Ceviche
Ceviche is een rauwe–visschotel die vooral populair is in de Spaanstalige landen van Latijns-Amerika.
Voor de bereiding van ceviche kunnen verschillende soorten vis gebruikt worden. De vis wordt gemarineerd met citroen of limoen . Hier worden gesneden uien en chilipepers aan toegevoegd en het geheel wordt bestrooid met zwarte peper en zout. Het gerecht wordt meestal aangevuld met zoete aardappel, avocado, mais en sla.
Aangezien het hier om een gerecht met rauwe vis gaat worden bacteriën en parasieten die mogelijk in de vis voorkomen niet gedood. Een verkeerde bereiding kan dan ook gemakkelijk leiden tot voedselvergiftiging. In Thailand heeft het eten van een vergelijkbaar gerecht, Koi pla, geleid tot een epidemie van leverkanker als gevolg van besmetting met een parasitaire platworm[1].
De herkomst van het gerecht is mogelijk terug te voeren op de Moche, een beschaving in het noorden van het huidige Peru van ongeveer 0 tot 750 n.Chr..
.
chevice
Equipment
- ovenschaal
- koelkast
Ingredients
- 100 gram gefileerde zalm
- 100 gram witvis naar keuze
- 25 gram garnallen
- 1 stuk citroen
- 3 stukken limoenen
- 1 kg pers sinas appelen (netje)
- 1 stuk rode peper
- 2 stuk rode ui
- 10 gram basilicum
Instructions
- Leg de gefileerde zal op de bodem
- doe daar Boven op de witvis naar keuze (kabeljauw of schelvis.Snijd de vis in dunne plakjes, die hebben minder tijd nodig om te garen.
- doe de garnalen erbij
- pers de citroen en de limoen uit meg het en giet deze over de vis en de garnalen
- zeezout erbij
- snij de basilicum in stukjes en verdeel dit over de schaal
- vul het geheel af met uitgeperste sinaasappel totdat het geheel onder de sap staat
- dek het af met folie
- zet het voor drie uur in de koelkast
- De vis is goed als de buitenkant niet meer doorschijnend is, maar mat van kleur, en als de binnenkant zacht is.
heerlijk fris van smaak zeker in de zomer makkelijk te bereiden