Bakkerij

Bakkerij 

heeft twee betekenissen:

  1. een werkplaats waar de bakker brood, koek, banket en dergelijke bakt in een oven, met vaak een aparte ruimte ernaast waar men deze waren verkoopt.
  2. een winkel waar men brood, koek, banket verkoopt zonder deze goederen zelf te produceren.

Een bakkerij is een winkel waar men broodkoekgebak en banket en aanverwante producten kan kopen. Veel bakkerijen bakken hun eigen brood; dit soort winkels wordt een warme bakker genoemd. Een speciaalzaak voor gebak en taart wordt een banketbakker genoemd.

Over ons nieuwste recepten

Gevulde koeken met amandelspijs

Een gevulde koek is een ronde koek, gemaakt van boterdeeg en met een zoete vulling. Amandelspijs is de meest voorkomende vulling, maar een cakevulling wordt ook weleens toegepast. Een gevulde koek heeft een diameter van circa 10 cm met meestal een in de lengte gehalveerd amandeltje erbovenop. De bovenkant van de koek is glimmend bruin, een effect dat wordt bereikt door het deeg te bestrijken met een geklutst ei alvorens de koek in de oven te bakken.

De gemiddelde gevulde koek bevat een hoeveelheid vet die vergelijkbaar is met 3 ruime theelepels boter en een hoeveelheid suiker gelijk aan 5 suikerklontjes.

De gevulde koek is een typisch Nederlands baksel. Het is een populair product en wordt verkocht op vele plaatsen, zoals stationskiosken en tankstations.

In de Kop van Noord-HollandNoord-Brabant en Salland wordt de gevulde koek ook wel vulkoek genoemd. In Zuid-Nederland spreekt men van een gevuld heertje of gevulde herenkoek.

De goedkopere versies van de gevulde koek zijn niet gevuld met amandelspijs, maar met banketbakkersspijs, vooral bestaande uit suikerpeulvruchten, plantaardig vet en abrikozenpitten. Voor meer recepten kijk op Mijn keuken