Startpagina

Sinds 2010

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Sushi

Sushi 

(Hiragana: すし, Kanji: 寿司, 鮨) is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit (afgekoelde) gekookte rijst (鮨飯, sushi-meshi) en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd. Dit wordt meestal gecombineerd met andere ingrediënten (ネタ, neta) zoals vis of zeevruchten, gebakken ei, groenten en soms tropische vruchten. De ingrediënten en presentatie van sushi kunnen sterk uiteenlopen, maar het ingrediënt dat alle sushi gemeenschappelijk hebben is rijst (ook bekend als shari (しゃり) of sumeshi (酢飯)).

Sushi kan bereid worden met ofwel bruine of witte rijst. Sushi wordt vaak bereid met rauw zeevoedsel, maar sommige veelgebruikte sushivarianten maken gebruik van gekookte ingrediënten. Rauwe vis (of soms vlees) in plakjes en geserveerd zonder rijst wordt sashimi genoemd.

Sushi wordt vaak geserveerd met gemberwasabi en sojasaus. Vaak wordt er daikon als garnering gebruikt.

De oorsprong van sushi ligt in de conservering van vis door het te laten fermenteren met rijst, wat aan het begin van onze jaartelling in Zuidoost-Azië een gebruikelijke praktijk was. Deze conserveringsmethode verspreidde zich over de rest van Azië en bereikte uiteindelijk ook Japan, waar men aan het begin van de Edoperiode (1603–1868) ook de rijst mee begon te eten wanneer de vis nog niet volledig gefermenteerd was. Toen steeds meer Japanners zich verse vis konden veroorloven werd rijstazijn toegevoegd om de enigszins zure smaak van de gedeeltelijk gefermenteerde rijst na te bootsen. Sushi begon als street food, maar is dankzij de rijke variatie aan vis in de baai van Tokio en de ambachtelijk georiënteerde houding van Japan uitgegroeid tot een delicatesse. Het was uiteindelijk aan het begin van de negentiende eeuw in Tokio dat de tegenwoordige sushi vorm kreeg, met verschillende soorten vis, zeevruchten, groente en zeewier, samen bereid in kleine, sierlijke hapjes. Aan het begin van de twintigste eeuw verspreidde deze sushi zich over de rest van Japan en in de tweede helft van de twintigste eeuw over de rest van de wereld.

Ingrediënten

Sushi kent meerdere ingrediënten, waarvan de rijst altijd terugkomt en de overige ingrediënten aanvullend zijn.

Rijst

De gebruikte rijst wordt ook wel meshi (飯) genoemd, en heeft korte, dikke korrels en is erg kleverig, zodat de rijst goed kneedbaar is en de hapjes bij elkaar blijven plakken. De rijst smaakt licht zuur door de tijdens de bereiding gebruikte rijstazijn. Daarnaast wordt vaak ook een zoete rijstwijn mirin geheten en wat zout aan de rijst toegevoegd. De rijst kan geheel koud maar ook lauw worden opgediend.

Nori

Bij veel soorten sushi wordt zeewier gebruikt, nori (海苔) genaamd, dat in dunne velletjes wordt verwerkt. De voor nori gebruikte zeewier is purperwier. Het werd in Japan oorspronkelijk gewonnen door de wier af te schrapen van de kades in de haven en het vervolgens in de zon te laten drogen. Tegenwoordig wordt de plant aan in zee uitgespannen netten gekweekt, mechanisch geoogst en vervolgens in dunne plakken gedroogd, waarna het ten slotte kant-en-klaar op maat gesneden wordt.

Vis en overige

Van de overige ingrediënten zijn rauwe vis en wasabi verreweg het meest bekend. De rauwe vis is altijd afkomstig uit de zee, omdat riviervissen schadelijke bacteriën kunnen bevatten. Wordt er wel vis uit de rivier gebruikt, dan wordt deze vooraf eerst licht gebraden of gekookt. In Europa zijn zalmtonijn en makreel de meest gebruikte vissoorten. Behalve vis worden ook andere zeevruchten gebruikt als ingrediënten voor sushi, zoals garnaalkrabben en inktvis. Tevens komt viskuit, de rijpe eieren van een vis, in sommige sushi terug. Naast vis en andere zeevruchten worden ook veel groenten gebruikt, waarbij wortel, komkommer, avocado, asperge en maïs het meest bekend zijn, met name in het Westen.

Soorten

Sushi kent veel verschillende soorten, waarbij rijst het ingrediënt is dat altijd terugkomt. De overige ingrediënten en hoe deze tot een eetbaar hapje gecombineerd worden bepalen vervolgens de soort sushi.

