advanced divider

Sinds 2010

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Boeuf bourguignon

Berichtje achter laten lukt niet ?
Druk op F5 indien box niet laat
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
advanced divider

Bœuf bourguignon, ook wel boeuf à la bourguignonne, is een Frans gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode Bourgogne-wijn, bouillonchampignons, uitjes en reepjes spek. Andere combinaties zijn ook mogelijk, zoals met bleekselderij wortelen of aardappelen. De naam betekent ‘Rund op zijn Bourgondisch’ en het is dan ook een typisch gerecht voor de Bourgogne-streek.

Het is een van de vele voorbeelden van Franse boerengerechten die zijn doorgedrongen tot de haute cuisine. Langzaam stoven was een manier om taai vlees mals en smakelijk te maken. Het recept werd voor het eerst gecodificeerd door Auguste Escoffier aan het eind van de negentiende eeuw.(Bron wiki pedia)Ik heb gekozen voor een variant hier op met knolselderij i.v.m de koolhydraten dus geen aardappelen

Boeuf bourguignon

Boergondische stoofvlees
Course Hoofdgerecht
Cuisine Frans
Keyword Boergondische stoofvlees, Boeuf bourguignon
Prep Time 1 hour
Cook Time 6 hours
Total Time 7 hours
Servings 4 personen
Calories 165kcal
Cost 15

Equipment

  • braadpan
  • Sudderplaatje

Ingredients

  • 600 gram sukade Lappen
  • 300 ml Rode wijn
  • 300 gram speklappen
  • 1 stuk winterpeen
  • 1 sstuk ui groot
  • 1 stuk laurierblaadjes
  • 300 ml water
  • 1 pakje bouillonblokjes vlees (2 stuks)
  • 2 eetlepels bloem
  • 200 gram Champions
  • 350 gram knolselderij of aardappelen
  • 1 blikje Tomaten puree
  • 1 teentje knoflook

Instructions

  • We gaan eerste alles klaar zetten
    Snipper de ui
  • Schil de winterpeen snij heb door de helft en snij dunne halve ringen
  • snij de Champions en plakken (Tip gebruik hier een eiersnijder voor )
  • schil de knolselderij, maak eerst schijven daarna reepjes,en dan blokjes te grote van klein suikerklontje
  • snij de speklappen in kleine blokjes
  • snij de sukade lappen in brokken (Hapklaar)
    kruid de sukade lappen en voeg de 2 eetlepels bloem toe
  • snij de knoflookteen klein en doe die bij de uien
  •  Verhit een braadpan en voeg de spekjes toe. Bak deze 5 minuten iets krokant. Schep deze daarna uit de pan leg het op een bord/kom en laat het staan
  • Vol vuur
  • Bak de sukade lappen aan tot ze lekker bruin zijn gebakken
     
  • voeg de uien met knoflook toe toe
  • voeg de winterpeen toe
  • voeg de tomatenpuree toe
  • voeg de wijn toe, laat de alcohol verdampen, Wijn  Bourgogne-wijn, als je de keuze wijn moeilijk vind de rode volle huiswijn van de pulsmarkt komt aardig in de buurt wat smaak betreft.
  • Half vol vuur ongeveer minuut of 5
  • Zet de sudderplaat op de kleinste pit
    draai het gas op laag vuur
    Zet de pan op de sudderplaat
  • Voeg dan ook het water met het runderbouillon blokje en laurier blaadjes toe en breng zachtjes aan de kook. Laat de boeuf bourguignon ca 3 uur zachtjes stoven met deksel op de pan
  • om het half uur even goed door de pan roeren en alles goed omgooien
  • voeg de champions toe goed om roeren en in laten zakken
  • Voed de aardappelen of de knolselderij toe,ik heb gekozen voor knolselderij i.v.m koolhydraat arm
  • voeg de spekjes er weer toe
  • knolselderij is pas gaar als de bijt zacht is.niet te zacht maar ook niet hard
  • Daarna ongeveer 3 stoven
  • als de knolselderij te hard is gewoon door laten stoven voor een uurtje
  • proeven; proef uw gerecht u weet zelf wanneer het lekker ruikt,gaar en mals is anders nog even door stoven
  • Eet smakelijk
0 0 vote
Article Rating

Deel het met vrienden en familie

0
Ik zie u idee / melding graag te gemoed , Geef uw commentaar hier.x
()
x
Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On PinterestVisit Us On Instagram