Champignon in het gras
De champignon (Agaricus bisporus) is een schimmel uit de familie Agaricaceae.De eetbare paddenstoel Agaricus bisporus is in Nederland en België sinds de jaren 70 volledig ingeburgerd onder de naam champignon, het Franse woord voor paddenstoel. De naam champignon is afgeleid van het Latijnse campinio dat klokje betekent.[1] In de Franse taal refereert champignon naar paddenstoelen in het algemeen en wordt de Agaricus bisporus aangeduid als ‘champignon de Paris’.
champignon in het gras een bijzondere naam? Eigenlijk is de gedachte omtrent deze naam ontstaan door de toevoeging van de erwten. De erwten blijven drijven en er ontstaat een groene laag met daartussen de dobberende champignons. Gekke naam maar heerlijk gerecht
champignon in het gras
stoofgerecht met kastanje champignons
Prep Time 1 hour hr
Cook Time 4 hours hrs
Total Time 5 hours hrs
Course Hoofdgerecht
Cuisine Nederlands
Servings 4 persoenen
Calories 350 kcal
Equipment
- wok
- Sudderplaatje
Ingredients
- 4 stuk Speklapjes smokey barbecue Rood gemarineerd niet de gele kleur
- 1 stuk ui
- 1 liter Groente bouillon =2 groente bouillon blokjes / 1 liter water
- 1 pot sperziebonen 340 gram Hak
- 1 pot Rode kool met stukjes appel 180 gram Hak
- 4 stuks aardappel snijd het in blokjes
- 1 1 bak kastanje champignon
- 1/4 pak Diepvries Tuinerwten extra fijn
- 2 blikjes Tomatenpuree
- 2 eetlepels ketjap manis
- 3 eetlepels zoete chilisaus
- 1 eetlepels Thijm
- 1 eetlepels Rozemarijn
- 3 koffielepels knoflookpoeder
- 1 koffielepel gemalen anijszaad Let op !
- 2 eetlepels Balsamico azijn
- 3 eetlepels Gember siroop
- 200 gram pennen
- 2 liter bouillon groente =1 groentebouillon blokje 2 liter water
Instructions
- Snij de gemarineerde speklapjes in kleine stukjes. Gebruik uitsluitend de rode gemarineerde niet de gele Geel is vaak met kerrie en kurkuma en die hoort hier niet in. uu vind deze meestal bij de BBQ pakketten
- snipper de ui en voeg deze toe
- bak het geheel lekker gaar
- voeg de 1 liter bouillon toe
- vuur half hoog
- voeg de sperziebonen toe eerst vocht uit het potje weggooien
- voeg de Rode kool met stukjes appel
- snij de vier aardappels in blokjes
- Hak de kastanjechampignon in vieren (Let op gebruik geen gewone witte champignons)
- strooi 1/4 pak diepvries Tuinerwten extra fijn in een vergeet spoel ze af en giet ze toe
- De pan wordt groen van de erwten en de champignons dobberen er tussen . { Champignon in het gras )
- voeg 2 blikjes tomaten puree toe (Delmonte)
- voeg 2 eetlepels ketjap manis toe
- voeg drie eetlepels zoete chilisaus toe
- voeg 1 eetlepel thijm toe
- voeg 1 eetlepel rozemarijn toe
- voeg 1 koffielepel gemalen anijszaad toe Let op is zeer smaak bepalend niet te veel
- Oke nu gaan we proeven bij de volgende toevoegingenDe duurdere Balsamicoazijn zijn zoet de goedkopere soorten zit een zuur tikje in
- voeg 1 eetlepel balsamicoazijn toe
- om toch de zoetere smaak te benadrukken voegen we nu 2 a 3 eetlepels .Dus eerst 2 eetlepels goed even doorroeren indien zoeter gewenst een derde toevoegen. let op zeer smaak bepalend
doe de kleinste pit aan en plaats een sudderplaatje erop
- zet de pan over en doe er een deksel op
- Breng eventueel op smaak met peper en zout
- laat het geheel 4 uur sudderen om het half uur doorroeren
- als het bijna klaar is kook 2 liter water met de 2 groenten bouillon blokjes
- voeg zout er aan toe
- voeg 250 gram pennen toe als het de bouillon kookt
- kook de pennen voor 12 minuten
- plaats de pennen op het bord in de midden een open plekje
- haal met een schuimspaan vanuit onderin de pan een schep naar boven en plaats dit in het midden van het bord
- voeg met een jus lepel wat vocht uit de pan toe over de pennen
- eet smakelijk
Keyword kastanjechampignon, stoofgerecht