cropped-wp3cce90b8-e1572888879923.png

startpagina Hinskens

Bami spek bal

Jouw winkel pagina

bami spek
bami spek bal

Bami (soms geschreven als bahmi of bamie) is, oorspronkelijk, een Chinees ingrediënt. De benaming komt uit de Chinese Minnanyu-taal, waarbij “ba” (ook wel “bak”) vlees betekent, en “mie” de Min Nan benaming is voor een soort noedels gemaakt van tarwe. Bak-mie betekent dus eigenlijk: “tarwenoedels geschikt voor vleesgerechten”. Ook in IndonesiëMaleisië en in Thailand worden deze tarwenoedels als bami aangeduid en via het Maleis (de voertaal in voormalig Nederlands-Indië) is het woord in de Nederlandse taal opgenomen.

In Nederland wordt met bami vaak bami goreng bedoeld, namelijk gebakken bami met (vaak) vlees of garnalengroentenei en andere smaakmakers als toevoegingen aan de tarwenoedels. De benaming “bami goreng” komt uit het Maleisische en Indonesische taalgebied waarbij “goreng” gebakken betekent. Het wordt in Nederland gebruikt om alle vormen van gebakken mie aan te duiden, ook de Chinese en soms zelfs ook de Thaise varianten. De in Nederland gebruikelijke textuur en smaak van deze noedels is anders dan bij Aziatische bami. De Nederlandse mie is eigenlijk Tagliatelle en wordt gemaakt uit Durum tarwe welke in de bekende vorm geperst worden. Aziatische bami wordt gemaakt uit harde tarwe welke gewalst en gesneden worden.

In de Chinese keuken wordt bami vaak geserveerd in soepen. Bekend uit de Kantonese keuken is “cha siew thong mien”, een soep met (ba)mienoedels en zoet, geroosterd varkensvlees.

In Singapore is een bekend gerecht hokkien bihoen mie waarin zowel rijstvermicelli (bihoen) als tarwenoedels (mie) zijn verwerkt, geserveerd in een sterk geurende soep gemaakt van garnalen.

Bami goreng is met de komst van Javanen uit Indonesië naar Suriname meegekomen. De Surinaamse bami goreng wordt bereid met een eigen samenstelling van kruiden en specerijen. Het is donkerder van kleur en het heeft een eigen smaak waarbij het gebruik van trassi een belangrijke rol speelt. De samenstelling ervan is mede beïnvloed door andere bevolkingsgroepen zoals de HindoestanenCreolen en (Hakka-)Chinezen. Surinaamse bami goreng wordt vaak geserveerd met een vleesgerecht zoals losi-foroe (geroosterde kip) en met verschillende bijgerechten zoals gebakken banaanSurinaams zuurgoedei-sliertjes en Madame Jeanette.

In Suriname zijn er twee soorten “bami’s”: Tjauw min (Chinees) en bami (Javaans). Tjauw min zijn dunne slierten en bami is dikker bron wiki pedia

onze bami spek bal is een leuk voor gerecht voor bij de BBQ

bami spek

Bami spek bal

Bami spek bal
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course voorgerecht
Cuisine chinees, Hollands
Servings 6 personen
Calories 45 kcal

Equipment

  • 1 bbq
  • 1 cube cake vorm

Ingredients
  

  • 6 lepels bami
  • 2 pakken spek
  • 1 lepel curry
  • 1 lepel ketjap
  • 6 druppels worcestersaus
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 1 theelepel uien poeder
  • 1 theelepel knoflook poeder
  • 6 kwast olie

Instructions
 

  • Neem een cup cake vorm.
    cup cake vorm
  • vet de vorm in met kwast en olie.
    bami spek
  • spek uitpakken
    spek
  • kruislings leggen
    bami spek
  • Bami erin 1 eetlepel
    bami spek
  • Maak onder tussen de saus klaar.
  • smeer het bovenste laag in met de saus.
    bami spek
  • laag vuur ongeveer 30 minuten indirect bbq rond de 180 graden.
    bami spek
  • eet smakelijk
    bami spek
Keyword bami, Kip-ham kaas spekrol

Website en recepten GRATIS. Maar wil je ons helpen doen dan en kleine donatie

0
Ik zie u idee / melding graag te gemoed , Geef uw commentaar hier.x