gekarameliseerde aardappelschijfjes
Karamellisatie is een vorm van oxidatie van suiker. Dit is een proces dat veel gebruikt wordt in de keuken vanwege de typische smaak en bruine kleur van karamel. Tijdens karamellisatie komen er vluchtige stoffen vrij met de typische karamelgeur.
Proces
Karamellisatie is een complex proces dat niet goed wordt begrepen. Er spelen honderden chemische stoffen een rol. Een overzicht is:
- evenwichtsvorming van de anomere en ringvormen van de suikers
- hydrolyse van sacharose tot fructose en glucose (invertsuiker)
- condensatie
- intramoleculaire bindingen
- isomerisatie van aldosen tot ketosen
- dehydratiereacties
- fragmentatiereacties
- vorming van onverzadigde polymeren
Karamellisatie moet niet worden verward met de Maillardreactie, waar een reducerende suiker met een aminozuur reageert.
De zoete smaak is heerlijk
gekarameliseerde aardappelschijfjes
gekarameliseerde aardappelschijfjes
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 10 minutes mins
Total Time 40 minutes mins
Course Bijgerecht
Cuisine Frans
Servings 2 personen
Calories 120 kcal
Equipment
- pan
Ingredients
- 2 stuk grote aardappelen
- 2 eetlepel olie
- 1 stukje boter
Instructions
Keyword Gekanaliseerde aardappelschijfjes