Schnitzel
Wienerschnitzel.
Een schnitzel is een gerecht dat bestaat uit een dun gesneden stuk gebraden kalfsvlees, kippenvlees of varkensvlees. Het gerecht komt uit de Oostenrijkse keuken.
Wienerschnitzel
De wienerschnitzel is de bekendste variant. Deze wordt traditioneel van mager kalfsvlees van de fricandeau of het ‘Kaiserteil’ uit de achterpoot van het dier gemaakt. Het vlees wordt plat geslagen tot ongeveer de grootte van een gespreide hand, vervolgens met meel, ei en paneermeel gepaneerd, in een centimeters diepe laag reuzel of olie vlug gebakken en geserveerd met citroen. Het gerecht wordt in Wenen nog veel op deze manier opgediend in restaurants. Deze manier van vlees bereiden is overigens mogelijk niet Weens van oorsprong, maar uit Italië overgenomen door de Weners. De Italianen hebben het op hun beurt uit de Ottomaanse keuken overgenomen. In de huiselijke keuken wordt de schnitzel vaak niet in een dikke laag vet bereid, zoals van origine in “Butterschmalz” of boterreuzel, maar gewoon gebakken in boter.
Varianten
Kalfsvlees is relatief duur en wordt voor schnitzels vaak vervangen door goedkoper varkensvlees, kippenvlees of ander mager vlees. Supermarkten maken van restvlees schnitzels door de delen aan elkaar te plakken met eiwit en ze voor te paneren. Deze producten zijn populair door de lage prijs, de gemakkelijke bereidingswijze en de lekkere baksmaak die de paneerlaag geeft. Die paneerlaag verhult de lagere kwaliteit van het vlees. Varkensschnitzels zijn ook immens populair onder Duitse vakantiegangers. Aan de Spaanse costa‘s serveren bijna alle restaurants, ook Spaanse of Italiaanse, het gerecht. Een varkensschnitzel heet soms ‘Schnitzel Wiener Art’ om aan te geven dat het niet de echte, maar een variant is. In Duitsland en Oostenrijk is dit zelfs bij wet verplicht. Veel restaurants in andere landen noemen een varkensschnitzel echter gewoon ‘wienerschnitzel’. Een schnitzel met paprika en andere kruiden door het paneermeel is een zigeunerschnitzel of Hongaarse schnitzel. Door het vervangen van vlees door tofoe is de vegetarische ‘schnitzel’ ontstaan.
De varianten:
- Wienerschnitzel: een gepaneerde kalfsschnitzel
- Schnitzel Wiener Art: een gepaneerde varkensschnitzel
- Zigeunerschnitzel: met paprika gekruid
- Jägerschnitzel: met een saus van voornamelijk champignons
- Rahmschnitzel: met een witte roomsaus
- Hamburger Schnitzel: een varkensschnitzel met spiegelei
- Holsteiner Schnitzel: een kalfsschnitzel met spiegelei, ansjovis en kappertjes
- Cordon bleu: een gepaneerde schnitzel gevuld met kaas en ham
- Satéschnitzel: een gepaneerde schnitzel gevuld met saté
- Milanese schnitzel: gevuld met kaas en Italiaanse saus
- Bron wikipedia
Schnitzel
Equipment
- 3 borden of bakken
- i grote bakpan
Ingredients
- 4 stuk schnitzel of varkenslap
- 16 eetlepels kristalbloem
- 5 stuks eieren
- 16 eetlepels paneermeel
- 1 spin zout
- 4 spins peper
- 4 theelepels mosterd (milde mosterd moet zacht van smaak zijn)
- 200 gram roomboter
- 2 eetlepels varkenskruiden
Instructions
- neem 1 bord of bak en vul deze met de kristalbloemGebruikt hier kristalbloem voor omdat deze net iets fijner en beter is dan gewone bloem.daardoor krijg je ook een mooier korst
- klop de eieren los in de volgende bak
- de laatste bak is de paneermeel hier gaan we wat aan toevoegenvoeg 1 spin zeezout toevoeg 1 spin peper toevoeg twee eetlepels met varkenskruiden toe.Dit laatste zorgt ervoor dat de korst een heerlijke gekruiden smaak krijgt
- Neem de ongepaneerd schnitzel of de plat geslagen varkenslap en smeer deze in met mosterd
- alleen de bovenkant
- voeg 1 spin met peper eroverheen (pepermolen) (geen zout)
- leg de tweed schnitzel op de eerste hierdoor komt de overtollig mosterd aan de onderkant van de tweede en bij de derde en bij de vierde leg de drie snitzels op elkaar
- De schnitzel zijn nu gekruid en klaar voor verder preparatie
- haal de schnitzel door de bloem,schud de overtollige bloem eraf en zorg dat hij wit bedekt is
- haal hem vervolgens door het ei
- als laatste stap de paneermeel
- doe de 100 gram roomboter in de pan
- bak de schnitzel op hoog vuur aan tot hij lekker bruin is 3 a 4 minuten
- voeg in tussen de overige 100 gram boter toe verdeeld in stukjes
- omdraaien en bak de andere kant a 3 minuten
- server het met onze heerlijke champignondroomsaushttps://hinskens.nl/champignon-roomsaus/eet smakelijk
-
Shoarma alacha
17 oktober 2020Bakken -
Eendenborstfilets met champignons
11 oktober 2020Bakken -
Picanha staartstuk runder biefstuk
30 augustus 2020Bakken, BBQ, Oven gerecht -
Pepersteak
29 juli 2020Bakken -
Kogelbiefstuk
11 maart 2020Bakken