advanced divider

Sinds 2010

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Atjar Tjampoer

Berichtje achter laten lukt niet ?
Druk op F5 indien box niet laat
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
advanced divider

 

Een atjar is een zuur (bij)gerecht van de Indonesische, de Indische en de Maleisische keuken. In Nederland wordt het woord nog volgens de oude Nederlands-Indische spelling geschreven; in de moderne Indonesische spelling wordt het woord nu geschreven als acar.

Er zijn verschillende categorieën atjars.

  • De zure smaak kan door inmaak en gisting van de gebruikte groenten zijn verkregen.
  • Vaak wordt echter een atjar gemaakt met azijn, waaraan nog allerlei ingrediënten kunnen worden toegevoegd: olie, zout, suiker en een keur aan Indische kruiden, met name koenjit (kurkuma), waardoor de atjar een gele kleur krijgt.
  • Zijn er meerdere groenten gebruikt, dan spreekt men van atjar tjampoer (acar campur; dit betekent “gemengd zuur”).
  • Atjars kunnen ook gemaakt zijn op basis van vlees, vis of eieren.

Groenten die voor een groentenatjar bruikbaar zijn, zijn stevige soorten zoals witte koolwortelui en paprika, maar ook Chinese kool en komkommer.

Atjar wordt als bijgerecht gebruikt om de frisse smaak, die een contrast vormt met de vaak gekruide Indische gerechten. Dit wil niet zeggen dat zij zelf ongekruid is. Een atjar kan zelfs van Spaanse pepers worden gemaakt en is dan scherp van smaak. bron wikipedia

Print Pin
5 from 1 vote

Atjar Tjampoer

Gemengde zoetzure groente pittig
Course Bijgerecht
Cuisine Indonesisch
Keyword atjar, wittekool, wortelen
Prep Time 10 minutes
Cook Time 25 minutes
7 days
Total Time 7 days 35 minutes
Servings 10 personen
Calories 45kcal
Author Paul
Cost 4

Equipment

  • kom
  • vergiet
  • potje

Ingredients

  • 300 gram witte kool gesneden
  • 150 gram geraspte wortelen
  • 4 eetlepels suiker
  • 75 mili wijnazijn
  • 1 eetlepel zout
  • 1 lepel sambal

Instructions

  • Was de witte kool en doe dit in de kom
  • strooi de zout over de kool goed bestrooien
  • mixen
  • strooi ruim de kurkuma over de kool tot de kool goed geel is
  • mixen en laat het staan 10 minuten
  • gooi het over in het vergiet de kool is nu zachter geworden
  • we gaan nu even spoelen om het zout er weer uit te halen (gedeeltelijk)
  • uitlekken en terug in de kom
  • Doe de geraspte wortelen erbij
  • mengen
  • doe 1 eetlepel sambal erbij en goed mengen (hou je niet van iets pittiger laat je de sambal weg) of juist iets meer jou keuze
  • vul het potje / potjes 80 %
  • voeg de suiker toe tot de rand 20%
  • Je pot zit vol … denk je
  • vul de pot met azijn of wijnazijn totdat de kool volledig onder staat
  • Deksel erop
  • laten staan voor 7 dagen koelkast (niet eerder openen
  • Heerlijk bij sla of bij de nasi of gewoon zo lekker fris
  • ongeopend 3 maanden houdbaar
0 0 vote
Article Rating

Deel het met vrienden en familie

0
Ik zie u idee / melding graag te gemoed , Geef uw commentaar hier.x
()
x
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram