Startpagina

Sinds 2010

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Koreaans gehakt

Koreaans gehakt heerlijk gekruid gehakt dit moet je proeven 


Koriaanse gehakt

Koreaans gehakt 1

 

kereaanse beef

 

  • 500 gram runder gehakt
  • 1/2 zakje slagers gehakt kruiden
  • 1 stuk ui
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 1 koffie lepels gemberpoeder
  • 2 eetlepels honing
  • 2 koffielepels sambal oelek
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 koffielepels knoflook poeder
  1. doe de gahakt in de pan

    Koreaans gehakt 2

  2. doe een half zakje slagersgehakt kruiden toevoegen

  3. als het rode bijna weg is voeg 4 eetlepels sojasaus toe

    Koreaans gehakt 3

  4. voeg 2 eetlepels honing toe

    Koreaans gehakt 4

  5. voeg 1 koffie lepel gember poeder toe goed omroeren vuur laag zetten nu

    Koreaans gehakt 5

  6. voeg 2 koffie lepels sambal oelek toe

    Koreaans gehakt 6

  7. 1 eetlepel ketjap manis

    Koreaans gehakt 7

  8. 3 koffie lepels knoflook poeder

  9. serveer met rijst

    eet smakelijk

    Koreaans gehakt 8

 


loempia is een van oorsprong Chinees gerecht dat onder meer ingang heeft gevonden in de FilipijnseIndonesische, de Vietnamese, de Cambodjaanse en de Thaise keuken. Er zijn veel varianten. Meestal worden loempia’s als voorgerecht of snack gegeten.

Oorsprong

Het Indonesische woord lumpia (tot 1948 loempia) komt van “Lun Pia” 潤餅, dat in het Minnan-dialect zoiets als ‘zachte pannenkoek‘ betekent. De twee Chinese karakters komen niet overeen met de namen in andere Chinese dialecten. Buiten het Minnan-dialect spreekt men meestal van “juan” (spreek uit als: [Djwen]) 卷.

Loempia’s behoren bij de tradities van het Chinese nieuwjaar, de belangrijkste feestdag van het jaar, waarmee het begin van de lente wordt gevierd. In het buitenland vindt men dan ook vaak het woord voor “lente” in de naam. Ze symboliseren de zijderupsen, die rond die tijd uit het ei komen.[bron?]

Opbouw van het gerecht

Loempia’s worden ook als diepvriesproduct verkocht. Ze kunnen ook in de oven of koekenpan worden bereid.

Vietnamese loempia’s zijn kleiner en vooral smaller dan Chinese loempia’s. De Vietnamese loempia heeft een koude variant waarin rauwe groenten en gekookt vlees of al dan niet rauw zeebanket in een rol gewikkeld wordt. De Saigon-loempia heeft een dikkere deeglaag. Vietnamese loempia’s worden sinds midden jaren 80 verkocht op Nederlandse markten door voormalige Vietnamese bootvluchtelingen, die in Nederland op die manier een bestaan probeerden op te bouwen.

Dit kleine loempiaatje wordt warm gegeten met een sausje, bestaande uit voornamelijk uien, tomaten en pepers. Sommige loempiabakkers maken dit sausje nog zelf, anderen gebruiken een kant-en-klaar sausje, dat wel “loempia-saus” genoemd wordt, maar in feite een scherpe ketchup is.

In het Thai heet de loempia poh pia thoht waarbij poh pia duidt op een ongebakken variant van de loempia in het Minnan-dialect (poh betekent “droog-dun”) en thot in het Thais “gefrituurd” betekent. In het Vietnamees kent men de loempia als cha gio.

Er bestaan ongefrituurde varianten van de loempia. Hier wordt geroerbakt vlees, groenten en ook rauwe groenten, samen met een saus gemaakt van soja en Spaanse pepers opgerold in een soort pannenkoek. Deze variant wordt vooral gegeten door HokkienTeochew en Peranakan-Chinezen.

