Startpagina

Sinds 2010

Saté van de haas

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Saté van de haas

De ossenhaas ook wel runderhaas genoemd is de benaming voor een deel van de lende (rug) van het rund. Aangezien dit vleesdeel altijd uit het rund wordt gesneden en slechts zelden uit een gecastreerde stier of os, vinden sommigen de benaming runderhaas nauwkeuriger. Deze spier, de musculus psoas major, ligt op de lendenwervels, in de buikholte en loopt via het bekken door tot het bovenbeen bij de heup. Het heeft een fijne structuur en vrijwel geen vet of bindweefsel; dit maakt het dan ook het meest malse vlees van het rund.

Het vleesdeel wordt nog opgesplitst in vier delen: de kop van de haas, het middenstuk, de punt en de (minder goed eetbare) ketting van de runderhaas.

De kop, het dikste stuk, wordt ook chateaubriant genoemd en is het meest malse deel van de ossenhaas. Het middelste deel wordt tournedos genoemd en hier worden dan ook tournedos van gesneden. De punt, het smalste stuk, heet filet mignon en wordt over het algemeen gebruikt voor ossenhaasstukjes.

Als de lende niet gesplitst wordt en de entrecote (dunne lende) en runderhaas nog via de lendenwervel met elkaar verbonden zijn en in steaks wordt gehakt of gezaagd, spreekt men van een T-bonesteak.

Saté van de haas 1

Varkenshaas

 
 
 

Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Saté van de haas 2

 

Een halve varkenshaas

Varkenshaas is de meest malse spier van het varken, die zich in de rug van een varken bevindt. Het is een schuin toelopend stukje vlees.

Hij bestaat uit een kop, een dik gedeelte en een relatief dun uiteinde. De kophaas is het goedkoopst en wordt veel voor saté gebruikt, het middelste gedeelte is het duurst. Meestal wordt dit gedeelte rosé gebraden (rosé = net aan gaar). Snijdt men de varkenshaas in plakken van circa 2 centimeter dikte, dan krijgt men varkensmedaillons, waarvoor vele recepten bestaan.

Een bekend gerecht is gebakken varkenshaas in roomsaus.

bron wikipedia

sate van de haas

saté van de haas

saté van de haas
Prep Time 10 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 20 mins
Course Hoofdgerecht
Cuisine Hollands
Servings 2 perrsonen
Calories

Equipment

  • wok

Ingredients
  

  • 1 stuk ossenhaas os varkenshaas
  • 1 spin peper
  • 1 spin zout
  • 3 scheuten ketjapmanis

Instructions
 

  • snij de ossenhaas of varkenshaas in stukken
    sate van de haas
  • zet deze in de ketjap manis met peper en zout
    sate van de haas
  • bak de haas in 4 minuten gaar
    sate van de haas
  • serveer met
    https://hinskens.nl/patatas-bravas/
    Mexicaanse mixgroente en
    satésaus
    https://hinskens.nl/pindasaus-satesaus/
    eet smakelijk
    sate van de haas
Keyword chickentonight-sate, Longhaas, ossenhaas, varkenshaas
sate van de haas
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De recepten van Mijn-keuken zijn gratis.
Ook de website is gratis. Doneer een kop koffie voor de moeite

Fit chef family,

het kookboek voor het hele gezin.leuke recepten leuk om te doen

fit chef family