Ko lu yuk met ananas en witte rijst
Ku lo yuk (ook wel geschreven als: koe lu/loe/lou/low yok/yoek) is een Chinees gerecht dat populair is in de Kantonese keuken bestaande uit gepaneerde en gefrituurde varkensvleesblokjes in zoetzure saus, vaak gecombineerd met onder andere ananas, paprika en ui.Het gerecht was al in de 18e eeuw in Kanton bekend.Een traditioneel gerecht uit de Jiangsu keuken genaamd Varkensvlees in een suiker-met-azijnsaus (糖醋里脊; pinyin: táng cù lǐjǐ) wordt beschouwd als haar voorloper.De kipvariant is 'koe lu kai', die in de Verenigde Staten bekendstaat als 'sweet and sour chicken'
Prep Time 45 minutes mins
Cook Time 15 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Hoofdgerecht
Cuisine aziatisch
Servings 4 personen
Calories 350 kcal
Equipment
- frituurpan
- wok
Ingredients
- 2 tenen knoflook saus
- 100 ml zonnebloemolie saus
- 100 ml Ketchup saus
- 2 eetlepels Rijstazijn saus
- 50 gram Gemberpoeder saus
- 50 gram suiker saus
- 2 eetlepels gember siroop saus
- 100 ml kippenbouillon saus
- 1 blik ananas schijven saus
- 200 ml kant-en-klare zoetzure woksaus saus
- 30 gram maïzena met water papje
- 1 stuk paprika groen groente in wok
- 1 stuk grote ui groente in wok
- 1 teen knoflook groente in wok
- 300 gram witte rijst extra
- 400 gram hals of schouder karbonade wok/frituur
- 2 eetlepels zoete sojasaus (ketjap mannis)
- 1 theelepel olie
- 1 eetlepel gemberpoeder
- 1 spin zout
- 150 gram maïzena
- 200 ml kant-en-klare zoetzure woksaus
- 1 blik ananas schijven wok
Instructions
- Snijd de karbonade in hapklare blokjes.
- Doe ze in een schaal en voeg de zoete sojasaus, olie, het gemberpoeder en een snuf zout toe. Goed omscheppen en laat 60 minuten marineren.
- lekker laten staan zodat de marinade er goed in kan trekken
- we gaan nu de saus maken
- zoetzure saus: Snijd de knoflook grof en fruit in een scheutje zonnebloemolie.
- Voeg de ketchup, de azijn, het gemberpoeder, de suiker, de gembersiroop en de kippenbouillon toe.
- neem een garde
- Meng de maïzena met een scheutje water tot een papje en bind hiermee de zoetzure saus. goed door roeren tot het dikker wordt Draai het vuur uit en laat rusten.
- We gaan het vlees voor bereiden
- haal het vlees uit de marinade en gooi het in een zeef. even uitlaten lekken
- Schep de maïzena door het vlees-marinademengsel.
- zet de frituurpan aan
- Frituur het vlees in porties verdeel het vlees goed zodat het niet op elkaar ligt anders in kleine porties bakken .
- in circa 3 minuten rondom goudbruin en droog krokant. S
- indien gewenst deksel erop tegen het spetteren (optie)
- Laat uitlekken op keukenpapier.
- We gaan wokken
- Snijd de ui in 4 stukken en pel de rokken
- De paprika in grove stukken.
- doe wat olie in de wok Snijd de knoflook grof. en voeg de uit en de paprika erbij
- snij de ananas ringen in parten
- kook je rijst
- verhit de saus ondertussen goed roeren in de saus het is iets opgestijfd dus moet weer vloeibaar worden doe dit weer met een garde
- vlees in de wok, even door woken voeg de annanas toe die heb je in parten gesneden
- voeg de saus erbij
- omroeren goed omroeren
- Eet smakelijk
Keyword koe lu/loe/lou/low yok/yoek, Ku lo yuk