Een “kroepia” is een variatie op de loempia. De vulling is dan met nasi, in plaats van alleen groenten. Meestal zijn ze meer vierkant dan langwerpig.

Voor meer aziatische gerechten kijk op Mijn keuken


Loempia

Koreaans gehakt 9

 

Heerlijke Loempia met kip

 

  • 1 pak Tay sprinrol patery (Loempia vellen 40 stk)
  • 1 pak tauge
  • 1 pak wortel julienne
  • 1 pak Hamblokjes
  • 2 stuk grote prei
  • 1 stuk paprika
  • 1 stuk ei
  • 1 scheut soja saus (ketjap mannis)
  • 3 stuk Kip filet
  • 1 eetlepel komijn zaad (afgestreken lepel)
  • 1 stuk gember
  • 2 stuk rode pepers
  1. Verzamel de ingrediënten

    Koreaans gehakt 10

  2. Snij de kip filet in de lengte in stroken

    Koreaans gehakt 11

  3. kook de kip filet voor 20 minuten

    Koreaans gehakt 12

  4. verzameld de stukken op het bord

    Koreaans gehakt 13

  5. vul 1 bord 20 stuks met hele stroken 4 a 5 cm

    Koreaans gehakt 14

  6. de rest met 2 vorken uiteen trekken als pulled chicken

    Koreaans gehakt 15

  7. snij de gember na het schillen in dunne stukje . doe alle groenten in de pan en wok dit

    Koreaans gehakt 16

  8. Neem 1 ei en scheid de dooier van het eiwit alleen eiwit gebruik je

  9. neem 2 bladen op elkaar met de punt naar je toe. door 2 op elkaar wordt de loempia knapperiger

    Koreaans gehakt 17

  10. 1 grote eetlepel groenten

    Koreaans gehakt 18

  11. een beetje pulledchicken erop

    Koreaans gehakt 19

  12. een stuk kip erop

    Koreaans gehakt 20

  13. ovouwen rol 1 keer

    Koreaans gehakt 21

  14. vouw de punten links en rechts naar binnen

    Koreaans gehakt 22

  15. smeer de overig punt in met eiwit

    Koreaans gehakt 23

  16. en rol door

    Koreaans gehakt 24

  17. maak je keuze ;

    1) of bak ze in een wok met olie.cvLet op wok nooit over de helft vullen met olie 5 minuten

    2) frituur ze in de frituur pan 5 minuten

    3)doe ze in de airfryer 8 a 10 minuten

    Koreaans gehakt 25

  18. serveer mett wat oeete chilliesaus

    Koreaans gehakt 26

  19. eetsmakelijk

    Koreaans gehakt 27

 


loempia is een van oorsprong Chinees gerecht dat onder meer ingang heeft gevonden in de FilipijnseIndonesische, de Vietnamese, de Cambodjaanse en de Thaise keuken. Er zijn veel varianten. Meestal worden loempia’s als voorgerecht of snack gegeten.

Oorsprong

Het Indonesische woord lumpia (tot 1948 loempia) komt van “Lun Pia” 潤餅, dat in het Minnan-dialect zoiets als ‘zachte pannenkoek‘ betekent. De twee Chinese karakters komen niet overeen met de namen in andere Chinese dialecten. Buiten het Minnan-dialect spreekt men meestal van “juan” (spreek uit als: [Djwen]) 卷.

Loempia’s behoren bij de tradities van het Chinese nieuwjaar, de belangrijkste feestdag van het jaar, waarmee het begin van de lente wordt gevierd. In het buitenland vindt men dan ook vaak het woord voor “lente” in de naam. Ze symboliseren de zijderupsen, die rond die tijd uit het ei komen.[bron?]

Opbouw van het gerecht

Loempia’s worden ook als diepvriesproduct verkocht. Ze kunnen ook in de oven of koekenpan worden bereid.

