Mosterd
(soms ook mostaard) is zowel de naam voor een plant (de mosterdplant), als voor een in de keuken gebruikt condiment met meestal een scherpe smaak. Het condiment wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water en zout. Ook worden vaak suiker respectievelijk honing, kruiden en/of specerijen toegevoegd, zoals peper, mierikswortel, rozemarijn, knoflook of zelfs lavendel. In navolging van Britse mosterdmakers wordt regelmatig kurkuma toegevoegd voor een intensere gele kleur. De naam komt vermoedelijk van most, het halfvergiste druivensap dat bij de bereiding werd gebruikt
Mosterd
eigen gemaakte mosterd
5 from 1 vote
Cook Time 20 minutes mins
Total Time 20 minutes mins
Course saus
Cuisine wereld
Servings 25 personen
Calories 70 kcal
Equipment
- foodprocessor
Ingredients
- 180 gram mosterdzaad
- 250 Ml wijnazijn
- 1/2 eetlepel kurkuma poeder
- 200 ml water
Instructions
- Zowel de Egyptenaren, de oude Grieken als de Romeinen kenden mosterd. De Grieken vanaf de 4e eeuw voor Christus alleen als geneesmiddel. De Romeinen beschreven de mosterdbereiding in de eerste eeuw na Christus. De farao's kauwden voor het eten op mosterdzaad om de spijsvertering te bevorderen.Ik heb voor de mosterd een foodprcessor gebruikt
- Doe de mosterdzaad 180 gram in een kom
- voeg 250 milliliter wijnazijn toe
- laat minimaal 2 uur tot 24 uur staan
- de mosterd zaad zuigt de azijn op
- Dee het geheel in de foodprocessor en vermaal het
- als de mosterd te droog is doe wijnazijn erbij
- voeg kurkuma toe voor de mooie gele kleur
- voor zoet smaak kunt u honing of suiker toevoegen
- je mosterd is klaar echter hij is ruw dik en niet echt goed smeerbaar
- voeg tijdens het draaiproces wat water toe tot dat je de juiste mosterd krijgt die je wil.
Keyword mosterd, mosterdzaad
Lekker hoor heel apart
leuk dat je het lekker vond schat :-}