Startpagina

Sinds 2010

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

lasagne gehakt

Lasagna met gehakt

Lasagne is een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne pastabladen van circa 10 bij 15 cm.

In het Nederlands worden deze bladen lasagnebladen genoemd, in het Italiaans worden ze aangeduid met lasagne (meervoud). Soms wordt ook de complete schotel in het Italiaans met deze term aangeduid, ofwel lasagne al forno (bladen uit de oven). Hoewel lasagne een typisch Italiaans gerecht is, komt de naam uit Griekenland, waar “lasanon” platte deegkoek betekent.

Verschillende gerechten

De traditionele Italiaanse ovenschotel stamt uit Midden-Italië. In Noord- en Zuid-Italië kan lasagna iets anders betekenen, zoals smalle stroken pasta die al dan niet in de minestrone gaan. In Toscane bestaat een variant met kastanjemeelle lasagne bastarde ofwel lasagne matte della Lunigiana.

Bereiding

De ovenschotel wordt gemaakt met voorgekookte, halfgare plakken pasta, gehakt, groenten of tomatensaus en Parmezaanse kaas. Er bestaan diverse varianten, onder andere met spinazie.

Ook buiten Italië wordt lasagne veelvuldig aan de lokale smaak aangepast. Zo wordt lasagne binnen de Ierse keuken bereid met tomatencheddarkaas en een grote hoeveelheid gehakt, en wordt het geserveerd met friet. In vele landen van West-Europa wordt de ovenschotel gemaakt met voorgekookte, halfgare plakken pasta, gehaktParmezaanse kaas en bechamelsaus, dit is echter een adaptatie van het klassieke gerecht en verwijst naar de lasagne al forno uit de streek rond Napels. De “echte” lasagne zoals die in de rest van Italië wordt gemaakt bevat geen bechamelsaus.

In kant-en-klaarlasagne is een deel van de kaas vaak vervangen door de goedkopere analoogkaas. bron wikipedia

lasagne gehakt

Lasagne

PaulPaul
Lasagne gehakt
Prep Time 15 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 35 mins
Course Hoofdgerecht
Cuisine Italiaans
Servings 4 personen
Calories 134 kcal

Equipment

  • braadpan
  • oven
  • ovenschaal

Ingredients
  

  • 1 kilo runder gehakt
  • 1 zakje gehakt kruiden
  • 1 zakje Honig lasagne saus
  • 1 zakje lasagne bladeren
  • 900 cl water
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel sambal
  • 1 pak Fijn gesneden roerbakgroenten

Instructions
 

  • Doe de gehakt in de pan en braad dit net gaar.voeg gelijk het zakje gehakt kruiden toe
  • Voeg de fijn gesneden roerbakgroenten toe
  • goed vermengen en even door bakken
  • voeg het zakje honig saus toe
  • voeg 900 cl water toe
  • goed omroeren en even laten koken
  • voeg ketjap manis toe rondje in de pan maken of 1 eetlepel
  • voeg een theelepel sambal toe
  • schep een laag gehakt in de ovenschaal
  • verdeel de lasagna bladeren
  • voeg gehakt toe
  • verdeel de lasagna bladeren
  • voeg gehakt toe
  • schaal in de oven 200 graden voor 30 minuten
Keyword gehakt, lawsagne
lasagne gehakt
0 0 vote
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments