cropped-wp3cce90b8-e1572888879923.png

startpagina Hinskens

Atjar Tjampoer

Jouw winkel pagina

Website en recepten GRATIS. Maar wil je ons helpen doe dan en kleine donatie
Heerlijk bij sla of bij de nasi of gewoon zo lekker fris

Atjar Tjampoer

Een atjar is een zuur (bij)gerecht van de Indonesische, de Indische en de Maleisische keuken. In Nederland wordt het woord nog volgens de oude Nederlands-Indische spelling geschreven; in de moderne Indonesische spelling wordt het woord nu geschreven als acar.

Er zijn verschillende categorieën atjars.

  • De zure smaak kan door inmaak en gisting van de gebruikte groenten zijn verkregen.
  • Vaak wordt echter een atjar gemaakt met azijn, waaraan nog allerlei ingrediënten kunnen worden toegevoegd: olie, zout, suiker en een keur aan Indische kruiden, met name koenjit (kurkuma), waardoor de atjar een gele kleur krijgt.
  • Zijn er meerdere groenten gebruikt, dan spreekt men van atjar tjampoer (acar campur; dit betekent “gemengd zuur”).
  • Atjars kunnen ook gemaakt zijn op basis van vlees, vis of eieren.

Groenten die voor een groentenatjar bruikbaar zijn, zijn stevige soorten zoals witte koolwortelui en paprika, maar ook Chinese kool en komkommer.

Atjar wordt als bijgerecht gebruikt om de frisse smaak, die een contrast vormt met de vaak gekruide Indische gerechten. Dit wil niet zeggen dat zij zelf ongekruid is. Een atjar kan zelfs van Spaanse pepers worden gemaakt en is dan scherp van smaak. bron wikipedia

 

Atjar Tjampoer

Atjar Tjampoer

Atjar Tjampoer 1Paul
Gemengde zoetzure groente pittig
5 from 1 vote
Prep Time 10 minutes
Cook Time 25 minutes
7 days
Total Time 7 days 35 minutes
Course Bijgerecht
Cuisine Indonesisch
Servings 10 personen
Calories 45 kcal

Equipment

  • kom
  • vergiet
  • potje

Ingredients
  

  • 300 gram witte kool gesneden
  • 150 gram geraspte wortelen
  • 4 eetlepels suiker
  • 75 mili wijnazijn
  • 1 eetlepel zout
  • 1 lepel sambal

Instructions
 

  • Was de witte kool en doe dit in de kom
  • strooi de zout over de kool goed bestrooien
  • mixen
  • strooi ruim de kurkuma over de kool tot de kool goed geel is
  • mixen en laat het staan 10 minuten
  • gooi het over in het vergiet de kool is nu zachter geworden
  • we gaan nu even spoelen om het zout er weer uit te halen (gedeeltelijk)
  • uitlekken en terug in de kom
  • Doe de geraspte wortelen erbij
  • mengen
  • doe 1 eetlepel sambal erbij en goed mengen (hou je niet van iets pittiger laat je de sambal weg) of juist iets meer jou keuze
  • vul het potje / potjes 80 %
  • voeg de suiker toe tot de rand 20%
  • Je pot zit vol ... denk je
  • vul de pot met azijn of wijnazijn totdat de kool volledig onder staat
  • Deksel erop
  • laten staan voor 7 dagen koelkast (niet eerder openen
  • Heerlijk bij sla of bij de nasi of gewoon zo lekker fris
  • ongeopend 3 maanden houdbaar
Keyword atjar, wittekool, wortelen
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gepaneerde karbonaden
10 mei 2024
Heerlijk gepaneerde karbonaden.gebraden vanuit de pan
Tortilla Boursin,salami en veldsla
07 oktober 2023
Heerlijke Tortilla Boursin en salami
Gyoza Japans dumpling
16 augustus 2023
Gyoza Japans dumpling
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
05 augustus 2023
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
slagroom knoflookboter
02 augustus 2023
Heerlijke slagroom knoflookboter voor op toast of stokbrood
Rookworst spek shots
05 juli 2023
rook worst met boursin en ontbijtspek
Gevulde kippenbol
28 juni 2023
Gevulde kippenbol Heerlijke gevulde kipfilet met gehakt en groenten. Een leuke nieuwe presentatie waarin...
Pickled eggs
29 april 2023
Pickled eggs, gepekelde uien
Gekruide kip met mie of tortilla
05 april 2023
Gekruide kip met Mie of tortilla
Varkenshaas met spek en kastanjechampignons uit de oven
15 maart 2023
Varkenshaas met spek en kastanjechampignons uit de oven
0
Ik zie u idee / melding graag te gemoed , Geef uw commentaar hier.x