Eiermie
Mie is een Chinees deegwaar dat veel lijkt op Italiaanse spaghetti, maar dan dunner. Mie wordt gemaakt uit tarwemeel. De benaming komt uit de Chinese Min Nan-taal en is via Indonesië in de Nederlandse taal gekomen. In Standaardmandarijn heet het “lāmiàn” (in de Hanyu Pinyin-schrijfwijze).
Mie kan zowel vers gemaakt worden bereid of, zoals sommige Italiaanse pasta’s, worden gedroogd zodat de houdbaarheid wordt verlengd. Traditioneel werden de strengen buiten te drogen gehangen, maar inmiddels is dit door grootschalige productiemethoden achterhaald.
Bekende gerechten, in Nederland, die met mie gemaakt worden zijn bami goreng en de Chinees-Surinaamse chow mein.
In Nederland is ook eiermie bekend met, als additioneel ingrediënt in de bereidingswijze, ei. Deze wordt in de Min Nan-taal “mie pok” en in het Standaardmandarijn “miàn báo” genoemd.
Mie wordt in Indonesië “bakmi” genoemd. Dit is als “bami” in de Nederlandse taal gekomen. De Thaise benaming voor mie is ba-mie.
eiermie met kip ham en spek
Equipment
- wok
- braad pan
- Kookpan
- vergiet
Ingredients
- eier mie 1 pak Conimex
- 1 pak oosterse groente met paksoi
- 1 pak katenspek
- 1 pak ham plakken
- 500 gram runder gehakt
- 2 stuk kipfilet
- 1 ketjap manis zoet
- 1 ketjap asin zout
- 1 zoete chilisaus
- 1 gember siroop
- 1/2 pakje gehakt kruiden
- 1 balsamica azijn
Instructions
- vermeng het gehakt met de gehakt kruiden
- bak het gehakt in de braadpan
- doe er en scheut ketjap manis bij
- doe er 1 steep over de gehele pan zoete soja woksaus bij
- doe er wat gember siroop bij maak een rondje in de pan
- kruid de kip met kip kruiden laat even staan
- snij de katenspek ,leg het pak neer en snij dwars over in drie stukken zo ontstaat stukken van ongeveer 3 cm
- doe een klein beetje olie in de wok niet te veel
- katenspek erin
- giet wat balsamica azijn erover
- bak de spek licht aan en haal het uit de pan
- doe de in stukken gesneden kipfilet erin hapklare brokken van ongeveer 2cm
- bak de kip gaar
- haal de kip uit de wok
- snij de ham plakken in stukje
- doe de oosters wok groenten in de wok en laat dit op middelvuur opwarmen
- zet een pan heet water op
- als het water kookt doe er de eier mie erin ongeveer 1 bundel per persoon en een scheut ketjap asin indien (geen ketjap asin doe er wat zout in)kook dit voor 4 minuten haal na 1 minuut de mie uit elkaar in de pan
- giet de mie af in een vergiet en laat uitlekken
- doe de kip ,gehakt, ham, en katenspek in de wok
- maak een rondje in de pan met zoete chilisaus goed omscheppen
- strooi de mie over het wok gedeelte en snij dit met mes en vork in kleiner stukken
- goed omscheppen
- eet smakelijk