Vietnamese loempia’s zijn kleiner en vooral smaller dan Chinese loempia’s. De Vietnamese loempia heeft een koude variant waarin rauwe groenten en gekookt vlees of al dan niet rauw zeebanket in een rol gewikkeld wordt. De Saigon-loempia heeft een dikkere deeglaag. Vietnamese loempia’s worden sinds midden jaren 80 verkocht op Nederlandse markten door voormalige Vietnamese bootvluchtelingen, die in Nederland op die manier een bestaan probeerden op te bouwen.

Dit kleine loempiaatje wordt warm gegeten met een sausje, bestaande uit voornamelijk uien, tomaten en pepers. Sommige loempiabakkers maken dit sausje nog zelf, anderen gebruiken een kant-en-klaar sausje, dat wel “loempia-saus” genoemd wordt, maar in feite een scherpe ketchup is.

In het Thai heet de loempia poh pia thoht waarbij poh pia duidt op een ongebakken variant van de loempia in het Minnan-dialect (poh betekent “droog-dun”) en thot in het Thais “gefrituurd” betekent. In het Vietnamees kent men de loempia als cha gio.

Er bestaan ongefrituurde varianten van de loempia. Hier wordt geroerbakt vlees, groenten en ook rauwe groenten, samen met een saus gemaakt van soja en Spaanse pepers opgerold in een soort pannenkoek. Deze variant wordt vooral gegeten door HokkienTeochew en Peranakan-Chinezen.

Een “kroepia” is een variatie op de loempia. De vulling is dan met nasi, in plaats van alleen groenten. Meestal zijn ze meer vierkant dan langwerpig.

Voor meer aziatische gerechten kijk op Mijn keuken


Loempia

Koreaans gehakt 9

 

Heerlijke Loempia met kip

 

  • 1 pak Tay sprinrol patery (Loempia vellen 40 stk)
  • 1 pak tauge
  • 1 pak wortel julienne
  • 1 pak Hamblokjes
  • 2 stuk grote prei
  • 1 stuk paprika
  • 1 stuk ei
  • 1 scheut soja saus (ketjap mannis)
  • 3 stuk Kip filet
  • 1 eetlepel komijn zaad (afgestreken lepel)
  • 1 stuk gember
  • 2 stuk rode pepers
  1. Verzamel de ingrediënten

    Koreaans gehakt 10

  2. Snij de kip filet in de lengte in stroken

    Koreaans gehakt 11

  3. kook de kip filet voor 20 minuten

    Koreaans gehakt 12

  4. verzameld de stukken op het bord

    Koreaans gehakt 13

  5. vul 1 bord 20 stuks met hele stroken 4 a 5 cm

    Koreaans gehakt 14

  6. de rest met 2 vorken uiteen trekken als pulled chicken

    Koreaans gehakt 15

  7. snij de gember na het schillen in dunne stukje . doe alle groenten in de pan en wok dit

    Koreaans gehakt 16

  8. Neem 1 ei en scheid de dooier van het eiwit alleen eiwit gebruik je

  9. neem 2 bladen op elkaar met de punt naar je toe. door 2 op elkaar wordt de loempia knapperiger

    Koreaans gehakt 17

  10. 1 grote eetlepel groenten

    Koreaans gehakt 18

  11. een beetje pulledchicken erop

    Koreaans gehakt 19

  12. een stuk kip erop

    Koreaans gehakt 20

  13. ovouwen rol 1 keer

    Koreaans gehakt 21

  14. vouw de punten links en rechts naar binnen

    Koreaans gehakt 22

  15. smeer de overig punt in met eiwit

    Koreaans gehakt 23

  16. en rol door

    Koreaans gehakt 24

  17. maak je keuze ;

    1) of bak ze in een wok met olie.cvLet op wok nooit over de helft vullen met olie 5 minuten

    2) frituur ze in de frituur pan 5 minuten

    3)doe ze in de airfryer 8 a 10 minuten

    Koreaans gehakt 25

  18. serveer mett wat oeete chilliesaus

    Koreaans gehakt 26

  19. eetsmakelijk

    Koreaans gehakt 27

 


Koreaans-gehakt
5 1 vote
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments