Appeltaart is een taart op basis van een eenvoudig deeg en appels, eventueel met toevoegingen als krenten en rozijnen en wordt vaak warm geserveerd. Het recept en de gebruikte soort appels kunnen per land verschillen, zo is er een groot verschil tussen bijvoorbeeld Nederlandse appeltaart, Britse apple pie en Franse tarte aux pommes. In Nederland zijn twee grondrecepten in omloop; een recept met zanddeeg en een, wat minder gebruikt, recept met cakebeslag. Bij deze laatste variant wordt het deeg niet gekneed, maar wordt het meel geroerd door van tevoren gemengde zachte boter, suiker en ei. De doorgaans gebruikte appels zijn goudreinetten.
De appeltaart kwam al in 1381 in een Engels kookboek voor.
De oorsprong van het recept is niet bekend. De basis van het meest gangbare recept vormt een bodem en zijkant van zanddeeg, een vulling bestaande uit kleine schijfjes appel, krenten, rozijnen en soms abrikozenjam, citroensap, rum en/of kaneel. De bovenzijde wordt gevormd door een raster van deegreepjes. De vulling is zichtbaar door het raster. Kenmerk van de taart is dat de vulling stevig en zacht tegelijk is. Het korstdeeg is enigszins knapperig. Wanneer dit laatste niet het geval is, is de appeltaart niet vers of mogelijk opgewarmd in de magnetron.
Appeltaart
Equipment
- bakvorm
- kom
Ingredients
- 300 gram patentbloem
- 200 gram roomboter
- 150 gram basterdsuiker
- 4 zakjes vanille
- 1 stuk ei
- 1 kilo jonagold
- 1 snuf kaneel
Instructions
- Voeg alles samen tot 1 grote deegbal houd een klein beetje geklopte ei over voor het eind
- Appels schillen in blokjes krenten en rozijnen indien gewenst kunnen hierbij toe gevoegd worden voeg kaneel toe naar wens
- Maar met de helft van de deegbal een taartbodem met opstaande rand vul het daarna met appel
- Met de andere helft van het deeg maak repen en druk dit over de appels heen in een ruitvorm
- 35 min op 200graden en klaar