Maki

De bekendste soort sushi in het Westen is maki (巻), wat letterlijk gerold betekent. De rijst wordt samen met de overige ingrediënten op een vel nori gelegd en dan stijf opgerold in een cilinder van ongeveer drie centimeter in doorsnee. Daarna wordt de rol in meestal zes of acht plakjes gesneden. Er zijn meerdere soorten maki. Zo is futomaki een wat dikkere rol van ongeveer vier centimeter die behalve de rijst vaak drie verschillende andere vullingen kent. Hosomaki daarentegen is een dunnere rol van ongeveer twee centimeter doorsnee met meestal maar één andere vulling. Uramaki is een variant waarbij juist de overige ingrediënten in de nori gewikkeld worden en de rijst aan de buitenkant zit. Een in de westerse wereld veel gegeten Uramaki is de binnenstebuiten rol, zoals de California Roll. Een wat afwijkende vorm van maki ten slotte is temaki waar de rijst en andere ingrediënten niet gerold maar in een ongeveer tien centimeter lange puntzak van nori gestopt worden.

Nigiri

Nigiri (握り) betekent letterlijk pakken of vormen in de hand, en is het bekendste type sushi in Japan. Het is een soort sushi waarbij een klein bolletje rijst met de vingers gevormd wordt met daarbovenop een stukje rauwe vis gedrukt. Om dit bij elkaar te houden, in het geval van bijvoorbeeld gladde inktvis of paling, wordt er ook soms wel een dun reepje nori omheen gebonden. Temari is een variant van nigiri waarbij de rijst en de vis samen tot een balletje gerold worden. Wasabi is de bindende factor. De ‘gunkan’ (slagschip) vorm heeft een dikke band van nori om de shari (rijstbal), zodat de kleine en/of glibberige stukken (zalmeitjes) op de rijst blijven liggen.

Oshi

Gewoonlijk in Japan genoemd als Oshi-zushi, wat fijngedrukte sushi betekent. Bij oshi (押し) wordt de sushi in een houten bakje tot rechthoekige blokjes geperst, waarbij in het midden tussen de rijst vaak groente of een reepje nori komt en de vis of andere zeevruchten bovenop. In tegenstelling tot de meeste sushisoorten die hun oorsprong in Tokio kennen, is oshi afkomstig uit Osaka, de tweede stad van Japan.

Inari

Inari (稲荷) is een minder bekende soort sushi waarbij de rauwe vis volledig afwezig is. In plaats daarvan is het enkel de sushirijst die in een klein zakje van gefrituurde tofoe (genaamd aburaage) gestopt wordt. Vaak bevat de aburaage veel olie na het frituren. Daarom wordt deze nog kort gekookt om het vetpercentage te verlagen. Vervolgens wordt het even gekookt in soyasaus en dashi saus. Na het afkoelen wordt de rijst pas toegevoegd.

Chirashi

Chirashi (ちらし) betekent verspreiden en is een andere soort sushi die nogal afwijkt van de meer bekendere vormen zoals maki en nigiri. Bij chirashi wordt een kom met rijst gevuld, waarna de overige ingrediënten toegevoegd worden. Dit kan ongekookt, waarbij de vis en groenten meestal bovenop gelegd worden, maar ook kunnen ze gekookt door de rijst heen gemengd worden. Er zijn echter behalve de rijst geen vaste overige ingrediënten en binnen Japan zijn er veel regionale verschillen.

Topping en vulling

NaamVertalingJapanse naam
Ama-ebiZoete garnaalアマエビ
EbiGarnalenエビ
HamachiGeelvinmakreelハマチ
HokkigaiSurfmosselホッキ貝
HotategaiSint-jakobsschelpホタテ
IkaInktvisイカ
IkuraZalmkuitイクラ
InariGebakken tofoeいなり
KaniKrabカニ
Kappa-makiKomkommer-makiカッパ巻き
MaguroTonijnマグロ
SabaMakreelサバ
SakeZalm
SuzukiZeebaarsスズキ
TakoOctopusタコ
TamagoEiたまご
TobikoVliegviskuitトビコ
UnagiPalingウナギ

