoes , ketjap manis ,zoete gember saus, suiker
  • voeg de 2 kipfilet stukken toe of snij dit in 4 grote stukken (komt goed :-))
  • laat het geheel zo drie kwartier sudderen totdat de kip stukken Gaar zijn
  • Haal de kip eruit en trek deze met twee vorken uit elkaar soort pull chicken
  • kip terug in de pan
  • taugé erbij
  • atjar tjampoer erbij
  • lente uit erbij
  • snij de omelet in repen en daarna in stukken
  • in de pan en het geheel lekker laten sudderen
  • eet smakelijk LET OP dit is niet koolhydraat arm !
Keyword chinese tomatensoep
Nasi goreng

Nasi goreng

Mini rijsttafel 1Paul
nasi
5 from 1 vote
Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour
Course Hoofdgerecht
Cuisine aziatisch
Servings 4 personen
Calories 578 kcal

Equipment

  • wok

Ingredients
  

  • 1 pak rijst 300 gram
  • 1 stuk uit
  • 1 teen knoflook
  • 2 stuk paprika
  • 1 scheut ketjap
  • 250 gram champignons
  • 2 theelepels sambal
  • 1 snufje komijn
  • 1 snufje gemberwortel
  • 1 snuf kurkuma
  • 1 theelepel peper en zout

Instructions
 

  • Kook de rijst gaar en laat deze helemaal afkoelen, het liefst in de koelkast. Gebruik je warme rijst dan gaat deze plakken. Snipper de ui en knoflook en bak deze in een wokpan aan in een beetje olie. Voeg de kruiden toe en de sambal en een scheut ketjap. Laat dit mengsel 1 min bakken. Voeg de paprika in blokjes toe een de pan en bak een paar minuten tot ze iets zacht beginnen te worden. Schep dan de champignons in plakjes er door en laat iets slinken.
  • voeg als laatste de prei toe en bak kort mee. Schep de koude rijst beetje bij beetje door de groenten. Proef of de nasi goreng goed op smaak is en voeg eventueel een beetje ketjap of sambal toe.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de eieren, bijvoorbeeld een spiegelei of een omelet. Serveer de nasi goreng met een gebakken ei en wat kroepoek
Keyword goreng, nasi
Babi pangang-ajam

babi pangang-ajam Chicken tonight

Mini rijsttafel 1Paul
babi pangang-ajam met chicken tonight saus
5 from 1 vote
Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 hour
Course Bijgerecht
Cuisine Hollands
Servings 4 personen
Calories 50 kcal

Equipment

  • grilpan
  • wok of frituurpan

Ingredients
  

  • 2 stuks varkenshaas of karbonade
  • 1 strooisel varkens kruiden
  • 1 pot babi pangang-ajam Chicken tonight

Instructions
 

  • snij de varkenshaas in repen
    Mini rijsttafel 4
  • gril ze op de grilpan
    Bakken
  • vul de wok met arc hide olie +/_ 250 cl
    Mini rijsttafel 5
  • controleer de olie of deze heet genoeg is dit kan je met een pollepel doen.
    Als de bubbels rond de steel komen is de olie heet genoeg.
    Mini rijsttafel 6
  • frituur de gegrilde repen ongeveer een minuut of 6 je ziet vanzelf of het goed gaat en dat het meer of minder moet
    Mini rijsttafel 7
  • maak onder tussen de saus warm
    Mini rijsttafel 8
  • doe de gefrituurde uitgelekte repen in een bakje
  • giet hierover de hete saus
  • eet smakelijk
    Babi pangang-ajam
Keyword ajam, babi pangang
Gehaktballetjes in sate chicken tonight

Gehakt balletjes in sate chicken tonight

Mini rijsttafel 1Paul
Gehakt balletjes in sate chicken tonight
5 from 1 vote
Prep Time 5 minutes
Cook Time 10 minutes
Course Bijgerecht
Cuisine Hollands
Servings 4 personen
Calories 250 kcal

Equipment

  • steelpan

Ingredients
  

  • 1 pak voorgebakken gehakt balletje voorkeur Aziatisch
  • 1 pot chickentonight-sate

Instructions
 

  • doe de chicken tonight-sate in de pan
    Mini rijsttafel 10
  • voeg de voorgebakken balletjes toe
    Mini rijsttafel 11
  • giet over in een serveer bak klaar
    Gehaktballetjes in sate chicken tonight
Keyword balletgehakt, chickentonight-sate, satesaus
Pindasaus satésaus 

pinda satésaus

panda satésaus
5 from 1 vote
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Course Bijgerecht
Cuisine aziatisch
Servings 4 personen
Calories 74 kcal

