cropped-wp3cce90b8-e1572888879923.png

startpagina Hinskens

Mini rijst tafel 2

Jouw winkel pagina

Website en recepten GRATIS. Maar wil je ons helpen doe dan en kleine donatie

Mini rijsttafel 2

De rijsttafel is een combinatie van rijstschotels en bijgerechten uit de Indonesische keuken en Indische keuken, ontstaan in Nederlands-Indië, aangepast aan de Europese smaak. Er zijn veel verschillende gerechtencombinaties mogelijk zoals babi ketjaprendang en sambal goreng. Daarbij kan kroepoekatjar en seroendeng geserveerd worden om het een rijsttafel te maken. De gerechten komen uit alle delen van Indonesië.

Bij de combinatie van gerechten wordt gezocht naar evenwicht. Tegenover een zoet gerecht plaatst men een zuur gerecht, tegenover een vet gerecht een niet-vet gerecht. Een rijsttafel moet volgens sommigen uit minimaal 44 en volgens anderen 40 gerechten bestaan. Waarschijnlijk is dit gebaseerd op een heilig getal. Wanneer een rijsttafel minder gerechten bevat zou er gesproken worden over een mini-rijsttafel. Volgens anderen moet een rijsttafel altijd uit een oneven aantal gerechten bestaan.

Geschiedenis

Hoe de rijsttafel is ontstaan is onduidelijk. Mogelijk is het een Indische variant van het Europese banket of een Europese interpretatie van de Indonesische selamatan (feestmaaltijd), of een combinatie van de twee.

Uit gastvrijheid en om in aanzien te stijgen lieten Europeanen in de koloniale tijd zo veel mogelijk gerechten tegelijk op tafel serveren, dit werd op den duur min of meer gestandaardiseerd en resulteerde in de Rijsttafel. Het gebruik kostte aardig wat geld, er moesten genoeg bedienden en koks betaald worden om alle gerechten te bereiden. In het ‘Hotel des Indes’ in Batavia werden er minstens 24 bedienden ingezet om alles op te dienen[1]. Rijsttafel kreeg in Nederland al voor 1940 enige bekendheid door oud-Indischgasten die na pensionering naar het vaderland waren teruggekeerd.

De Chinese invloed is ontstaan door het uitwaaieren van grote aantallen Chinezen naar de Indonesische archipel. Rond het jaar 1700 kwamen veel Chinezen werken op de plantages. De Chinezen zijn een opvallend element in de Indonesische bevolking. Ze maken hier inmiddels al eeuwen deel van uit. Het is dan ook niet vreemd dat de Indonesische keuken beïnvloed is door de Chinese keuken.

De Indische rijsttafel is een samensmelting van de Indonesische en Chinees-Indische keuken met de Nederlandse keuken, die begon in de tijd van Nederlands-Indië[2].

Doordat Indische Nederlanders in Nederland niet alle authentieke ingrediënten hadden om net na de Tweede Wereldoorlog Indische gerechten te maken vroegen ze Chinezen in de jaren zestig om de gerechten voor ze te maken. Op die manier hanteerden Chinees-Indische restaurants tevens het begrip rijsttafel. De rijsttafel die bij deze restaurants geserveerd wordt is echter niet authentiek Indisch. bron wikipedia

Hete boontjes

Hete boontjes

hete boontjes
5 from 1 vote
Prep Time 4 minutes
Cook Time 6 minutes
Total Time 10 minutes
Course Bijgerecht
Cuisine aziatisch
Servings 2 personen
Calories 15 kcal

Equipment

  • 1 steelpan

Ingredients
  

  • 1 potje sperziebonen
  • 4 eetlepels zoete chillisaus
  • 2 koffielepels sambal oelek

Instructions
 

  • giet het vocht ui het potje en gooi dit weg
    Mini rijst tafel 2 1
  • doe de boontjes in het pannetje
  • besprenkel dit met zoet chilliesaus ongeveer 4 eetlepels
    zoete chili saus
  • 2 flink koffie lepels sambal oelek
    Voor presentatie
  • doe 1 gesnipperd ui erbij kleien ui
    uien
  • goed door roeren en verwarmen
    Hete boontjes
  • eet smakelijk
Keyword hete boontjes
Voor presentatie

