Slasoep
Sla (Lactuca) is een geslacht van bladgroenten die tegenwoordig rauw gegeten worden. Er zijn veel verschillende typen sla, waarvan sommige een krop vormen en andere niet.
Sla vormt aanvankelijk een stengel (in lengte variërend naargelang het type) met bladeren. Wanneer de sla niet op tijd wordt geoogst, gaat de stengel verlengen (doorschieten), in bloei komen en zaadjes met vruchtpluis produceren. Verder kan het blad al of geen anthocyaan bevatten, waardoor zowel rode als groene slatypes bestaan.
De vermoedelijke wilde stamouder van de sla is kompassla (L. serriola).
In de Romeinse tijd werd sla nog gekookt omdat ze nog niet mals genoeg was. De oude Egyptenaren kenden al stengelsla, waarvan de stengel gegeten werd.
Wie aan soep denkt ,komt niet gelijk op het idee omslasoep te maken .Toch is slasoep lekker en gezond. Bovendien is het nog eens koolhydraat arm.
Een verassende leuke en lekkere soep
Slasoep
Equipment
- pan
- keukenmachine of staafmixer
Ingredients
- 2 stuk kroppen sla
- 1 stuk ui
- 3 teentjes knoflook
- 2 stuk aardappelen
- 1 liter groentebouillon 2 blokjes
- 1/2 pak fijne diepvries erwten
- 1/2 eetlepel thijm
- 1/2 eetlepel peterselie
- 1 a2 eetlepels Maggie
Instructions
- verzamel de ingrediënten
- snipper de ui en snijd de knoflook in stukjes
- snij de aardappel in blokjes
- Was de sla. Snij de konten van de kroppen sla af.Knijp de sla samen en snij dwars over stroken van ongeveer 1 cmwas de sla nogmaals in de vergiet
- olie in de pan en bak de ui en knoflook
- voeg 1 liter groentebouillon toe aan de pan
- haal de sla uit de vergiet en in de pan
- Lekker laten inkoken
- doe de soep in de keukenmachine of gebruik een staafmixer
- goed laten pureren
- terug in de pan
- serveren maar eet smakelijk
- voeg wat thijm en peterselie toe
- Tijd om te proeven, indien je de smaak wat wilt versterken kan je smaak versterker gebruiken zoals maggie aroma. dit kan direct in de pan of op tafel in het bordeventueel zout en peper toevoegen naar smaak
- Deze basis kan ook aangevuld worden met rookworst en of spekjes.maar ook creme fresh is heerlijk om toe te voegen.