Arroz con pollo ( Spaans voor rijst met kip ) is een traditioneel gerecht uit Latijns-Amerika , nauw verwant aan paella . In de Dominicaanse Republiek wordt het afwisselend locrio de pollo genoemd en in Sint Maarten wordt het lokri of locreo genoemd. [1] [2] [3] [4] [5]
Er is enige discussie over de vraag of het afkomstig is uit Spanje of Puerto Rico. Veel Puerto Ricanen merken op dat arroz con pollo niet kan worden gemaakt zonder bier en annatto-olie , en saffraan is geen vervanging. Bier en annatto worden zelden gebruikt in de Spaanse keuken en nooit in arroz con pollo daar. Annatto wordt vaak gebruikt in de Puerto Ricaanse keuken, vooral in rijstgerechten zoals arroz con gandules (rijst met varkensvlees en duivenerwten) en arroz con maiz (rijst met maïs en worst). Bier wordt in veel Puerto Ricaanse gerechten gebruikt, zoals pollo guisado (gestoofde gestoofde kip) en asopao de pollo (stoofpot van rijst met kip). Veel Puerto Ricaanse rijstgerechten zijn rijkelijk gekruid met sofrito, een saus die vaak wordt gebruikt in arroz con pollo.
Voedselschrijver Elisabeth Lambert Ortiz wijst op de internationale aspecten van het gerecht en wijst op de oorsprong van arroz con pollo in de Spaanse vormen van pilaf , die al internationale invloeden weerspiegelt: kip kwam uit India en rijst uit Azië ; saffraan (gebruikt voor de gele kleur in Spanje, in plaats van annatto) werd geïntroduceerd door Fenicische handelaren; tomaten en paprika’s (ook bekend als sofrito ) zijn inboorlingen van Amerika.bron wiki pedia
Arroz con polo , rijst met kip
Ingredients
- 500 gram kippedijen
- 500 gram rijst Lassie panklaar,2 pakken.
- 1 stuk paprika
- 1 stuk ui
- 2 teentjes knoflook
- 4 stuks tomaten
- 1 blijkje tomaten puree
- 250 gram diepvries erwten
- 2 scheuten olijfolie
- 1 blokje kippenbouillon
- 1 koje water
- 1 stuk wortel
- 1 bosje selderij
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel koriander
- 1 spinsel peper en zout
- 1 eetlepel azijn
- 1 blaadje laurier
Instructions
- Verzamel al je ingrediënten
- snij de tomaten, paprika en ui, wortel in blokjes
- Bak de ui en de knoflook op middelhoog vuur
- kruid de kippendij stukken snij ze op maat en doe ze in de pan
- bak de kippendijen even goed aan doe daarna de soja saus erbij goed omroeren
- Bouillon in een kop met water, en giet dit in de pan. Doe ook nu de kruiden de bouillon erbij.tomaten, tomaten puree, paprika, en de wortel in blokjes erbij.hak de selderij fijn en doe het laurierblad erbijLaat dit 20 minuten pruttelen op half hoog voor
- Giet de erwten erbij. en pruttel nog eens 20 minuten
- maak de rijst los op een bord of in een kom.
- verdeel dit in de pan en stoof door voor een 15 minuten.
- Eet smakelijk