cropped-wp3cce90b8-e1572888879923.png

startpagina Hinskens

Tortilla lunch

Jouw winkel pagina

Website en recepten GRATIS. Maar wil je ons helpen doe dan en kleine donatie

De traditionele tortilla wordt, sinds precolumbiaanse tijden, gemaakt van maïs. Het wordt gemaakt door de maïs in kalkwater te weken (waardoor de schilletjes loslaten), het te vermalen met vulkanische stenen en vervolgens in een deeg te kneden dat masa nixtamalera genoemd wordt. Dan komt het platduwen in dunne stukken en het bakken op een zeer hete comal, een bakplaat van metaal of (traditioneler) aardewerk.

In Mexico, vooral in de steden, worden tortillas meestal machinaal gemaakt en zijn ze erg dun en gelijk, maar in El Salvador of Guatemala worden ze nog vaak met de hand gemaakt en zijn ze dikker. Tortillas worden normaal warm geserveerd en gegeten; als ze afkoelen krijgen ze een rubberachtige textuur en zijn ze minder lekker.

Traditioneel werd vanaf de Meso-Amerikaanse culturen tot in het midden van de 20e eeuw de masa gemaakt door de vrouwen met behulp van een mano (een cilindervormige steen zoals een deegroller) en een metate (een stenen basis met een licht holle bovenkant).

Tegenwoordig zijn er in supermarkten wereldwijd vele commerciële soorten tortillas te koop. Vaak zijn deze tortillas echter gemaakt van tarwe. De echte maistortilla wordt gemaakt van 100 procent mais.

De tarwemeeltortilla was een innovatie nadat tarwe uit Spanje naar de nieuwe wereld was gebracht in de toenmalige kolonie Nieuw Spanje. Tortillas worden gemaakt met ongezuurd, met water aangemaakt deeg, gerold en gebakken, net als maïstortillas. Deze tortillas lijken erg op het ongezuurde brood dat gegeten wordt in Arabische, Oost-Mediterrane en Zuid-Aziatische landen, maar dunner en kleiner in diameter.

Tortillas variëren in grootte van 6 tot meer dan 30 cm, afhankelijk van het gebied van het land en het gerecht waar het voor bedoeld is.

In ArgentiniëBolivia en zuidelijk Chili worden een ander soort planborden van tarwebloem gemaakt. Deze ’tortilla’s’ zijn kleiner en meestal zouter en worden geroosterd in de as van een traditionele oven. Deze soort heet Sopaipilla. In Chili en Argentinië kunnen ze ook zoet zijn door ze eerst in gezoet water te koken. bron wikipedia

Wij maken een Hollandse lunch versie hiervan makkelijk en snel

Tortilla Lunch

Tortilla Lunch

tortilla brood voor de Lunch
Prep Time 10 minutes
Cook Time 10 minutes
Total Time 20 minutes
Course lunch
Cuisine Hollands, Mexicaans
Servings 8 personen
Calories 65 kcal

Equipment

  • tosti-ijzer

Ingredients
  

  • 1 pak tortillas
  • 2 stuk ei
  • 2 stuk tomaat
  • 1 plak kaas
  • 1 plak ham
  • 1 pakje ijsberg sla
  • 1 eetlepel dressing

Instructions
 

  • zet je tosti ijzer aan
    Tortilla Lunch
  • leg de tortilla op het bord
    Tortilla Lunch
  • snij in het midden tot het midden de tortilla open
    Tortilla Lunch
  • snij je groente en ei in dunne plakken (maak ze niet te dik)
  • bedek vier delen denk in een driehoek per deel
    Tortilla Lunch
  • links onder naar links boven vouwen doe rechts wat dressing erop
    Tortilla Lunch
  • vouw links boven naar rechts boven
    Tortilla Lunch
  • vouw rechts boven naar rechts onder
    Tortilla Lunch
  • tussen het tosti ijzer en wacht tot het lampje uit is
    Tortilla Lunch
  • eet smakelijk
    Tortilla
  • variant 2 zonder tomaat
    Tortilla Lunch
  • variant 3 met gehakt
    Tortilla Lunch
  • voor dressing 1 eetlepel knoflook saus 2 eetlepels slasaus mixen
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Roy's pittige nasi goreng
20 oktober 2024
Ontdek een spannende kijk op traditionele nasi goreng met Roy's pittige recept, perfect voor liefhebbers...
Gepaneerde karbonaden
10 mei 2024
Heerlijk gepaneerde karbonaden.gebraden vanuit de pan
Tortilla Boursin,salami en veldsla
07 oktober 2023
Heerlijke Tortilla Boursin en salami
Gyoza Japans dumpling
16 augustus 2023
Gyoza Japans dumpling
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
05 augustus 2023
Rode curry met wokgroenten en witte rijst
slagroom knoflookboter
02 augustus 2023
Heerlijke slagroom knoflookboter voor op toast of stokbrood
Rookworst spek shots
05 juli 2023
rook worst met boursin en ontbijtspek
Gevulde kippenbol
28 juni 2023
Gevulde kippenbol Heerlijke gevulde kipfilet met gehakt en groenten. Een leuke nieuwe presentatie waarin...
Pickled eggs
29 april 2023
Pickled eggs, gepekelde uien
Gekruide kip met mie of tortilla
05 april 2023
Gekruide kip met Mie of tortilla
0
Ik zie u idee / melding graag te gemoed , Geef uw commentaar hier.x