Equipment

  • steelpan

Ingredients
  

  • 3 eetlepels pindakaas (Calve voorkeur)
  • 1 longdrink glas water of melk of kokosmelk Maak hierin je keuze
  • 2 koffielepels sambal
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 koffielepels knoflookpoeder

Instructions
 

  • Verschil pindasaus of sate saus, het is allebei gemaakt van pinda's
    echter de saus is pindasaus maar doe je het over een sate stokje vlees dan heet het sate saus.
    Hieronder de basis van pindasaus,diverse uitbreidingen zijn hierna mogelijk
  • doe drie eetlepels pindakaas in een steelpan
  • maak nu je keuze voeg 1 longdrinkglas water ,melk, of kokosmelk toe
  • sambal ketjap manis en de knoflook erbij
  • goed roeren
  • is de saus te dik voeg nogmaals water,melk of kokosmelk toe totdat gewenste dikt of kleur bereikt is.
  • Optie wil je zoeter voeg suiker toe
    Optie wil je frisser voeg citroensap toe
  • eet smakelijk
Keyword pindasaus, satesaus
Atjar Tjampoer

Atjar Tjampoer

Mini rijsttafel 1Paul
Gemengde zoetzure groente pittig
5 from 1 vote
Prep Time 10 minutes
Cook Time 25 minutes
7 days
Total Time 7 days 35 minutes
Course Bijgerecht
Cuisine Indonesisch
Servings 10 personen
Calories 45 kcal

Equipment

  • kom
  • vergiet
  • potje

Ingredients
  

  • 300 gram witte kool gesneden
  • 150 gram geraspte wortelen
  • 4 eetlepels suiker
  • 75 mili wijnazijn
  • 1 eetlepel zout
  • 1 lepel sambal

Instructions
 

  • Was de witte kool en doe dit in de kom
  • strooi de zout over de kool goed bestrooien
  • mixen
  • strooi ruim de kurkuma over de kool tot de kool goed geel is
  • mixen en laat het staan 10 minuten
  • gooi het over in het vergiet de kool is nu zachter geworden
  • we gaan nu even spoelen om het zout er weer uit te halen (gedeeltelijk)
  • uitlekken en terug in de kom
  • Doe de geraspte wortelen erbij
  • mengen
  • doe 1 eetlepel sambal erbij en goed mengen (hou je niet van iets pittiger laat je de sambal weg) of juist iets meer jou keuze
  • vul het potje / potjes 80 %
  • voeg de suiker toe tot de rand 20%
  • Je pot zit vol ... denk je
  • vul de pot met azijn of wijnazijn totdat de kool volledig onder staat
  • Deksel erop
  • laten staan voor 7 dagen koelkast (niet eerder openen
  • Heerlijk bij sla of bij de nasi of gewoon zo lekker fris
  • ongeopend 3 maanden houdbaar
Keyword atjar, wittekool, wortelen
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Patricia
Patricia
4 jaren geleden

5 stars
Zeker een waardig recept leuk om te maken lekker om te eten

Roy's pittige nasi goreng
20 oktober 2024
Ontdek een spannende kijk op traditionele nasi goreng met Roy's pittige recept, perfect voor liefhebbers...
Gepaneerde karbonaden
10 mei 2024
Heerlijk gepaneerde karbonaden.gebraden vanuit de pan
Tortilla Boursin,salami en veldsla
07 oktober 2023
Heerlijke Tortilla Boursin en salami
Gyoza Japans dumpling
16 augustus 2023
Gyoza Japans dumpling
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
05 augustus 2023
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
slagroom knoflookboter
02 augustus 2023
Heerlijke slagroom knoflookboter voor op toast of stokbrood
Rookworst spek shots
05 juli 2023
rook worst met boursin en ontbijtspek
Gevulde kippenbol
28 juni 2023
Gevulde kippenbol Heerlijke gevulde kipfilet met gehakt en groenten. Een leuke nieuwe presentatie waarin...
Pickled eggs
29 april 2023
Pickled eggs, gepekelde uien
Gekruide kip met mie of tortilla
05 april 2023
Gekruide kip met Mie of tortilla
1
0
Ik zie u idee / melding graag te gemoed , Geef uw commentaar hier.x