De zalmen (Salmonidae) vormen de enige familie binnen de orde Salmoniformes. De familie telt 214 soorten vissen die zalmen, forellen of houtingen worden genoemd.[1] De term zalmen wordt meestal gebruikt voor de trekkende anadrome soorten oftewel trekvissen. Soms echter ook vanwege het grote formaat van de soort. Zo is de Donauzalm een uitgesproken zoetwaterbewoner. Daarnaast zijn er zalmachtige soorten die forel, houting of vlagzalm heten en toch (gedeeltelijk) anadroom zijn en soms een flink formaat kunnen bereiken (bijvoorbeeld de zeeforel).
Er zijn auteurs die de houtingen en de vlagzalmen niet meer als onderfamilies van de salmonidae behandelen, maar als aparte families binnen de orde van de salmoniformes.[2]
Bijna alle zalmen en forellen hebben achter de rugvin een tweede vinnetje zonder vinstralen, de zogenaamde vetvin. Ze worden genoemd naar de bekendste soort, de Atlantische zalm (Salmo salar).
Consumptie
Zalm wordt vooral gebruikt als voedsel en wordt gezien als een lekkernij. Gerookte zalm wordt vaak gebruikt bij een buffet. Men kan zalm eten op brood of op een toastje.
Het vlees van verse Atlantische zalm is dieproze en vast van structuur. De hooggewaardeerde rode zalm uit de Stille Oceaan heeft dieprood gekleurd vlees. De vis wordt in zijn geheel, in moten of in filets aangeboden. Ook het vlees van de Cohozalm wordt zeer gewaardeerd. In de gebruikelijke zalmblikjes zit vaak roze zalm, de meest algemene soort van de Pacifische zalmen.bron wikipedia
Er is ook gekweekte zalm. vooral met de combinatie ei en brood is dit herlijk
Zalm met ei
Patricia van der Meer-HinskensEquipment
- pan
- spadel
Ingredients
- 6 stk eieren
- 150 gram zalm snippers
- 1 bosje lente uit
- 1 scheut zout
- 1 scheut pepper
Instructions
- snij de lente uit in ringen en doe ze in de mengkom
- voeg de zalmsnippers in de mengkom
- doe 6 eirenen in de mengkom en roer alles door elkaar
- zout en peper erbij
- doe een beetje olie in de pan indien op warmte gooi het mengsel in de pan
- blijven roeren
- af en toe oprijzen en dan blijven roeren totdat het een popcorn structuur wordt
- server het op een boterham of geroosterd brood eet smakelijk
Een luchtig recept met weinig koolhydraten
Heerlijk