Oorsprong van het woord
Vermoed wordt dat het woord van het begrip “weven” afstamt. Het woord werd voor het eerst in 1450 genoemd.[1] Aangezien de vergelijkbare vormen in andere talen (Duits: Waffel, Engels: waffle, Frans: gaufre, Pools: gofr) pas eeuwen later beschreven werden, is het woord oorspronkelijk afkomstig uit het Germaans taalgebied.
Vorm en vervaardiging
Een wafel wordt gemaakt van een beslag van bloem, melk en eieren en eventueel een zoetstof, dat in een wafelijzer wordt gebakken. Zo’n wafelijzer bestaat uit twee ijzeren vormen waartussen het beslag wordt samengeperst. Het wafelijzer wordt in een vuur verwarmd.
Deze vorm heeft een ruitjesvorm. Zo’n vergelijkbare vorm wordt, bijvoorbeeld in badstof, ook wel aangeduid met wafel.
Gebruik
Wafels worden veel op kermissen gegeten, met name in Zuid-Nederland en in België, vooral de Luikse wafels; deze worden warm gegeten.
Populair in tearooms zijn de Brusselse wafels, met een flinke dot slagroom, of met confituur/jam of suiker. Er bestaan ook zachtere wafels, die warm of koud gegeten kunnen worden.
Wafels zijn een onmisbaar onderdeel van de Brabantse en Bergse koffietafel.
De Noord-Nederlandse wafel is veel dunner (het kniepertie en het rolletje) dan die in de zuidelijke Nederlanden en wordt voornamelijk rond de jaarwisseling gegeten.
Daarnaast bestaan talloze varianten die voorverpakt te koop zijn, zoals suikerwafels, vanillewafels, enzovoort, en als tussendoortje of versnapering gegeten worden. Deze eet men dan meestal koud.
Soorten wafelsKrokante wafels
- Franse wafels
- Galetten
- Pennywafels
- Knieperties
- Toastwafels (ook wel eierwafels genoemd)
Zachte wafels
- Brusselse wafels (krokant)
- Gevulde wafeltjes van Rijsel
- Luikse wafels
- Stroopwafels
Patricia's wafels
Patricia hinskensEquipment
- wafelijzer
Ingredients
- 150 gram basterd suiker wit
- 160 ml water lauw
- 14 gram gist
- 2 theelepels vanilie extract
- 150 gram Roomboter ongezout (kamer temperatuur)
- 1 stuk dooier (kamer temperatuur)
- 2 stuks eieren (kamer temperatuur )
- 500 gram Bloem
Instructions
- Mengen 1 uur laten rijzen afgedekt
- 25 gram roomboter smelten parelsuiker of suikerklontje grof gestampt door elkaar doen voeg dit samen toe aan het beslag maak op een bakplaat met bakpapier 16 bolletjes laat een half uur rusten
- Verwarm het wafelijzer spuit even wat bakspray
- Bak per 2, 4 a 5 min
- Luikse wafels maar dan op zijn Rozenburgs
Super lekker erg machtig..maar top wafels