cropped-wp3cce90b8-e1572888879923.png

startpagina Hinskens

Jouw winkel pagina

Pindasaus satésaus 

Aantal recepten

Pindasaus satésaus 

Pindasaus of satésaus is een saus gemaakt van onder andere pinda‘s. De saus zoals deze in Nederland gebruikelijk is, is een afgeleide van een product uit Indonesië, waarbij de vervanging van pinda’s door pindakaas en de toevoeging van melk of kokosmelk uit de (gemengde) Indische keuken afkomstig is. Deze variant is vanuit de voormalige kolonie naar Nederland gebracht door de Indische Nederlanders samen met onder andere satébami gorengnasi goreng en kroepoek.

Pindasaus wordt in Indonesië gemaakt van gemalen pinda’s maar in Nederland gebruikt men vaak pindakaasKetjap kan een van de ingrediënten zijn en geeft pindasaus dan zijn zoutige smaak. Pittige varianten bevatten chilipeper. De saus wordt onder andere gegeten bij saté babi en saté ayam, varianten worden geserveerd bij gadogado. Nederlandse pindasaus wordt veelal gegeten bij vlees (bijvoorbeeld bij de barbecue en gourmet), met patates frites en bij allerhande snacks zoals de berehapfrikandel of mexicano. Patates frites met pindasaus en frietsaus of mayonaise, eventueel met gesnipperde ui is ook populair, en wordt ‘patat oorlog‘ of ‘patat flip’ genoemd. Pindasaus wordt ook wel gegeten met stokbroodbroodkomkommer of aardappel. Dit is echter wat minder algemeen. De saus wordt vaak gebruikt in Javaanse, barbecue- en shoarmagerechten in Suriname.

Er bestaan verschillende recepten voor het maken van pindasauzen. Een recept dat vaak in Nederland wordt gemaakt bevat onder andere: pindakaas, melk, ketjap en kruiden (zoals (gedroogde) spaanse pepers om het pittiger te maken). Sommige pindasauzen bevatten ook gebakken uien, korianderzaadkomijnzaadcitroengras

kentjoertrassie en tamarinde. Pindasaus voor over gadogado bevat vaak santen.

bron wikipedia

Verschil pindasaus en sate saus, sate saus is pindasaus maat als je het over de sate gebruikt het het sate saus

Pindasaus satésaus 

pinda satésaus

panda satésaus
5 from 1 vote
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins
Course Bijgerecht
Cuisine aziatisch
Servings 4 personen
Calories 74 kcal

Equipment

  • steelpan

Ingredients
  

  • 3 eetlepels pindakaas (Calve voorkeur)
  • 1 longdrink glas water of melk of kokosmelk Maak hierin je keuze
  • 2 koffielepels sambal
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 koffielepels knoflookpoeder

Instructions
 

  • Verschil pindasaus of sate saus, het is allebei gemaakt van pinda's
    echter de saus is pindasaus maar doe je het over een sate stokje vlees dan heet het sate saus.
    Hieronder de basis van pindasaus,diverse uitbreidingen zijn hierna mogelijk
  • doe drie eetlepels pindakaas in een steelpan
  • maak nu je keuze voeg 1 longdrinkglas water ,melk, of kokosmelk toe
  • sambal ketjap manis en de knoflook erbij
  • goed roeren
  • is de saus te dik voeg nogmaals water,melk of kokosmelk toe totdat gewenste dikt of kleur bereikt is.
  • Optie wil je zoeter voeg suiker toe
    Optie wil je frisser voeg citroensap toe
  • eet smakelijk
Keyword pindasaus, satesaus
Pindasaus satésaus 
5 1 vote
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Boeuf strogonoff heerlijk vleesstoof gerecht
31 juli 2022
Bœuf Stroganoff is een vleesgerecht uit de Russische keuken, bestaande uit dunne blokjes gesauteerde biefstuk of...
Burn to end frikandellen
03 juli 2022
Burn to en frikandellen. gekarameliseerde frikandellen
BBQ saus
03 juli 2022
Zoete BBQ saus
kippen pasteitjes met kaas
07 juni 2022
lekkere kip pasteitjes op zijn Russisch kip gevuld met heerlijke oude kaas gebakken in roomboter.
Chinese kippen groente soep
21 mei 2022
Chinese kippen groente soep
Bami spek bal
11 mei 2022
bami spek bal
T-bone steak
11 mei 2022
T-bone steak
Dronken kip met koolrabi
02 april 2022
Dronken kip met koolrabi
Gele curry rijst met varkenshaas en krokant gebakken spekjes
30 maart 2022
Gele curry rijst met varkenshaas en krokant gebakken spekjes
Arroz con polo- rijst met kip
27 februari 2022
Arroz con polo rijst met kip
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Het team

Paul Hinskens
Paul Hinskens Oprichter Hobby kok
Oprichter en houder van deze site. Mijn keuken, is een hobby website waar we leuke en heerlijke recepten delen. Koken we met  plezier. En leren we er elke dag weer wat bij. We zijn geen professionele koks,  maar koken we met veel  lol in onze keuken. Heeft u ook een leuk recept, deel het met ons en wie weet plaatsen we het. U mag natuurlijk altijd een bericht bij een recept achter laten graag zelfs. Dat is onze doel voor deze pagina.  Veel kook plezier.
Hanny
Hanny Hinskens Inspirator super kokkie
Vele familie recepten komen van Hanny. Die ze al jaren voor ons maakt met veel passie en plezier.Met handige tips en leuke recepten. Daarnaast vinden we het leuk om recepten met elkaar te delen. alle recepten worden eerst uitgeprobeerd voor ze op de website gaan. Dus niet elk recept wordt er zomaar op gezet. Deze recepten komt vanuit de ervaring die we zelf op doen in onze familie keukens.
patricia
Patricia van der Meer Hobby kok
Patricia is een groot deel verantwoordelijke voor de bakkerij. De heerlijkste koeken en taartjes
Roy
Roy van der Meer Aspirant kok
Roy is onze aspirant kok. Hij leert veel en experimenteert graag in de keuken. Ook zijn recepten zijn terug te vinden in onze keukens