Bœuf Stroganoff
is een vleesgerecht uit de Russische keuken, bestaande uit dunne blokjes gesauteerde biefstuk of ander rood rundvlees met een pittige saus, de Stroganoffsaus. Het recept stamt uit de 19e eeuw en is vernoemd naar de familie Stroganov.
De saus bestaat uit ui, champignons, meel, bouillon, smetana (soort zure room) en mosterd.[bron?] Soms worden de ui en champignons geflambeerd met wodka.
Herkomst
In een kookboek van Jelena Ivanovna Molochovets uit 1861 wordt voor het eerst melding gemaakt van een recept genaamd Vlees à la Stroganoff, waarbij de bereidingswijze van de saus op het tegenwoordige recept lijkt. In 1890 werd in Sint-Petersburg een kookwedstrijd gehouden waarbij de winnaar stroganoffsaus had gemaakt.
Het recept is vernoemd naar de grafelijke familie Stroganov. Deze familie was tijdens het Keizerrijk Rusland zeer machtig. Ze hebben een groot deel van de verovering van Siberië voor hun rekening genomen. Een verhaal is dat het gerecht ontstaan is tijdens een veldtocht waarbij het ’s avonds zo koud was dat de kok het vlees alleen nog in hele dunne plakjes wist te snijden.[1] Het gerecht is mogelijk vernoemd naar Aleksandr Grigorevitsj Stroganov. Hij gaf feestmalen waarop iedereen uitgenodigd was. Het gerecht was eenvoudig te bereiden in grote hoeveelheden en toch lekker.[2]
Na de Russische Revolutie werd het recept door gevluchte Russen in China en de westerse wereld geïntroduceerd.
Bron wiki pedia
Boeuf strogonoff
Equipment
- 1 braadfpan
Ingredients
- 700 gram sukadelappen
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eetlepels ketchup
- 1 stuk ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel gedroogde peterselie
- 1 bosje platte peterselie
- 250 ml slagroom
- 1 spin zout
- 1 spin zwarte peper
- 25 gram boter
- 1 theelepel paprika poeder
Instructions
- Neem 700 gram sukade lappen, riblappen kan ook.
- snij deze in stroken.
- snij de repen in brokken
- neem 1 eetlepel mayonaise
- goed vermengen met het vlees
- snij de ui en de knoflook
- boter in de pan
- ui en knoflook erbij
- lekker glazig bruinen
- doe nu het vlees erbij
- doe 1 eetlepel mosterd 2 eetlepels ketchup erbij 1 spin zout en 1 spin zwartte peper. en 1 theel lepel gedroogde petersellie
- deksel op de pan ongeveer 10 minuten laten sudderen op middel vuur. Het is de bedoeling dat het vlees gaart hoe langer hoe zachter.
- slagroom erbij
- deksel erop op laag voor laten sudderen
- snij de platte peterselie
- in de pan
- goed omroeren
- proeven en bijstellen proef ook een stukje vlees of het gaar genoeg is
- eet smakelijk