Mini rijsttafel 2
De rijsttafel is een combinatie van rijstschotels en bijgerechten uit de Indonesische keuken en Indische keuken, ontstaan in Nederlands-Indië, aangepast aan de Europese smaak. Er zijn veel verschillende gerechtencombinaties mogelijk zoals babi ketjap, rendang en sambal goreng. Daarbij kan kroepoek, atjar en seroendeng geserveerd worden om het een rijsttafel te maken. De gerechten komen uit alle delen van Indonesië.
Bij de combinatie van gerechten wordt gezocht naar evenwicht. Tegenover een zoet gerecht plaatst men een zuur gerecht, tegenover een vet gerecht een niet-vet gerecht. Een rijsttafel moet volgens sommigen uit minimaal 44 en volgens anderen 40 gerechten bestaan. Waarschijnlijk is dit gebaseerd op een heilig getal. Wanneer een rijsttafel minder gerechten bevat zou er gesproken worden over een mini-rijsttafel. Volgens anderen moet een rijsttafel altijd uit een oneven aantal gerechten bestaan.
Geschiedenis
Hoe de rijsttafel is ontstaan is onduidelijk. Mogelijk is het een Indische variant van het Europese banket of een Europese interpretatie van de Indonesische selamatan (feestmaaltijd), of een combinatie van de twee.
Uit gastvrijheid en om in aanzien te stijgen lieten Europeanen in de koloniale tijd zo veel mogelijk gerechten tegelijk op tafel serveren, dit werd op den duur min of meer gestandaardiseerd en resulteerde in de Rijsttafel. Het gebruik kostte aardig wat geld, er moesten genoeg bedienden en koks betaald worden om alle gerechten te bereiden. In het ‘Hotel des Indes’ in Batavia werden er minstens 24 bedienden ingezet om alles op te dienen[1]. Rijsttafel kreeg in Nederland al voor 1940 enige bekendheid door oud-Indischgasten die na pensionering naar het vaderland waren teruggekeerd.
De Chinese invloed is ontstaan door het uitwaaieren van grote aantallen Chinezen naar de Indonesische archipel. Rond het jaar 1700 kwamen veel Chinezen werken op de plantages. De Chinezen zijn een opvallend element in de Indonesische bevolking. Ze maken hier inmiddels al eeuwen deel van uit. Het is dan ook niet vreemd dat de Indonesische keuken beïnvloed is door de Chinese keuken.
De Indische rijsttafel is een samensmelting van de Indonesische en Chinees-Indische keuken met de Nederlandse keuken, die begon in de tijd van Nederlands-Indië[2].
Doordat Indische Nederlanders in Nederland niet alle authentieke ingrediënten hadden om net na de Tweede Wereldoorlog Indische gerechten te maken vroegen ze Chinezen in de jaren zestig om de gerechten voor ze te maken. Op die manier hanteerden Chinees-Indische restaurants tevens het begrip rijsttafel. De rijsttafel die bij deze restaurants geserveerd wordt is echter niet authentiek Indisch. bron wikipedia
Hete boontjes
Equipment
- 1 steelpan
Ingredients
- 1 potje sperziebonen
- 4 eetlepels zoete chillisaus
- 2 koffielepels sambal oelek
Instructions
Tjap Tjoy
Equipment
- steelpan
Ingredients
- 1 zak Chinese wolkgroente
- 1 stuk groentebouillon blokje
- 400 ml water
Instructions
- los 1 groentebouillon blokje op in 400 ml water
- doe de de wok groente in de pan
- lekker koken tot alles beet gaar is
- Tjaptjoi is een Chinees gerecht van gemengde groente.De naam tjaptjoi komt van de twee Kantonese woorden: tjap, dat 'gemengd' betekent, en tjoi, dat 'groente' betekent. In het Hokkien betekent tjap echter 'tien' en tjoi ook groente, dus in deze taal betekent het 'tien groenten'. In Vlaanderen noemen ze dit chop choy, in de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland noemen ze dit gerecht ook wel chop suey. In Maleisië, Singapore en Indonesië wordt een soortgelijk gerecht cap cai genoemd. De benaming cap cai is afkomstig uit het Minnanyu en betekent eveneens 'gemengde groente'.Omdat tjaptjoi puur een benaming is voor gemengde groente, wordt dit vaak op de kaart benadrukt met extra ingrediënten zoals kip, rundvlees, varkensvlees of garnalen.
- giet de helft van de bouilion af en serveer op tafelEet smakelijk
Koreaanse gehakt
Ingredients
- 500 gram runder gehakt
- 1/2 zakje slagers gehakt kruiden
- 1 stuk ui
- 4 eetlepels Zoete sojasaus woksaus
- 1 koffie lepels gemberpoeder
- 2 eetlepels honing
- 2 koffielepels sambal oelek
- 1 eetlepel ketjap manis
- 2 koffielepels knoflook poeder
Instructions
- doe de gahakt in de pan
- doe een half zakje slagersgehakt kruiden toevoegen
- als het rode bijna weg is voeg 4 eetlepels zoete sojasaus woksaus toe
- voeg 2 eetlepels honing toe
- voeg 1 koffie lepel gember poeder toe goed omroeren vuur laag zetten nu
- voeg 2 koffie lepels sambal oelek toe
- 1 eetlepel ketjap manis
- 3 koffie lepels knoflook poeder
- serveer met rijsteet smakelijk
Echt een aanrader licht pittig maar zo lekker en makkelijk te maken prima voor door de weeks