Teriyaki
(Japans: 照り焼き, テリヤキ) is een Japanse kooktechniek, waarbij gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale glans (teri) krijgt.
De saus voor teriyaki wordt gemaakt van onder andere soja, suiker en rijstwijn. In het Westen kun je de teriyaki-achtige saus kant-en-klaar kopen in de supermarkt of oosterse winkel. Vaak zitten er dan niet-traditionele ingrediënten in, zoals knoflook. In de handel zijn ook vegetarische kant-en-klaar-producten verkrijgbaar die met deze techniek bereid zijn.
Teriyakisaus
Teriyakisaus
Prep Time 5 minutes mins
Cook Time 10 minutes mins
Total Time 15 minutes mins
Course saus
Cuisine aziatisch
Servings 4 perrsonen
Calories 20 kcal
Equipment
- steelpannetje
- garde
Ingredients
- 1 eetlepel Basterdsuiker bruin
- 75 ml water
- 75 ml ketjap manis
- 1 teentjes knoflook
- 1 eetlepel sesamzaadjes (optie)
- 1 theelepel Maïzena
Instructions
- Verwarm de olie in een pannetje.
- Voeg het water en de sojasaus toe en de basterdsuiker.
- Laat deze oplossen.
- Snijd het teentje knoflook doormidden en voeg toe aan de saus.
- Breng het mengsel aan de kook. Verwijder de knoflook.
- Los de maïzena op in een paar druppels water en giet bij de saus en roer direct met een garde goed door elkaar. Laat nog een paar minuten indikken en klaar is je teriyaki saus. Bestrooi eventueel met wat sesamzaadjes
Keyword teriyaki