Tjap Tjoy

Gemengde groente
5 from 1 vote
Prep Time 3 minutes
Cook Time 8 minutes
Total Time 11 minutes
Course Bijgerecht
Cuisine aziatisch
Servings 2 personen
Calories 15 kcal

Equipment

  • steelpan

Ingredients
  

  • 1 zak Chinese wolkgroente
  • 1 stuk groentebouillon blokje
  • 400 ml water

Instructions
 

  • los 1 groentebouillon blokje op in 400 ml water
  • doe de de wok groente in de pan
    Voor presentatie
  • lekker koken tot alles beet gaar is
  • Tjaptjoi is een Chinees gerecht van gemengde groente.
    De naam tjaptjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap, dat 'gemengd' betekent, en tjoi, dat 'groente' betekent. In het Hokkien betekent tjap echter 'tien' en tjoi ook groente, dus in deze taal betekent het 'tien groenten'. In Vlaanderen noemen ze dit chop choy, in de Verenigde StatenFrankrijk en Duitsland noemen ze dit gerecht ook wel chop suey. In MaleisiëSingapore en Indonesië wordt een soortgelijk gerecht cap cai genoemd. De benaming cap cai is afkomstig uit het Minnanyu en betekent eveneens 'gemengde groente'.
    Omdat tjaptjoi puur een benaming is voor gemengde groente, wordt dit vaak op de kaart benadrukt met extra ingrediënten zoals kip, rundvlees, varkensvlees of garnalen.
    Tjap tjoy
  • giet de helft van de bouilion af en serveer op tafel
    Eet smakelijk
Keyword gemengde groenten, tjap tjou,
Voor presentatie

Koreaanse gehakt

Koreaans-gehakt heerlijk gekruid gehakt dit moet je proeven
5 from 1 vote
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 20 minutes
Course Hoofdgerecht
Cuisine aziatisch, koriaans
Servings 2 personen
Calories 40 kcal

Ingredients
  

  • 500 gram runder gehakt
  • 1/2 zakje slagers gehakt kruiden
  • 1 stuk ui
  • 4 eetlepels Zoete sojasaus woksaus
  • 1 koffie lepels gemberpoeder
  • 2 eetlepels honing
  • 2 koffielepels sambal oelek
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 koffielepels knoflook poeder

Instructions
 

  • doe de gahakt in de pan
    Gehakt
  • doe een half zakje slagersgehakt kruiden toevoegen
  • als het rode bijna weg is voeg 4 eetlepels zoete sojasaus woksaus toe
    soja wok saus
  • voeg 2 eetlepels honing toe
    honing
  • voeg 1 koffie lepel gember poeder toe goed omroeren vuur laag zetten nu
    knoflookpoeder
  • voeg 2 koffie lepels sambal oelek toe
    Voor presentatie
  • 1 eetlepel ketjap manis
    ketjap manis
  • 3 koffie lepels knoflook poeder
  • serveer met rijst
    eet smakelijk
    Koreaans-gehakt
Keyword korean beef koreaans gehakt
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
patricia
patricia
4 jaren geleden

5 stars
Echt een aanrader licht pittig maar zo lekker en makkelijk te maken prima voor door de weeks

Patatas brava
26 december 2024
Patatas bravas is een typisch Spaans tapasgerecht. Vooral in grote steden als Valencia, Barcelona en...
Roy's pittige nasi goreng
20 oktober 2024
Ontdek een spannende kijk op traditionele nasi goreng met Roy's pittige recept, perfect voor liefhebbers...
Gepaneerde karbonaden
10 mei 2024
Heerlijk gepaneerde karbonaden.gebraden vanuit de pan
Tortilla Boursin,salami en veldsla
07 oktober 2023
Heerlijke Tortilla Boursin en salami
Gyoza Japans dumpling
16 augustus 2023
Gyoza Japans dumpling
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
05 augustus 2023
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
slagroom knoflookboter
02 augustus 2023
Heerlijke slagroom knoflookboter voor op toast of stokbrood
Rookworst spek shots
05 juli 2023
rook worst met boursin en ontbijtspek
Gevulde kippenbol
28 juni 2023
Gevulde kippenbol Heerlijke gevulde kipfilet met gehakt en groenten. Een leuke nieuwe presentatie waarin...
Pickled eggs
29 april 2023
Pickled eggs, gepekelde uien
1
0
Ik zie u idee / melding graag te gemoed , Geef uw commentaar hier.x