Startpagina

Sinds 2010

Nasi goreng

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Nasi goreng

Nasi goreng

De naam nasi goreng komt uit het Indonesische en Maleisische taalgebied: “nasi“, dat gekookte rijst betekent, en “goreng”, dat gebakken betekent. Het refereert specifiek aan de Indonesische varianten.

Nasi goreng wordt in Indonesië gezien als nationaal gerecht. Een internetenquête uitgevoerd door CNN International in 2011 gehouden onder 35.000 mensen zette nasi goreng op nummer twee in de lijst van ’50 heerlijkste gerechten in de wereld’ na rendang.

In Nederland is deze benaming gaan gelden voor alle vormen van gebakken rijst. In het Nederlandse taalgebied wordt vaak kortweg het woord “nasi” gebruikt ter aanduiding van “nasi goreng”.
In Indonesië kent men onder andere:

  • Nasi goreng ikan asin/met gebakken gezouten vis: een van de bekendste varianten
  • Nasi goreng jawa: gekruid met paprikapoeder
  • Nasi goreng kambing/geit
  • Nasi goreng pete: met petehbonen
  • Nasi goreng putih: gemaakt met sojasaus en niet met ketjap
  • Nasi goreng Arab/Arabische: Indonesische creatie met Arabische kruiden.
  • Nasi goreng Jepang/Japan: vernoemd naar de Japanse gebakken rijst maar volgens Indonesisch recept.

De basisingrediënten van nasi goreng zijn: afgekoelde gekookte rijst, olie of boter, ketjap of sojasaus. Deze ingrediënten kunnen onder andere aangevuld worden met Spaanse peper, ui en knoflook. Nasi goreng kan geserveerd worden met bawang goreng (gebakken ui), spiegelei, atjarsambalkroepoeksaté en pindasaus.

Er bestaan vele vormen van gebakken rijst maar het meest voorkomende is waar men de etensrestjes van de vorige dag (onder andere vlees) opbakt met koud geworden gekookte rijst.Bij gebrek aan vlees of als aanvulling erop, wordt vaak ei toegevoegd. Het wordt niet zelden als ontbijt gegeten door de bevolkingen van die landen, waar men rijst als basisvoedingsmiddel kent. In Nederlands-Indië werd het vaak als een hoofdgerecht gegeten door de daar woonachtige Nederlanders. Nadat Nederlandse soldaten er tijdens de politionele acties op Java kennis mee hadden gemaakt, is het in Nederland populair geworden via de Chinees-Indische restaurants waar (een eigenlijk meer Chinese variant van) gebakken rijst wordt geserveerd met een gebakken ei, een plakje ham en een stuk kroepoek.

In iedere keuken waar men rijst als basisvoedingsmiddel heeft, kan men varianten van gebakken rijst aantreffen.

Een van de Kantonese varianten van gebakken rijst is “Yeung Chow Chao Fan” (letterlijk: gebakken rijst uit Yangzhou), in Nederland ook wel Hongkong rijst of Kantonese nasi genoemd. Het bestaat uit gebakken rijst waarin, onder andere, cha siew, doperwten en bosui is verwerkt. Het wordt traditioneel als afsluiter van een officieel Kantonees diner gegeten. Uit beleefdheid hoort men het, bij een officieel diner tenminste, niet of nauwelijks te eten. Doet men het wel, dan geeft men daarmee aan dat wat eraan voorafging, onvoldoende was.

Nasi goreng is met de emigratie van de Javanen uit Indonesië naar Suriname ook daar een bekend gerecht. De smaak van Surinaamse nasi goreng is mede beïnvloed door de andere Surinaamse bevolkingsgroepen, zoals HindoestanenCreolen en Hakka-Chinezen, en maakt daardoor gebruik van een andere samenstelling van kruiden en specerijen. Het gerecht wordt soms geserveerd met Surinaamse vleesgerechten zoals moksie metie en met bijgerechten zoals gebakken banaan en zuurgoed.bron wikipedia

Nasi goreng

Nasi goreng

Nasi goreng 1Paul
nasi
5 from 1 vote
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Course Hoofdgerecht
Cuisine aziatisch
Servings 4 personen
Calories 578 kcal

Equipment

  • wok

Ingredients
  

  • 1 pak rijst 300 gram
  • 1 stuk uit
  • 1 teen knoflook
  • 2 stuk paprika
  • 1 scheut ketjap
  • 250 gram champignons
  • 2 theelepels sambal
  • 1 snufje komijn
  • 1 snufje gemberwortel
  • 1 snuf kurkuma
  • 1 theelepel peper en zout

Instructions
 

  • Kook de rijst gaar en laat deze helemaal afkoelen, het liefst in de koelkast. Gebruik je warme rijst dan gaat deze plakken. Snipper de ui en knoflook en bak deze in een wokpan aan in een beetje olie. Voeg de kruiden toe en de sambal en een scheut ketjap. Laat dit mengsel 1 min bakken. Voeg de paprika in blokjes toe een de pan en bak een paar minuten tot ze iets zacht beginnen te worden. Schep dan de champignons in plakjes er door en laat iets slinken.
  • voeg als laatste de prei toe en bak kort mee. Schep de koude rijst beetje bij beetje door de groenten. Proef of de nasi goreng goed op smaak is en voeg eventueel een beetje ketjap of sambal toe.
  • Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de eieren, bijvoorbeeld een spiegelei of een omelet. Serveer de nasi goreng met een gebakken ei en wat kroepoek
Keyword goreng, nasi
Nasi goreng
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De recepten van Mijn-keuken zijn gratis.
Ook de website is gratis. Doneer een kop koffie voor de moeite

Fit chef family,

het kookboek voor het hele gezin.leuke recepten leuk om te doen

fit chef family