Startpagina

Sinds 2010

Filet Mignon in rode wijnsaus

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Filet Mignon in rode wijnsaus

Filet Mignon in rode wijnsaus

Filet mignon (Frans:  [filɛ miɲɔ] , lit. ‘ “tender, gevoelig of fijn filet”‘) is een steak stuk vlees uit de kleiner uiteinde van de ossenhaas , of psoas major van het karkas, meestal een jonge os of vaars . In het Frans wordt deze snit altijd filet de bœuf (“ossenhaas”) genoemd, aangezien filet mignon verwijst naar varkenshaas .

De ossenhaas loopt langs beide zijden van de wervelkolom en wordt meestal geoogst als twee lange, slangvormige stukken rundvlees. De ossenhaas wordt soms heel verkocht. Wanneer ze langs de korte afmeting worden gesneden, waardoor ruwweg ronde sneden en buis insneden ontstaan, worden de sneden ( filets ) van het kleine vooreinde beschouwd als filet mignon. Die uit het centrum zijn tournedos ; Echter, sommige slagers in de Verenigde Staten labelen alle soorten ossenhaas “filet mignon”. In feite kan de vorm van de echte filet mignon een belemmering zijn bij het koken, dus verkopen de meeste restaurants steaks vanaf het brede uiteinde van de ossenhaas – het is zowel goedkoper als veel presentabeler.

De ossenhaas is het meest malse stuk rundvlees, waardoor het een van de meer gewilde stukken is. Dit, gecombineerd met de kleine hoeveelheid die een os of vaars geeft (niet meer dan 500 gram), maakt filet mignon over het algemeen de duurste snit. Omdat de spier niet belastbaar is, bevat hij minder bindweefsel dan andere snijwonden en is hij dus zachter. Het is echter over het algemeen niet zo smaakvol als sommige andere stukken rundvlees (bijv. Oer ribstukjes). Om deze reden wordt het vaak in spek gewikkeld om de smaak te versterken en / of geserveerd met een saus.

Bron wikipedia

Filet Mignon in rode wijnsaus

Filet Mignon in rode wijnsaus
Prep Time 1 hr
Cook Time 1 hr
Total Time 2 hrs
Course Hoofdgerecht
Cuisine Frans
Servings 2 personen
Calories 45 kcal

Equipment

  • Kookpan

Ingredients
  

  • 4 stuk filet mignon , in blokjes gesneden.
  • 1 stuk ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 200 gram witte champignons in vieren gesneden
  • 1/2 stuk courgette in blokjes gesneden
  • 200 gram sperziebonen
  • 1 el verse tijmblaadjes
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • 200 ml 200 ml rode wijn
  • 400 ml vleesbouillon (1 blokje vleesbouillon + 400 ml heet water)
  • 200 ml kookroom
  • olijfolie boter peper en zout

Instructions
 

  • 1. Maak de sperzieboontjes schoon en halveer ze. x
  • Snijd de courgette in blokjes 1 cm.
  • Bak de champignons goudbruin in boter en tot al het vocht verdwenen is.
  • Voeg de ui en de look bij de champignons en bak glazig.
  • Voeg de boontjes, de courgettereepjes en de tijm toe en bak 2 minuten
  • verder. Kruid met peper en zout. Schep alles uit de pan.
  • 2. Kruid het vlees met peper en zout. en snijd het in blokjes
  • Giet een scheutje olijfolie in de pan en smelt er een klontje boter bij. Bak de filet mignons 5 minuten langs elke kant.
  • 3. Blus de pan met de rode wijn en laat de alcohol verdampen.
  • Giet er de bouillon bij en laat tot 2/3de verdampen.
  • Haal het vlees uit de pan.
  • Voeg de room toe en laat lichtjes indikken.
  • Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
  • Leg de groenten en het vlees in de saus en laat nog even doorwarmen. Werk af met de peterselie.
Keyword filet, filet mignon, Mignon
Filet Mignon in rode wijnsaus
0 0 votes
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

De recepten van Mijn-keuken zijn gratis.
Ook de website is gratis. Doneer een kop koffie voor de moeite

Fit chef family,

het kookboek voor het hele gezin.leuke recepten leuk om te doen

fit chef family