Mulligatawny
was tegen het einde van de 18e eeuw erg populair in Brits-Indië en tegen de 19e eeuw begon het in de kookboeken van die tijd te verschijnen; waarbij elke kok (of kookboek) zijn eigen recept heeft. Recepten voor mulligatawny varieerden enorm in die tijd en door de jaren heen (zo bevatte Maria Rundell ‘s A New System of Domestic Cookery drie versies), en latere versies van de soep bevatten Britse aanpassingen, waaronder vlees (hoewel het lokale Madras-recept waarop het was gebaseerd niet). Vroege verwijzingen ernaar in het Engels gaan terug tot 1784. In 1827 schreef William Kitchiner dat het in Groot-Brittannië in de mode was geraakt:
Mullaga-Tawny
betekent peperwater . De voortgang van onervaren rondreizende Palatici is onlangs gestopt door dit bizarre woord dat op de ramen van onze Koffiehuizen werd geplakt; het heeft, naar onze mening, beantwoord aan het doel van ” Restaurateurs” en John Bull werd vaak opgewonden om binnen te lopen en te proeven – de meer bekende naam van Curry Soup – zou misschien niet genoeg hebben gehad van de charmes van nieuwigheid om hem te verleiden van zijn geliefde Mock-Turtle . Het is een trendy soep en een grote favoriet bij onze Oost-Indiase vrienden, en we geven de beste bon die we ervoor konden krijgen. [
Halverwege de 19e eeuw schreef Wyvern, het pseudoniem van Bron wikipedia
Mulligatawny met kip
PaulEquipment
- pan
- staafmixer of keukenmachine
Ingredients
- 2 eetlepels arc hide olie
- 1 stuk wortel
- 1 stuk ui
- 1 bos bleekselderij
- 3 teentjes knoflook
- 2 cm Gember
- 1 stuk appel (granny smit zuur)_
- 1 stuk rode peper
- 1 stuk venkel
- 2 stuk aardappel groot
- 1 pak tomatenblokjes
- 1 eetlepel hotcurry poeder
- 1 eetlepel kerrie poeder
- 3 theelepels sambal mannis
- 1 theelepel Komijnzaad
- 1 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepels kurkumapoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepels thijm
- 125 gram rode Linzen
- 1 liter kippenbouillon
- 400 mil Kokosmelk
- 2 stuk citroengras
- 2 stuks kip filet
Instructions
- Snijd de ui, wortel, bleekselderij, gember en rode peper fijn snij de rode peper in kleine stukjes verwijder de zaden en roerbak in 2 el olie tot de ui glazig wordt.Voeg de fijngesneden knoflook toe.
- voeg de kippenbouillon toe
- breng het even aan de kook
- Hak de kip filet in 4 stukken
- zodra het kookt voeg de Linzen toe laat het 5 minuten doorkoken en zet dan het vuur laag
- voeg de aardappel blokjes en de appel blokjes toe
- voeg de bleekselderij en de venkel toe snijd deze in kleine stukjes maken
- voeg de citroengras toe gekneusd stengel heel houdenCitroengras wordt ook wel sereh genoemd en zijn lange stengels uit het Verre Oosten die van wit tot groen verlopen. De stengels zijn opgebouwd in lagen (vergelijkbaar met prei), alleen zijn de bladeren een stuk stugger. De smaak is een mix van citroen- en limoen, met het zacht-romige van kokos.Om het te gebruik kun je ervoor kiezen om de stengels in stukjes te hakken of slechts te kneuzen. Bij beide manieren komt de smaak naar boven, maar door het in stukjes te snijden gebeurt dit een stuk sneller. Kneuzen is dus handiger als je het citroengras lange tijd laat trekken en het gerecht de tijd krijgt om z’n smaak te ontwikkelen.
- voeg alle kruiden toe
- voeg de sambal mannis toe
- voeg de tomaten blokjes toe
- voeg de kokosmelk toe
- Laat het geheel op een sudderplaat voor 1 uur sudderen
- verwijder de citroen stengels
- haal de kipfilet eruit
- maak er pulled chicken van .Trek met 2 vorken de kip filet uit elkaar dit moet makkelijk gaan de kip moet goed gaar zijn anders langer laten koken
- doe de soep in de keukenmachine of pureer het met de staafmixer tot een homogene massa
- doe de pulled chicken terug in de pan
- Laat nog een half uurtje door garen
- Breng de soep op smaak met zout en peper.Tip u kunt er ook voor kiezen om geen zout te gebruikenen aan tafel een smaakversterker te gebruiken zoals Maggi
- Eet smakelijk
waanzinnig lekkere soep een verrassende smaak heerlijk