De koolrabi (Brassica oleracea convar. acephala alef. var. gongylodes) is een groente die vermoedelijk uit Noord-Europa stamt. Het is een van de vele teeltvormen van kool.
De knol die van de koolrabi wordt gebruikt is het hypocotyl (een verdikking van de stengel) en is dus geen wortel. Koolrabi komt meestal in een lichtgroene maar soms ook in een paarse teeltvorm voor. Deze twee vormen zijn niet verschillend in smaak. De knol moet in een jong stadium, als ze 7–8 cm in doorsnee zijn, geoogst worden, omdat ze anders vezelig worden. Ook is er een ras (witte reuzenkoolrabi), dat zeer grote knollen geeft.
De koolrabi heeft behoefte aan een voedingsrijke en vochtige bodem en hij groeit het beste in een gematigd klimaat. De meeste koolrabi wordt verbouwd in Duitsland, waar men er per jaar 40.000 ton van voortbrengt. In Nederland vindt in het zuiden op kleine schaal ook teelt plaats.
Koolrabi kan zowel rauw als gekookt genuttigd worden. Deze energie-arme groente (105 kJ/100g) is rijk aan bouwstoffen zoals vitamine-b, vitamine c, kalium, magnesium.
dronken kip met koolrabi is heerlijk je kookt je eten eigenlijk in wijn.
iemand zei ooit stop je doet er te veel wijn bij je maakt de kip dronken. En zo is het ontstaan
Dronken kip met koolrabi
Equipment
- 1 wok
- 1 pan
- 1 stamper
- 1 kookring optioneel
- 1 schuimspaan
- 2 kook touw
Ingredients
- 750 gram kippedij filet
- 1 fles rode wijn soepel van de plusmarkt
- 1 stuk ui
- 1 stuk winterpeen
- 1 stuk koolrabi
- 250 gram champignons
- 1 pak platte peterselie
- 1 pak thijm
- 1 pak marjolijn
- 1 pak bieslook
- 2 teentjes knoflook
- 6 stuk aardappelen
- 4 stuk tomaten
- 1 flesje kookroom
- 1 pak roomboter
- 1 strooisel kipkruiden
Instructions
- zet de ingerienten klaar
- snijd de kippedij in stukken,daarna lekker kruiden
- roomboter en olie in de pan
- lekker bruin laten worden
- kip aanbraden tot het rode eraf is
- lekker kruidig
- rode wijn erbij doen totdat kip onder de wijn staat.laten koken hoog vuur
- alle groenten klaar maken
- uien erbij met de knoflook
- wortelen erbij
- alles erin
- als het ingedikt is het eigenlijk klaar maar wij doen nog wat extra om het malser te maken op sudderpit zetten
- sudderpit laag deksel erop
- puree maken
- snij kop en kont weg verwijder de schil
- stukje maken
- bij de aardappelen doen verhouding 50/50
- koken met water en zout ,daarna afgieten
- roomboter erij met wat kookroom niet te veel ander wordt het te nat
- bislook uit het pakje
- stukjes snijden
- door de puree spatelen
- Eet smakelijkl