Shoarma (Arabisch: شاورما, Hebreeuws: שווארמה) is een gerecht uit de keuken van het Midden-Oosten. De naam is een vertaling van het Turkseçevirme,[1]draaiend, met dezelfde betekenis als döner kebab, draaiend kebab. De naam duidt op het meestal verticaal opgestelde spit, waaraan plakken in specerijen gemarineerd lamsvlees, kip, kalkoen of rundvlees geroosterd wordt. Dit geroosterde vlees wordt in repen afgesneden en kleiner gesneden en in een pitabroodje of van het bord gegeten. In Nederland en België wordt ook varkensvlees gebruikt.
Shoarma bestaat uit reepjes gemarineerd vlees, te vergelijken met Griekse gyros, Turkse döner kebab of Mexicaanse taco al pastor. Shoarmazaken hebben een verticale grill waarbij op elkaar gestapelde plakken vlees op een spit aan alle kanten wordt geroosterd. De shoarma behoort vlak voor het opdienen gesneden te worden.
Het vlees wordt gemarineerd in azijn en specerijen als komijn (djintan), kardemom, kaneel en nootmuskaat en gegeten met een saus zoals tzatziki (Grieks), cacık (Turks) of naar smaak tahini-, knoflook– of pepersaus. Bij shoarma wordt vaak rauwkost geserveerd, bijvoorbeeld ui, tomaat en kool. In plaats van het soms traditionele lamsvlees wordt ook wel kip, kalkoen of rundvlees gebruikt. Alacha is een heerlijke variant met groente (met paprika, ui en champ. meegebakken). voor meer recepten en tips kijk op mijn keuken
Alacha shoarma
Equipment
- wok
Ingredients
- 1 kg shoarma
- 2 stuks paprika rood
- 2 stuks ui
- 250 gram champinon
- 1 fles knoflooksaus
- 1 zakje ijsbergsla