WONTON
Yang Xiong uit de westelijke Han-dynastie noemde: “bing Wei Zhi tun”, wat betekent dat wontons een soort brood zijn. Het verschil is dat wonton vullingen bevat en wordt gegeten nadat het is gestoomd of gekookt.
Oud Chinees dacht dat wonton een verzegeld broodje was, zonder “Qi Qiao” (zeven openingen). Dus het werd “hun tun” genoemd, wat chaos betekent. Gebaseerd op de Chinese methode om karakters te maken, veranderde het later de naam in “hun dun” (wonton). Op dat moment had wonton geen verschil met dumplings.
Honderden jaren waren dumplings niet veranderd, maar wonton werd populair in het zuiden van China en ontwikkelde een aparte stijl. Vanaf de tijd van de Tang-dynastie begonnen mensen de naam van dumpling ( jiaozi ) en wonton te onderscheiden.
Verschillen met jiaozi
Wonton lijkt op jiaozi- dumplings, maar heeft een vierkant deegwikkel met een zijde van 6 cm lengte of een gelijkbenige trapezium , terwijl jiaozi een deegverpakking heeft van een cirkel.
De deegverpakking, ook wel een wontonvel genoemd, is relatief dun [en wordt na koken transparant. Het duurt korter om een wonton te koken.
Wontons worden traditioneel gegeten in een soep, maar jiaozi vertrouwt op dipsaus. [4]
Voorbereiding en vulling
Wontons worden gemaakt door een vierkant wikkel (een deegvel van bloem, ei , water en zout) [5] [6] plat in de palm van je hand te leggen, een kleine hoeveelheid vulling in het midden te plaatsen en de wonton in de gewenste vorm door de randen van de wikkel met de vingers samen te drukken. De hechting kan worden verbeterd door de binnenranden van de wikkel te bevochtigen, meestal door een vingertop in water te dompelen en deze over het droge deeg te laten lopen om het extra meel op te lossen. Als onderdeel van het verzegelingsproces wordt lucht uit het interieur geperst om te voorkomen dat het wonton scheurt door interne druk tijdens het koken.
De meest voorkomende vulling is gemalen varkensvlees en garnalen waaraan een kleine hoeveelheid bloem is toegevoegd als bindmiddel. Het mengsel wordt op smaak gebracht met zout, kruiden en vaak knoflook of fijngehakte groene ui . In de fabriek gemaakte, diepvriesvariëteiten worden in supermarkten verkocht. Gewoonlijk worden ze met de hand gemaakt op het verkooppunt in markten of kleine restaurants door de eigenaar in afwachting van klanten. Op markten worden ze per eenheid verkocht, zonder voorgekookt te zijn.
Vormen en kookmethoden [
Wontons worden vaak gekookt en geserveerd in soep of soms gefrituurd. Er zijn verschillende gemeenschappelijke regionale vormvariaties.
De meest veelzijdige vorm is een eenvoudige rechthoekige driehoek, gemaakt door de vierkante wikkel dubbel te vouwen door twee diagonaal tegenover elkaar liggende hoeken samen te trekken. Dankzij het platte profiel kan het worden gebakken als een guotie ( potsticker ), maar ook worden gekookt of gefrituurd. [ nodig citaat ]
Een meer bolvormig wonton kan worden gevormd door alle vier de hoeken samen te vouwen, wat resulteert in een vorm die doet denken aan een stereotiepe hobo ‘s bindle gemaakt door alle vier de hoeken van een doek aan elkaar te binden.
Een verwante soort wonton wordt gemaakt door hetzelfde soort wikkel te gebruiken, maar slechts een minieme hoeveelheid vulling (vaak vlees) aan te brengen en de wonton-hand snel te sluiten, waardoor de wonton in een ongelijkmatig geplette vorm wordt verzegeld. Deze worden xiao huntun (letterlijk “kleine wonton”) genoemd en worden steevast geserveerd in een soep, vaak met specerijen zoals augurken, gember, sesamolie en koriander Bron wikipedia
Hieronder ziet u onze variant ze zijn heerlijk en lekkr krokant
Wonton
Equipment
- keuken machine of blender
- frituurpan of wok met olie of braad pan met olie
Ingredients
- 150 gram kipfilet (1)
- 150 gram Knoflook wok garnalen
- 1 bosje bieslook
- 1 bosje lente ui
- 1 stuk Prei
- 1 pakje wonton vellen (te halen in een toko)
- 1 stuk ei
Instructions
- Verzamel je ingredient
- snij de kipfilet in brokken
- in de keukenmachine
- doe de wok garnalen erbij
- snij nu al het groente in kleine stukjes
- doe dit ook in de keuken machine en geef het een paar spins niet compleet fijn malen
- leg een wonton vel neer en bestrijk deze met ei
- doe 1 koffile lepel van de vulling erop
- vouw de punten naar elkaar
- vouw de andere punten ook naar het midden
- Pak het geheel en geef het een draai .goed draaien tot de vulling zo min mogelijk lucht er tussen
- verzamel de wonton in een bakje als je ze gaat invriezen bestrooi ze dan met wat maizenne tegen het plakken
- frituur de wonton voor drie mintuten op 180 graden.LET OP ! als u een wok of een braadpan gebruikt om te frituuren nooit meer dan de helft vullen.Eet smakelijk