Startpagina

Sinds 2010

Gekarameliseerde aardappelschijfjes

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Gekarameliseerde aardappelschijfjes

gekarameliseerde aardappelschijfjes

Karamellisatie is een vorm van oxidatie van suiker. Dit is een proces dat veel gebruikt wordt in de keuken vanwege de typische smaak en bruine kleur van karamel. Tijdens karamellisatie komen er vluchtige stoffen vrij met de typische karamelgeur.

Proces

Karamellisatie is een complex proces dat niet goed wordt begrepen. Er spelen honderden chemische stoffen een rol. Een overzicht is:

  1. evenwichtsvorming van de anomere en ringvormen van de suikers
  2. hydrolyse van sacharose tot fructose en glucose (invertsuiker)
  3. condensatie
  4. intramoleculaire bindingen
  5. isomerisatie van aldosen tot ketosen
  6. dehydratiereacties
  7. fragmentatiereacties
  8. vorming van onverzadigde polymeren

Karamellisatie moet niet worden verward met de Maillardreactie, waar een reducerende suiker met een aminozuur reageert.

De zoete smaak is heerlijk

gekarameliseerde aardappelschijfjes

gekarameliseerde aardappelschijfjes
Prep Time 30 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 40 mins
Course Bijgerecht
Cuisine Frans
Servings 2 personen
Calories 120 kcal

Equipment

  • pan

Ingredients
  

  • 2 stuk grote aardappelen
  • 2 eetlepel olie
  • 1 stukje boter

Instructions
 

  • kook de twee aardappelen
  • laat afkoelen
  • snij in plakken
  • zet in de vriezer 1 uur
  • doe olie in de pan
  • doe boter erbij
  • suiker toevoegen
  • schijfjes erin
  • goed bruin bakken eet smakelijk
Keyword Gekanaliseerde aardappelschijfjes
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De recepten van Mijn-keuken zijn gratis.
Ook de website is gratis. Doneer een kop koffie voor de moeite

Fit chef family,

het kookboek voor het hele gezin.leuke recepten leuk om te doen

fit chef family