Een gevulde koek is een ronde koek, gemaakt van boterdeeg en met een zoete vulling. Amandelspijs is de meest voorkomende vulling, maar een cakevulling wordt ook weleens toegepast. Een gevulde koek heeft een diameter van circa 10 cm met meestal een in de lengte gehalveerd amandeltje erbovenop. De bovenkant van de koek is glimmend bruin, een effect dat wordt bereikt door het deeg te bestrijken met een geklutst ei alvorens de koek in de oven te bakken.
De gemiddelde gevulde koek bevat een hoeveelheid vet die vergelijkbaar is met 3 ruime theelepels boter en een hoeveelheid suiker gelijk aan 5 suikerklontjes.
De gevulde koek is een typisch Nederlands baksel. Het is een populair product en wordt verkocht op vele plaatsen, zoals stationskiosken en tankstations.
In de Kop van Noord-Holland, Noord-Brabant en Salland wordt de gevulde koek ook wel vulkoek genoemd. In Zuid-Nederland spreekt men van een gevuld heertje of gevulde herenkoek.
De goedkopere versies van de gevulde koek zijn niet gevuld met amandelspijs, maar met banketbakkersspijs, vooral bestaande uit suiker, peulvruchten, plantaardig vet en abrikozenpitten. Voor meer recepten kijk op Mijn keuken
Gevulde koeken
Equipment
- keukenmachine
- deegplank
- roller
Ingredients
- 250 gram blanke) amandelen amandelspijs
- 250 gram suiker kristal amandelspijs
- 1 stuk ei amandelspijs
- 1/2 rasp citroen amandelspijs
- 400 gram tarwebloem koeken
- 200 gram basterd suiker koeken
- 1 mespunt zout koeken
- 250 gram ongezouten roomboter (koud) koeken
- 2 eetlepels water koud koeken
- 1/2 stuk citroen rasp koeken
- 1 stuk ei koeken
Instructions
- We gaan eerst de amandel spijs maken
- doe de amandelen in de keuken machine en gebruik hiervoor het hakmesvoeg de suiker bloem en het ei toerasp een halve schil citroen
- draai het tot een bal en pak het in de folie laat het voor 1 uur rusten buiten de koelkast
- na het uur rol de spijs uit met een deegrolleren steek 12 rondje uit die kleine zijn dan de rondje van je koeken maat
- we gaan nu het deeg voor de koeken maken
- Zeef de bloem boven een kom
- meng de basterdsuiker en het zout erdoor
- Snijd de boter in blokjes en voeg met het 2 eetlepels koude water toe
- Kneed snel tot een samenhangende bal. Verpak in vers houdfolie en laat op een koele plaats buiten de koelkast 1 uur rusten.
- Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol met de deegroller de helft van het deeg uit tot een lap van 2 mm dik.
- Steek er met de uitsteekvorm 12 rondjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Leg op elk rondje een rondje amandelspijs en druk een beetje plat.
- klop een ei uit in een bakje en smeer de rand goed in rond het amandelspijs leg het tweede rondje deeg erop en druk dit aan met een vork besmeer de koek met ei
- Voorverwarm de oven op 170 gradendoe de bakplaat met koeken in de oven 170 graden voor 25 minuten
- eetsmakelijk