Bruine bonen
soep is een maaltijdsoep een heerlijke herfst of winterse soep Deze bruine bonensoep is zeer goed gevuld en smaakt overheerlijk hij zeer eenvoudig te maken. En is rijk gevuld door niet alleen spek toe te voegen maar extra aanvulling van rookworst. de volledigheid van deze maaltijdsoep zal u zeker doen verassen
Voorgerecht en soep
In de meeste huishoudens wordt soep alleen bij bijzondere gelegenheden als voorgerecht gegeten. Naast lichtere, heldere soepen kent de Nederlandse keuken maaltijdsoepen, die vooral in de winter gegeten worden. Typisch Nederlands is het gebruik van vermicelli in soep als die te dun werd gevonden. Bij maaltijdsoepen gebruikt men vaak ook andere toevoegingen om de stevigheid te vergroten zoals bonen, aardappelen of knollen. Van de meest populaire maaltijdsoep, erwtensoep of snert, een dikke soep van erwten, bestaan verschillende varianten, zoals met varkens- en/of schapenvlees, aardappel, selderij, ui, prei en worst. Erwtensoep wordt vaak geserveerd met donker roggebrood met roomboter en katenspek. In bruine bonensoep, die qua samenstelling lijkt op erwtensoep, zijn de erwten vervangen door bruine bonen. Bruine bonensoep wordt meestal minder gebonden dan erwtensoep.
Daarnaast bestaan regionale varianten zoals humkessoep, een licht gebonden maaltijdsoep met aardappelen, sperziebonen en witte bonen.. voor nog meer heerlijke soepen kijkt u opmijn keuken
Bruine bonen soep
Equipment
- pan
- staafmixer
Ingredients
- 2 potten Bruine bonen 2 x 400 ml
- 1 knl knolselderij
- 3 stuk wortels
- 1 stuk ui
- 1 stuk prei
- 2 stuks bouilionblokjes
- 1 stuk selderij
- 1/2 flesje tomaten kejup
- 1 mespunt piment
- 2 stuk speklappen
- 1 stuk rookworst xxl unox
- 1 eetlepel maggie
Instructions
- was 1 pot bruine bonen in een zeef
- doe 2 liter water met de bouillonblokjes in de pan
- snij alle groenten heel fijn en voeg toe aan de pan
- zet de pan op half vuur en laat het en half uur pruttelen
- pureer de soep tot een gladde soep
- maak de tweede pot bruine bonen open spoel de bonen af en voeg toe
- snij de speklappen in blokjes
- laat een kwartier doorgaren
- voeg een kwart tot en 1/2 fles tomaten ketchup toe. let op de kleur
- goed omroeren de soep krijg nu zijn donkere kleur
- voeg 1 mes punt halve theelepel piment toe.Let op dit is een sterke kruid en smaak bepalend
- voeg een eetlepel maggi aroma toe
- Om hem lekker extra te vullen voeg 1 xxl rookworst toe in plakken gesneden
- ( optioneel )indien de soep te dik voeg water toe
was heerlijk
Fijn dat u het lekker vindt bedankt voor uw reactie