Chili con carne (Spaans voor chili met vlees) is een stoofpot die samengesteld is uit vlees (meestal gehakt of spek) en chilipeper. Traditioneel wordt er verder gebruikgemaakt van knoflook, ui en komijn. Meestal worden er ook bonen, paprika en tomaten aan toegevoegd. Er bestaan allerlei variaties waarbij voor andere soorten vlees, vleesvervangers of afwijkende ingrediënten gekozen wordt. De vegetarische varianten heten ook wel chili sin carne, Spaans voor chili zonder vlees.
Oorsprong
Het gerecht stamt oorspronkelijk uit het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. Voor zover gedocumenteerd werd de chilischotel voor het eerst gegeten door het Amerikaanse leger, ergens in de 19e eeuw in Texas.Bron wikipedia
Chili con carne
Hanny HinskensHeerlijke chili concarne met rijst
5 from 1 vote
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 20 minutes mins
Total Time 35 minutes mins
Course Hoofdgerecht
Cuisine Amerikaans
Servings 4
Calories 280 kcal
Ingredients
- 1 stk Paprika
- 2 stk ui
- 1 stk `Prei
- 500 gram Rundergehakt
- 1 pot Bruine bonen 750 gram
- 1 zakje gehakt kruiden
- 1 part chili poeder
- 1 blikje tomaten puree
- 1 pak snelkook rijst
Instructions
- snij de pakrika on kleine blokje verwijder de zaadkolom
- snipper de uien
- snij de prei in ringen gooi de lof weg
- Vermeng het gehakt met de kruiden half zakje
- braad het gehakt
- Groente erop zorgen dat de groenten een beetje zacht worden
- pak de zeef
- Zeef de bruinebonen en afspoelen met water doe deze ook in de pan
- Goed door roeren en voeg de chilipoeder erdoor (Let op chili poeder is een krachtige kruidensoort dus te veel is te heet .Meng het en proef indien te slap bij voegenHet geheel even laten intrekken
- daarna weer opwarmen meng 1 blikje klein tomaten puree ertoe
- Serveer het met witte rijst eet smakelijkBEREIDINGSWIJZEDoe de rijst (75 g per persoon) in een pan met ruim kokend water.Breng opnieuw aan de kook en laat de rijst 8 min. doorkoken.Neem de pan van de warmtebron en giet de rijst af.Laat de rijst nog 15 min. staan met de deksel op de pan.Schep de rijst voor het serveren even om.
Gewoon de lekkerste zonder kant en klare pakjes