Mosterd
(soms ook mostaard) is zowel de naam voor een plant (de mosterdplant), als voor een in de keuken gebruikt condiment met meestal een scherpe smaak. Het condiment wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. Ook worden vaak suiker respectievelijk honing, kruiden en/of specerijen toegevoegd, zoals peper, mierikswortel, rozemarijn, knoflook of zelfs lavendel. In navolging van Britse mosterdmakers wordt regelmatig kurkuma toegevoegd voor een intensere gele kleur. De naam komt vermoedelijk van most, het halfvergiste druivensap dat bij de bereiding werd gebruikt.
Mosterdsaus
mosterdsaus met honing
- 1 stuk ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels water
- 3 eetlepels Grove mosterd
- 2 eetlepels scherpe mosterd Dijon
- 4 eetlepels Honing
- 1 spin peper en zout
Zet alles gereed
sniper de ui zo fijn mogelijk
hak de knoflook fijn
beetje olie in de pan
Fruit de ui en de knoflook glazig
voeg drie eetlepels water toe
doe de mosterd erbij
goed mengen
We voegen nu de Honing erbij LET OP!
Doe eerst 1 lepel erbij daarna proeven
de tweede lepel honing proeven
De derde lepel honing proeven
Tot je op een moment komt ik proef mosterd he en honing enz.
indien hele scherpe mosterd kan je nog een vierde toevoegen
goed laten pruttelen op half hoog vuur
peper en zout erbij
Saus te dik ? doe er wat water bij totdat u denkt zo wil ik heb hebben
Heerlijk voor over het vlees eet smakelijk
-
Zoete sambal
5 februari 2021 Aziatische keuken, sauzen -
Sambal oelek
31 januari 2021 Aziatische keuken, sauzen -
Stroganoff saus
2 januari 2021 sauzen -
Pasta saus
20 december 2020 sauzen -
Teriyaki saus
21 november 2020 Aziatische keuken, sauzen
Lekker hoor heel apart
leuk dat je het lekker vond schat :-}