Sheppard pie
Shepherd pie , cottage pie of Hachis Parmentier is een gehakttaart met een korst of een topping van aardappelpuree van Engelse oorsprong.
Het recept kent veel variaties, maar de bepalende ingrediënten zijn gemalen rood vlees gekookt in een jus of saus met uien , en bedekt met een laagje aardappelpuree voordat het wordt gebakken. Soms worden er andere groenten aan de vulling toegevoegd, zoals erwten , suikermaïs , selderij of wortelen . De taart wordt soms ook gegratineerd met geraspte kaas om er een laag gesmolten kaas bovenop te krijgen.
Etymology
De term cottage pie was in gebruik in 1791.
De term herderspastei verscheen pas in 1854 en werd aanvankelijk als synoniem voor cottage pie gebruikt, ongeacht of het vlees nu rundvlees of schapenvlees was . In het VK wordt sinds de 21e eeuw de term shepherd’s pie echter vaker gebruikt als het vlees lamsvlees is .
De Franse naam Hachis Parmentier is gedocumenteerd in het Frans in 1900 en in het Engels in 1898. Een hachis is alles wat fijngehakt is; Het Engelse woord ‘ hash ‘ is er ontleend aan. [21] ‘Parmentier’ is Antoine-Augustin Parmentier , naar wie veel aardappelgerechten zijn vernoemd, omdat hij in de 18e eeuw een belangrijke rol speelde bij de promotie van de aardappel in Frankrijk.
Geschiedenis
In vroege kookboeken was het gerecht een middel om overgebleven geroosterd vlees van welke soort dan ook te gebruiken, en de taartvorm was aan de zijkanten en onderkant bekleed met aardappelpuree, evenals met een aardappelpuree korst erop.
In Frankrijk was Hachis Parmentier een ‘alledaags’ en ‘huiselijk’ gerecht van de bourgeoise keuken , dat niettemin een ereplaats kreeg op een culinaire tentoonstelling in Parijs. [19]
Hachis parmentier is een economische manier om overgebleven vlees te gebruiken, vooral van pot-au-feu . Henri-Paul Pellaprat noemt het in zijn sectie over restjes [22], net als de ‘bijbel’ van de burgerlijke keuken, Mw. St-Ange , onder de naam hachis de bœuf au gratin . [23]
Een meer uitgebreide versie in 1921 door Auguste Escoffier bestond uit een gepofte aardappel waarvan de inhoud werd geleegd, gemengd met in blokjes gesneden vlees en sauslyonaise , en teruggebracht naar de aardappelschillen of -schillen om te worden gebakken. Deze versie komt zelden voor. [ nodig citaat ]bron wikipedia
Sheppard pie
PaulEquipment
- 1 kook pan
- 1 wokpan
- 1 ovenschotel
Ingredients
- 1 stk ei
- 1 theelepel Thijm
- 1 teelepel Rosemarijn
- 1 halve kop melk
- 2 koppen runderbouillon
- 500 gram lams of runder gehakt
- 1 blik delmonte tomatenpuree
- 3 teen knoflook
- 2 stk winterpeen
- 2 stk ui
- 25 gram cedarkaas
- 1 klontje boter
- 5 eetlepels bevroren erwten
Instructions
- schil 500 gram aardappelen en kook ze tot ze gaar zijn
- stamp de aardappelen tot puree
- voeg een halve kop melk toe
- voeg een klein klontje boter toe
- voeg cedar kaas toe
- voeg 1 ei dooier toe
- voeg peper en zout toe
- stamp alles tot een goede brei
- Zet de wokpan op het vuur
- doe de gesnipperde uien in de pan en bak ze lichtbruin glazig
- voeg in kleine blokjes gesneden wortelen toe
- bak door tot alles lekker zacht is zeker de wortelen mogen geen harde bijt hebben
- voeg 500 gram gehakt toe
- voeg de Thijm ,rozemarijn knoflook, toe
- voeg 1 blikje tomaten puree toe
- voeg bloem toe
- bevroren erwten onder heet water spoelen daarna toevoegen
- voeg de erwten toe
- voeg 2 koppen runderbouillon toe
- breng de pan goed aan de kook tot dat je een streep kan trekken en het iets dikker is
- plaats de gehakt mengsel in de ovenschaal
- verdeel de aardappelpuree
- maak streepje met een vork
- verwarm de oven op 200 graden
- bak de schotel op 200 graden 25 minuten
- Resultaat
- server op tafel
- Doorsnede
- eetsmakelijk