Supplementen

De sushi kan naar smaak worden gedoopt in sojasaus die in Japan bij vrijwel elk gerecht wordt geserveerd. Een andere bij sushi veel geserveerde smaakmaker is wasabi, een zeer scherpe, op mierikswortel gelijkende groene mosterdachtige pasta. Naar wens kan deze met de sojasaus gemengd worden. Door een Japanse chefkok, Naomichi Yasuda, wordt echter gesteld dat het mengen van sojasaus en wasabi een “not done is”. Overigens wordt door sommige koks ook al tijdens de bereiding wasabi toegevoegd aan de sushi vanwege de antibacteriële werking ervan. Op deze manier kan het eten van rauwe vis veiliger worden gemaakt en kunnen vervelende geurtjes tegen worden gegaan.[1]

Als bijgerecht wordt meestal gari geserveerd, dunne plakjes ingemaakte gember. De gember is vaak felroze of beige van kleur en dient om de smaak te neutraliseren zodat de volgende sushi weer goed geproefd kan worden. Verder wordt naast sushi vaak daikon geserveerd, ingemaakte rettich, een groente die qua smaak vergelijkbaar is met radijs. De daikon is meestal ingemaakt en heeft dan een fel gele kleur.

Bij de sushi drinkt men over het algemeen bittere groene thee, die in Japan gratis wordt geserveerd en evenals gari het doel heeft de smaak te neutraliseren. Tegenwoordig wordt in plaats van thee ook steeds vaker bier bij de sushi gedronken. Sake, een Japanse alcoholische drank, wordt soms vooraf gedronken, maar heel erg veelvoorkomend is het niet omdat sushi voornamelijk uit rijst bestaat en sake ook gebaseerd is op rijst. Japanners zien dit als dubbelop. Overigens drinken Japanners hun sake koud en dus niet warm zoals in het Westen. Koude sake komt de smaak ervan ten goede.

Eetwijze

Sushi wordt in Japan op verschillende manieren gegeten:

  • In restaurants, waar sushigerechten à la carte of in kant-en-klare sets besteld kunnen worden. Vaak zijn er in plastic uitgevoerde voorbeelden van de gerechten uitgestald in de etalage, zodat de keus voor allen eenvoudig is.
  • In sushibars, waar de gasten rond een lopende band zitten waarbinnen een aantal koks de sushi klaarmaken. De bordjes met sushi worden op de lopende band gezet en de gasten kunnen zo kiezen wat ze willen eten. Ook is er vaak een mogelijkheid om specifieke sushi te bestellen. De bestelling wordt dan op de lopende band gezet met een briefje waarop het tafelnummer van de gast vermeld staat. De koks variëren de ingrediënten, zodat de gasten de neiging hebben veel te eten. De bordjes hebben verschillende kleuren, die aangeven wat de kosten van het gerecht zijn. Zo zal bijvoorbeeld sushi met rauwe garnalen duurder zijn dan sushi met komkommer.
  • Als afhaalmaaltijd, verkrijgbaar bij restaurants maar ook vaak in supermarkten en kiosken. De sushi kan dan thuis of onderweg gegeten worden.

Sushi wordt in tegenstelling tot sashimi traditioneel niet met stokjes gegeten maar met de hand. De Japanners steken een sushi in zijn geheel in hun mond, hoewel velen ook stokjes gebruiken. De meeste westerlingen vinden het echter een wat grote hap, zij zullen de sushi liever afhappen. Ook dippen Japanners de kant van de sushi waar de vis zit in de sojasaus en dus niet de kant waar de rijst zit, dit voorkomt dat de rijst uit elkaar valt en dat er te veel sojasaus de smaak ‘verpest’.

Mondiale sushi-trend

Er zijn twee hoofdstromingen: de westerse sushi en de traditionele Japanse sushi.

Voorbeelden van de westerse sushi zijn de Californian roll en sushivarianten die zijn ontwikkeld door sushiketens in Californië. Kenmerkend hiervoor zijn gebruik van voorverpakte bevroren vis en een relatief snelle bereiding. Redenen hiervoor zijn dat ze vaak afhankelijk zijn van Japanse voedselleveranciers die gebruikmaken van ingeblikte producten, lang houdbare producten, bevroren producten, gebruik van andere Japanse ingrediënten (zoals mayonaise) en het gebruik van sushimachines om sushi te maken.

