Roerbakken, wokken
(Chinees: 炒, pinyin: chǎo) of omscheppend bakken is een van oorsprong uit Azië afkomstige kooktechniek voor het bereiden van voedsel in een wok (in Indonesië wadjan of wadjang), in sterk verhitte olie en op een hoog vuur. Hierbij wordt het gerecht continu omgeroerd (oorspronkelijk door de wok te schudden).
Wokken stamt uit de omgeving van de Chinese stad Kanton. Eeuwen geleden groeide er nauwelijks hout en vuurbronnen waren er dus schaars. Dat betekende dat men gedwongen was tot economisch koken. De oplossing was groenten en vlees in kleine stukjes snijden en in een holle pan, boven een hoog vuur waar de wok van de hitte donkerrood werd, alle ingrediënten tegelijk snel te bakken. De wok groente hebben inmiddels de Nederlandse keuken goed gevonden. we hebben weer een heerlijk gerecht samen gesteld
Wok groenten met spek en worst in kookroomsaus
Equipment
- wok
- steelpan
Ingredients
- 4 stuk speklappen
- 1 stuk gekookte wordt
- 1 zak wokgroenten
- 1 flesje kookroom 250 ml
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepel honing
- 1 spin peper
- 1 spin zout
- 2 scheut ketjap manis
- 1 koffielepel dille
- 1 koffielepel tijm
- 1 koffielepel rozemarijn
- 1 stuk ui
Instructions
- snij de spek in stukjes. bak deze bruin doe ook de ui er gesnipperd bij met 1 scheutje ketjap manis
- snij de kookworst in stukje en doe deze bij de spek
- voeg de wokgroente toe en even goed laten bakken
- doe in de steelpan de 250 ml kookroom 2 eetlepels mosterd en 2 eetlepels Honingzodra het kookt vuur uit
- giet de kookroom over de wok groenten
- voeg een koffielepel dille, rozemarijn en tijm toe
- goed omroeren
- deksel op de pan 1 uur tot 1,30 laten sudderen op sudderplaat
- Eet smakelijk