Startpagina

Sinds 2010

Tortilla lunch

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Tortilla lunch

De traditionele tortilla wordt, sinds precolumbiaanse tijden, gemaakt van maïs. Het wordt gemaakt door de maïs in kalkwater te weken (waardoor de schilletjes loslaten), het te vermalen met vulkanische stenen en vervolgens in een deeg te kneden dat masa nixtamalera genoemd wordt. Dan komt het platduwen in dunne stukken en het bakken op een zeer hete comal, een bakplaat van metaal of (traditioneler) aardewerk.

In Mexico, vooral in de steden, worden tortillas meestal machinaal gemaakt en zijn ze erg dun en gelijk, maar in El Salvador of Guatemala worden ze nog vaak met de hand gemaakt en zijn ze dikker. Tortillas worden normaal warm geserveerd en gegeten; als ze afkoelen krijgen ze een rubberachtige textuur en zijn ze minder lekker.

Traditioneel werd vanaf de Meso-Amerikaanse culturen tot in het midden van de 20e eeuw de masa gemaakt door de vrouwen met behulp van een mano (een cilindervormige steen zoals een deegroller) en een metate (een stenen basis met een licht holle bovenkant).

Tegenwoordig zijn er in supermarkten wereldwijd vele commerciële soorten tortillas te koop. Vaak zijn deze tortillas echter gemaakt van tarwe. De echte maistortilla wordt gemaakt van 100 procent mais.

De tarwemeeltortilla was een innovatie nadat tarwe uit Spanje naar de nieuwe wereld was gebracht in de toenmalige kolonie Nieuw Spanje. Tortillas worden gemaakt met ongezuurd, met water aangemaakt deeg, gerold en gebakken, net als maïstortillas. Deze tortillas lijken erg op het ongezuurde brood dat gegeten wordt in Arabische, Oost-Mediterrane en Zuid-Aziatische landen, maar dunner en kleiner in diameter.

Tortillas variëren in grootte van 6 tot meer dan 30 cm, afhankelijk van het gebied van het land en het gerecht waar het voor bedoeld is.

In ArgentiniëBolivia en zuidelijk Chili worden een ander soort planborden van tarwebloem gemaakt. Deze ‘tortilla’s’ zijn kleiner en meestal zouter en worden geroosterd in de as van een traditionele oven. Deze soort heet Sopaipilla. In Chili en Argentinië kunnen ze ook zoet zijn door ze eerst in gezoet water te koken. bron wikipedia

Wij maken een Hollandse lunch versie hiervan makkelijk en snel

Tortilla Lunch

Tortilla Lunch

tortilla brood voor de Lunch
Prep Time 10 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 20 mins
Course lunch
Cuisine Hollands, Mexicaans
Servings 8 personen
Calories 65 kcal

Equipment

  • tosti-ijzer

Ingredients
  

  • 1 pak tortillas
  • 2 stuk ei
  • 2 stuk tomaat
  • 1 plak kaas
  • 1 plak ham
  • 1 pakje ijsberg sla
  • 1 eetlepel dressing

Instructions
 

  • zet je tosti ijzer aan
    Tortilla Lunch
  • leg de tortilla op het bord
    Tortilla Lunch
  • snij in het midden tot het midden de tortilla open
    Tortilla Lunch
  • snij je groente en ei in dunne plakken (maak ze niet te dik)
  • bedek vier delen denk in een driehoek per deel
    Tortilla Lunch
  • links onder naar links boven vouwen doe rechts wat dressing erop
    Tortilla Lunch
  • vouw links boven naar rechts boven
    Tortilla Lunch
  • vouw rechts boven naar rechts onder
    Tortilla Lunch
  • tussen het tosti ijzer en wacht tot het lampje uit is
    Tortilla Lunch
  • eet smakelijk
    Tortilla
  • variant 2 zonder tomaat
    Tortilla Lunch
  • variant 3 met gehakt
    Tortilla Lunch
  • voor dressing 1 eetlepel knoflook saus 2 eetlepels slasaus mixen
Tortilla Lunch
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De recepten van Mijn-keuken zijn gratis.
Ook de website is gratis. Doneer een kop koffie voor de moeite

Fit chef family,

het kookboek voor het hele gezin.leuke recepten leuk om te doen

fit chef family