Startpagina

Sinds 2010

Pindasaus satésaus 

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Pindasaus satésaus 

Pindasaus satésaus 

Pindasaus of satésaus is een saus gemaakt van onder andere pinda‘s. De saus zoals deze in Nederland gebruikelijk is, is een afgeleide van een product uit Indonesië, waarbij de vervanging van pinda’s door pindakaas en de toevoeging van melk of kokosmelk uit de (gemengde) Indische keuken afkomstig is. Deze variant is vanuit de voormalige kolonie naar Nederland gebracht door de Indische Nederlanders samen met onder andere satébami gorengnasi goreng en kroepoek.

Pindasaus wordt in Indonesië gemaakt van gemalen pinda’s maar in Nederland gebruikt men vaak pindakaasKetjap kan een van de ingrediënten zijn en geeft pindasaus dan zijn zoutige smaak. Pittige varianten bevatten chilipeper. De saus wordt onder andere gegeten bij saté babi en saté ayam, varianten worden geserveerd bij gadogado. Nederlandse pindasaus wordt veelal gegeten bij vlees (bijvoorbeeld bij de barbecue en gourmet), met patates frites en bij allerhande snacks zoals de berehapfrikandel of mexicano. Patates frites met pindasaus en frietsaus of mayonaise, eventueel met gesnipperde ui is ook populair, en wordt ‘patat oorlog‘ of ‘patat flip’ genoemd. Pindasaus wordt ook wel gegeten met stokbroodbroodkomkommer of aardappel. Dit is echter wat minder algemeen. De saus wordt vaak gebruikt in Javaanse, barbecue- en shoarmagerechten in Suriname.

Er bestaan verschillende recepten voor het maken van pindasauzen. Een recept dat vaak in Nederland wordt gemaakt bevat onder andere: pindakaas, melk, ketjap en kruiden (zoals (gedroogde) spaanse pepers om het pittiger te maken). Sommige pindasauzen bevatten ook gebakken uien, korianderzaadkomijnzaadcitroengras

kentjoertrassie en tamarinde. Pindasaus voor over gadogado bevat vaak santen.

bron wikipedia

Verschil pindasaus en sate saus, sate saus is pindasaus maat als je het over de sate gebruikt het het sate saus

pinda satésaus

panda satésaus
5 from 1 vote
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins
Course Bijgerecht
Cuisine aziatisch
Servings 4 personen
Calories 74 kcal

Equipment

  • steelpan

Ingredients
  

  • 3 eetlepels pindakaas (Calve voorkeur)
  • 1 longdrink glas water of melk of kokosmelk Maak hierin je keuze
  • 2 koffielepels sambal
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 koffielepels knoflookpoeder

Instructions
 

  • Verschil pindasaus of sate saus, het is allebei gemaakt van pinda's
    echter de saus is pindasaus maar doe je het over een sate stokje vlees dan heet het sate saus.
    Hieronder de basis van pindasaus,diverse uitbreidingen zijn hierna mogelijk
  • doe drie eetlepels pindakaas in een steelpan
  • maak nu je keuze voeg 1 longdrinkglas water ,melk, of kokosmelk toe
  • sambal ketjap manis en de knoflook erbij
  • goed roeren
  • is de saus te dik voeg nogmaals water,melk of kokosmelk toe totdat gewenste dikt of kleur bereikt is.
  • Optie wil je zoeter voeg suiker toe
    Optie wil je frisser voeg citroensap toe
  • eet smakelijk
Keyword pindasaus, satesaus
Pindasaus satésaus 
5 1 vote
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De recepten van Mijn-keuken zijn gratis.
Ook de website is gratis. Doneer een kop koffie voor de moeite

Fit chef family,

het kookboek voor het hele gezin.leuke recepten leuk om te doen

fit chef family