Japanse sushi heeft zijn wortels in de traditionele bereidingswijze. Het doel is de smaak van de vis te extraheren, wat kan betekenen dat het fermentatieproces soms een week kan duren om de vis op smaak te krijgen (zoals het geval is bij de blauwvintonijn). Er wordt ook rekening gehouden met het leefgebied van de vissen door gebruik te maken van producten uit de baai van Tokio. Bron wikipedia

Sushi

Sushi

sushi rijst met vis
5 from 1 vote
Prep Time 1 hr
Cook Time 1 hr
Total Time 2 hrs
Course Hoofdgerecht
Cuisine Japans
Servings 30 4
Calories 80 kcal

Equipment

  • pan
  • matje

Ingredients
  

  • 500 gram sushi rijst
  • 600 ml water KOUD
  • 300 gram zalm
  • 1 pak krabsticks
  • 1 stuk komkommer
  • 1 blokje tuinkers
  • 1 tube mayonaise
  • 1 tube wasabi

Instructions
 

  • : Doe 500 gram rijstkorrels in een zeef
    presentatie
  • Spoel onder stromend koud water goed af. Spoel totdat het water helder is en de rijst niet meer afgeeft
    presentatie
  • 10 minuten staan in een pan met dikke bodem
    presentatie
  • Stap 2: Meet er 600 ml water af (Koud)
    presentatie
  • Doe het water bij de rijst
    Nu gaan we de rijst koken LET OP! deze stappen zijn belangrijk
    1) kook 2 minuten op hoog vuur met de deksel erop
    2)verlaag tot half vuur en kook 5 minuten door
    3)Zet het vuur Laag en kook nog een 12 minuten
    presentatie
  • PAN NIET AFGIETEN !
    schone theedoek erover
    presentatie
  • Deksel erop en laat 15 minuten staan
    presentatie
  • Stap 3: Verwarm ondertussen 6 eetlepels rijstazijn,
    presentatie
  • 4 theelepels suiker
    presentatie
  • 2 theelepels zout.
    presentatie
  • Roer tot het zout en de suiker zijn opgelost.
    presentatie
  • Als het gaat koken gelijk uitzetten.
    Laat afkoelen tot temperatuur
    presentatie
  • Schep de rijst in een platte, schaal of kom doe dit met een houten lepel.
    let op deze mag niet van metaal zijn. Azijn en metaal zijn geen vrienden van elkaar en de rijst krijgt een metaal achtige smaak
    rijst
  • Schep de rijst in een platte, schaal of kom doe dit met een houten lepel.
    let op deze mag niet van metaal zijn. Azijn en metaal zijn geen vrienden van elkaar en de rijst krijgt een metaal achtige smaak
    presentatie
  • en sprenkel de dressing erover. Schep voorzichtig om zonder de rijst te kneuzen.
    presentatie
  • De rijst gaat iets meer glimmen
    presentatie
  • Stap 4: Wuif de rijst al omscheppend met een waaier of met een krant. Hierdoor krijgt de rijst een mooie glans en koelen de korrels sneller af.
    Met deze rijst kun je ongeveer 30 stuks sushi maken
    presentatie
  • De sushi maken pak je matje in folie zodat dit schoon blijft
    presentatie
  • Nori maki sushi
  • neem 1 nori vel. zet het gas fornuis aan en afzuigkap uit wapper met de glimmende kant 3 seconden boven de pit als hij de neiging krijgt te gaan krullen is de nori vel even geroosterd
    Nori
  • Maak je handen nat zodat de rijst niet aan je vingers blijft plakken
  • bedek driekwart met rijst maak de laag niet te dik en druk dit aan goed verdelen tot de randen
    presentatie
  • leg er een strook zal op of krabsticks
    presentatie
  • op het uiteinde van het rollen de nori even nat maken met water zodat dez plakt
    Sushi 1
  • Neem een goed scherp mes en houd dit onder heet water snij de rol door de midden en dan verder in stukken
    presentatie
  •  Uramaki is de binnenstebuiten rol
  • knip de nori vel door midden
    presentatie
  • bedak de nori vel volledig besprenkel dit met sesamzaad (sesamzaad kan je even roosteren in een pannetje wel laten afkoelen
    presentatie
  • draai het geheel om.
  • vul de nori met zal en krab stick of alleen krabstick en rol op
    snij het in stukjes met heet mes
    presentatie
  • Californian roll
  • knip een nori vel door de helft. vul de helft met rijst leg er diagonaal krab komkommer zonder zaadlijst en in de punt wat tuinkers.
    zet een streep met mayonaise erbij eigenlijk Japanse doe wat wasabi pasta door de mayonaise LET OP niet te veel wasabi is erg heet
    Rol het dioganaal op als een puntzakje
    presentatie
  • Nigiri
  • Neem een bolletje rijst en leg er een plakje zalm op
    shushi
Keyword sushi, witvis
Sushi
0 0 vote
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Patricia
Patricia
1 maand geleden

5 stars
Heerlijke sushi