Barbecuesaus (ook afgekort als BBQ-saus ) is een saus die wordt gebruikt als marinade , bedruip , kruiderij of topping voor vlees gekookt in de barbecue -kookstijl, inclusief varkens- of rundvleesribben en kip . Het is een alomtegenwoordige smaakmaker in de zuidelijke Verenigde Staten en wordt ook op veel andere voedingsmiddelen gebruikt. [1]
De ingrediënten variëren, maar de meeste bevatten azijn , tomatenpuree of mayonaise (of een combinatie) als basis, evenals vloeibare rook , uienpoeder , kruiden zoals mosterd en zwarte peper , en zoetstoffen zoals suiker of melasse .
Geschiedenis
Sommigen plaatsen de oorsprong van barbecuesaus bij de vorming van de eerste Amerikaanse koloniën in de 17e eeuw. Verwijzingen naar de saus komen in de komende tweehonderd jaar voor in zowel de Engelse als de Franse literatuur. South Carolina mosterdsaus , een soort barbecuesaus, kan worden herleid tot Duitse kolonisten in de 18e eeuw.
Vroege zelfgemaakte barbecuesauzen waren over het algemeen gemaakt van alleen azijn, zout en peper. Suiker, ketchup en Worcestershire-saus begonnen in de jaren twintig te worden gebruikt, maar na de Tweede Wereldoorlog namen de hoeveelheid suiker en het aantal ingrediënten dramatisch toe.
Een vroege commercieel geproduceerde barbecuesaus werd in 1909 geadverteerd door de Georgia Barbecue Sauce Company uit Atlanta . [5] Heinz was het eerste grote bedrijf dat in 1940 barbecuesaus in flessen verkocht. Kort daarna introduceerde General Foods “Open Pit”. Kraft Foods kwam pas rond 1960 op de markt, maar slaagde er met veel reclame in om marktleider te worden. Kraft begon ook met het maken van bakoliën met zakjes kruiden eraan vast, en leverde een andere marktingang van barbecuesaus.
Bron wikipedia
BBQ saus
Ingredients
- 150 gram Bruine bastertsuiker
- 250 ml Tomaten passata
- 2 eetlepels honing
- 3 eetlepels rode wijnazijn
- 1,5 eetlepel worcestersaus
- 2 theelepels mostertpoeder
- 1,5 theelepel gerookte paprika poeder
- 1 spin zout
- 1 spin peper
- 1 theelepel knoflook poeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel chilipoeder
Instructions
- zet al je ingrediënten klaar
- weeg de suiker af 150 gram.
- doe er 250 ml tomaten passata bij.Voeg alle kruiden erin
- giet het in een steelpan en laat het inkoken. proeven en eventueel bij voegen naar smaak.laat het afkoelen en giet het in een fles of serveer direct warm.
- TIP: wanneer saus te dun kun je er wat maïzena toevoegen om het dikker te maken.