Frikandel
Een frikandel is een langwerpige, donkergekleurde staaf van verschillende soorten vlees die warm gefrituurd wordt gegeten.
De commerciële frikandel werd in 1954 gelanceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Slagersknecht Gerrit de Vries maakte gehaktballen die hij aan de horeca verkocht. Door een wijziging in de Warenwet moest hij zijn product, dat in de smaak viel bij zijn klanten, veranderen. Zijn oplossing was de vorm maar niet het recept te wijzigen: van de bal maakte hij een worst. De naam voor zijn product werd hem door een vrouwelijke snackbarhouder van Duitse afkomst ingefluisterd: daar bestond de Frikadelle, een platte gehaktbal. De Vries nam die naam over: frikadel (zonder N).[1]
De zoon van De Vries geeft toe[bron?] dat Jan Bekkers van de snackfabriek Beckers uit het Noord-Brabantse Deurne de frikandel vijf jaar later vervolmaakt heeft. Bekkers vond zijn inspiratie bij de Amerikanen, waar de snackcultuur in opmars was, en maakte van de frikandel een glad exemplaar van fijngemalen vlees. De naam werd niet gedeponeerd; De Vries deed dat wel voor zijn Mexicano. In 2009 claimde snackfabrikant Beckers dan ook dat de frikandel op dat moment zijn 50ste verjaardag vierde.
Voor meer Snack gerechten kijk op Mijn keuken
Frikandellen
Equipment
- kroketenpers
- pan
- keukenmachine
Ingredients
- 3 Theelepels zwarte peper poeder Kruiden mix
- 2 Theelepels komijnpoeder Kruiden mix
- 1 Theelepels Korianderpoeder Kruiden mix
- 1/2 Theelepels kruidnagelpoeder Kruiden mix
- 2 Theelepels theelepels geel mosterdpoederr Kruiden mix
- 1/2 Theelepel heelepel nootmuskaatpoeder Kruiden mix
- 1/2 Theelepel theelepel cayennepeper Kruiden mix
- 400 gram speklappen Frikandel
- 400 gram Kipfilet Frikandel
- 500 gram Rundergehakt Frikandel
- 1 stuk vlees bouillonblokje
- 2 eetlepels Soja saus ketjap mannis
Instructions
- Zet al het vlees in de koelkast en zet de kipfilet een half uur van te voren in de vriezer
- Maak eerst je frikandellenkruiden klaar in een bakje
- 1) Snij de speklappen in stukken en doe deze in de keukenmachine voeg 1/3 van je kruiden toe2) snij de kipfilet in stukken voeg toe aan de keukenmachine.voeg 1/3 van de kruiden toe voeg 1 eetlepel ketjap manis toe3)voeg de gehakt toe en de rest van de kruidenLaat de machine ongeveer 10 minuten draaien, indien het te dik is voeg klein beetje koud water toe
- schep het gehakt mengsel in de Millecroquettes krokettenpersMaak hierna een keuze lange frikandellen of korte let op de frikandellen krimpen bij het koken
- kook de frikandel voor 10 minuten in de hete bouillon (1 blokje )
- Laat ze uitlekken op een keuken papiertje. maak nu je keuze Frituren of de rest invriezen
- eet smakelijk