advanced divider

Sinds 2010

Startpagina Hinskens

Voor jong en oud

Frikandel

Berichtje achter laten lukt niet ?
Druk op F5 indien box niet laat
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
advanced divider

Frikandel

Een frikandel is een langwerpige, donkergekleurde staaf van verschillende soorten vlees die warm gefrituurd wordt gegeten.

 

De commerciële frikandel werd in 1954 gelanceerd in de Nederlandse stad DordrechtSlagersknecht Gerrit de Vries maakte gehaktballen die hij aan de horeca verkocht. Door een wijziging in de Warenwet moest hij zijn product, dat in de smaak viel bij zijn klanten, veranderen. Zijn oplossing was de vorm maar niet het recept te wijzigen: van de bal maakte hij een worst. De naam voor zijn product werd hem door een vrouwelijke snackbarhouder van Duitse afkomst ingefluisterd: daar bestond de Frikadelle, een platte gehaktbal. De Vries nam die naam over: frikadel (zonder N).[1]

De zoon van De Vries geeft toe[bron?] dat Jan Bekkers van de snackfabriek Beckers uit het Noord-Brabantse Deurne de frikandel vijf jaar later vervolmaakt heeft. Bekkers vond zijn inspiratie bij de Amerikanen, waar de snackcultuur in opmars was, en maakte van de frikandel een glad exemplaar van fijngemalen vlees. De naam werd niet gedeponeerd; De Vries deed dat wel voor zijn Mexicano. In 2009 claimde snackfabrikant Beckers dan ook dat de frikandel op dat moment zijn 50ste verjaardag vierde.

Voor meer Snack gerechten kijk op Mijn keuken

 

Frikandel

Frikandellen

Een frikandel is een langwerpige, donkergekleurde staaf van verschillende soorten vlees die warm gefrituurd wordt gegeten.
Prep Time 30 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 45 mins
Course snack
Cuisine Hollands
Servings 9 personen
Calories 45 kcal

Equipment

  • kroketenpers
  • pan
  • keukenmachine

Ingredients
  

  • 3 Theelepels zwarte peper poeder Kruiden mix
  • 2 Theelepels komijnpoeder Kruiden mix
  • 1 Theelepels Korianderpoeder Kruiden mix
  • 1/2 Theelepels kruidnagelpoeder Kruiden mix
  • 2 Theelepels theelepels geel mosterdpoederr Kruiden mix
  • 1/2 Theelepel heelepel nootmuskaatpoeder Kruiden mix
  • 1/2 Theelepel theelepel cayennepeper Kruiden mix
  • 400 gram speklappen Frikandel
  • 400 gram Kipfilet Frikandel
  • 500 gram Rundergehakt Frikandel
  • 1 stuk vlees bouillonblokje
  • 2 eetlepels Soja saus ketjap mannis

Instructions
 

  • Zet al het vlees in de koelkast en zet de kipfilet een half uur van te voren in de vriezer
  • Maak eerst je frikandellenkruiden klaar in een bakje
  • 1) Snij de speklappen in stukken en doe deze in de keukenmachine voeg 1/3 van je kruiden toe
    2) snij de kipfilet in stukken voeg toe aan de keukenmachine.
    voeg 1/3 van de kruiden toe
    voeg 1 eetlepel ketjap manis toe
    3)voeg de gehakt toe en de rest van de kruiden
    Laat de machine ongeveer 10 minuten draaien, indien het te dik is voeg klein beetje koud water toe
    spek
  • schep het gehakt mengsel in de Millecroquettes krokettenpers
    Maak hierna een keuze lange frikandellen of korte let op de frikandellen krimpen bij het koken
    Millecroquettes krokettenpers
  • kook de frikandel voor 10 minuten in de hete bouillon (1 blokje )
    koken
  • Laat ze uitlekken op een keuken papiertje. maak nu je keuze
    Frituren of de rest invriezen
    uitlekken
  • eet smakelijk
    Frikandel
Keyword frikandel
0 0 vote
Article Rating
Frikandel

Deel het met vrienden en familie

0
Ik zie u idee / melding graag te gemoed , Geef uw commentaar hier.x
()
x