Runderbouillon
Bouillon (vleesnat of vleesaftreksel) is een bereiding die aan water smaak, aroma’s en voedingsstoffen geeft door vlees, groenten, vissen en/of andere voedingsmiddelen te laten trekken. Bouillon kan gebruikt worden als basis of als bevochtiging voor de bereiding van gerechten als soep, sauzen en ragouts.
In feite is een bouillon een extract. Door de bestanddelen te laten trekken, worden de smaak- en geurstoffen in het water opgelost. Daardoor is een bouillon erg geurig en rijk aan smaak, al bestaat het voor het overgrote deel uit water. Het bevat weinig energie en is eetlustopwekkend.
Soorten
Er is een aantal standaard gebruikte bouillons:
- Vlees-, gevogelte-, wild- en groentebouillon
- Vlees-, gevogelte-, wild- en groentefond
- Blanke fond
- Bruine fond
- Kalfsjus
- Visfumet
Verklaring van de benamingen
- Bouillon: de benaming voor het kookvocht van groenten en/of soepvlees. Een bouillon enkel op basis van groenten kan van toepassing zijn bij vegetarische maaltijden of als kookvocht voor vis (court-bouillon).
- Fond: de benaming is ontleend aan de Franse culinaire vakterm le fond en staat voor een sterk gereduceerde (tot wel 1/3e) bouillon. Een fond heeft steeds een langdurige kooktijd.
- Fumet: in tegenstelling tot de fonds heeft de fumet een zeer korte kooktijd nodig.
- Consomme: de benaming consommé of heldere bouillon duidt op een geklaarde bouillon of fond. bron wikipedia
Runder Bouillon
bouillion van rundervlees sukade lappen
Prep Time 1 hr
Cook Time 5 hrs
Total Time 6 hrs
Course Bijgerecht
Cuisine Hollands
Servings 10 personen
Calories 45 kcal
Equipment
- pan
- schuimspaan
Ingredients
- 1 kg sukadelappen
- 7 pakjes bouillonblokjes
- 1 stuk schenkel
Instructions
- zet een pan met water op 3 liter
- haal 7 pakjes uit de verpakking
- plaats ze in de pan met water
- vlees en de schenkel erin
- Breng het aan de kook
- schep na een tijd de schuim eraf
- Laat de boilion ongeveer 5 sudderen op een sudderplaat
- Schep het vlees eruit ,maak er kleine stukjes van en terug in de panProeven kijk of er peper en zout bij moet
- Uw runder Bouillon is klaar
Keyword runder bouillion
-
Thaise gele curry soep
21 februari 2021Aziatische keuken, Soepen -
Runder Bouillon
24 december 2020Soepen -
Groenten rundvlees soep
15 november 2020Soepen -
Bruine bonensoep
7 oktober 2020Soepen -
Tomaten creme Groente soep
7 oktober 2020Soepen -
Tom kha kai soep
29 augustus 2020Soepen