Pindasaus satésaus
Pindasaus wordt in Indonesië gemaakt van gemalen pinda’s maar in Nederland gebruikt men vaak pindakaas. Ketjap kan een van de ingrediënten zijn en geeft pindasaus dan zijn zoutige smaak. Pittige varianten bevatten chilipeper. De saus wordt onder andere gegeten bij saté babi en saté ayam, varianten worden geserveerd bij gadogado. Nederlandse pindasaus wordt veelal gegeten bij vlees (bijvoorbeeld bij de barbecue en gourmet), met patates frites en bij allerhande snacks zoals de berehap, frikandel of mexicano. Patates frites met pindasaus en frietsaus of mayonaise, eventueel met gesnipperde ui is ook populair, en wordt ‘patat oorlog‘ of ‘patat flip’ genoemd. Pindasaus wordt ook wel gegeten met stokbrood, brood, komkommer of aardappel. Dit is echter wat minder algemeen. De saus wordt vaak gebruikt in Javaanse, barbecue- en shoarmagerechten in Suriname.
Er bestaan verschillende recepten voor het maken van pindasauzen. Een recept dat vaak in Nederland wordt gemaakt bevat onder andere: pindakaas, melk, ketjap en kruiden (zoals (gedroogde) spaanse pepers om het pittiger te maken). Sommige pindasauzen bevatten ook gebakken uien, korianderzaad, komijnzaad, citroengras,
kentjoer, trassie en tamarinde. Pindasaus voor over gadogado bevat vaak santen.
bron wikipedia
Verschil pindasaus en sate saus, sate saus is pindasaus maat als je het over de sate gebruikt het het sate saus
pinda satésaus
Equipment
- steelpan
Ingredients
- 3 eetlepels pindakaas (Calve voorkeur)
- 1 longdrink glas water of melk of kokosmelk Maak hierin je keuze
- 2 koffielepels sambal
- 2 eetlepels ketjap manis
- 2 koffielepels knoflookpoeder
Instructions
- Verschil pindasaus of sate saus, het is allebei gemaakt van pinda'sechter de saus is pindasaus maar doe je het over een sate stokje vlees dan heet het sate saus.Hieronder de basis van pindasaus,diverse uitbreidingen zijn hierna mogelijk
- doe drie eetlepels pindakaas in een steelpan
- maak nu je keuze voeg 1 longdrinkglas water ,melk, of kokosmelk toe
- sambal ketjap manis en de knoflook erbij
- goed roeren
- is de saus te dik voeg nogmaals water,melk of kokosmelk toe totdat gewenste dikt of kleur bereikt is.
- Optie wil je zoeter voeg suiker toeOptie wil je frisser voeg citroensap toe
- eet smakelijk