Startpagina

Sinds 2010

Appeltaart

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Appeltaart

Appeltaart is een taart op basis van een eenvoudig deeg en appels, eventueel met toevoegingen als krenten en rozijnen en wordt vaak warm geserveerd. Het recept en de gebruikte soort appels kunnen per land verschillen, zo is er een groot verschil tussen bijvoorbeeld Nederlandse appeltaart, Britse apple pie en Franse tarte aux pommes. In Nederland zijn twee grondrecepten in omloop; een recept met zanddeeg en een, wat minder gebruikt, recept met cakebeslag. Bij deze laatste variant wordt het deeg niet gekneed, maar wordt het meel geroerd door van tevoren gemengde zachte boter, suiker en ei. De doorgaans gebruikte appels zijn goudreinetten.

De appeltaart kwam al in 1381 in een Engels kookboek voor.

De oorsprong van het recept is niet bekend. De basis van het meest gangbare recept vormt een bodem en zijkant van zanddeeg, een vulling bestaande uit kleine schijfjes appel, krenten, rozijnen en soms abrikozenjam, citroensap, rum en/of kaneel. De bovenzijde wordt gevormd door een raster van deegreepjes. De vulling is zichtbaar door het raster. Kenmerk van de taart is dat de vulling stevig en zacht tegelijk is. Het korstdeeg is enigszins knapperig. Wanneer dit laatste niet het geval is, is de appeltaart niet vers of mogelijk opgewarmd in de magnetron.

Appeltaart

Appeltaart

Heerlijke appeltaart
Prep Time 15 mins
Cook Time 35 mins
Total Time 50 mins
Course gebak
Cuisine Hollands
Servings 12 personen
Calories 45 kcal

Equipment

  • bakvorm
  • kom

Ingredients
  

  • 300 gram patentbloem
  • 200 gram roomboter
  • 150 gram basterdsuiker
  • 4 zakjes vanille
  • 1 stuk ei
  • 1 kilo jonagold
  • 1 snuf kaneel

Instructions
 

  • Voeg alles samen tot 1 grote deegbal houd een klein beetje geklopte ei over voor het eind
    Appeltaart
  • Appels schillen in blokjes krenten en rozijnen indien gewenst kunnen hierbij toe gevoegd worden voeg kaneel toe naar wens
    Appeltaart
  • Maar met de helft van de deegbal een taartbodem met opstaande rand vul het daarna met appel
    Appeltaart
  • Met de andere helft van het deeg maak repen en druk dit over de appels heen in een ruitvorm
  • 35 min op 200graden en klaar
    Appeltaart
Keyword appeltaart
Appeltaart
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De recepten van Mijn-keuken zijn gratis.
Ook de website is gratis. Doneer een kop koffie voor de moeite

Fit chef family,

het kookboek voor het hele gezin.leuke recepten leuk om te doen

fit chef family