Een gehaktbal is een vleesproduct dat wordt gemaakt door gehakt tot een bal te draaien en daarna te braden. Om de bal niet uit elkaar te laten vallen in de koekenpan kan voor het bakken een ei en brood, verkruimelde beschuit of paneermeel worden toegevoegd. Meestal wordt peper en zout toegevoegd, en soms andere kruiden of bijvoorbeeld knoflook en uiensnippers.
De gehaktbal is al lange tijd een veelvoorkomend voedingsmiddel, veelal met jus of mosterd geserveerd. Naarmate vroeger de armoede groter was bestond de gehaktbal meer uit brood.
In sommige streken in België noemt men een gehaktbal een frikadel. Behalve in Wallonië is ook in Vlaanderen de Franstalige term boulette soms gebruikelijk.
Varianten
- Een in plakken gesneden voorgebraden gehaktbal met stukjes ui aan een satéstokje geregen en even gefrituurd wordt berenhap, berenpoot, berenklauw of Spoetnik (in Limburg) genoemd.
- Een gehaktbal op een broodje wordt ook wel een broodje bal genoemd.
- In België worden gehaktballen meestal geserveerd met tomatensaus. Ballekes in tomatensaus is een zeer populair gerecht. Ook worden ze in België vaak opgediend met krieken.
- Kleine gehaktballetjes worden toegevoegd aan soepen: soepballetjes. Deze worden meestal niet gebakken, maar gepocheerd in de bouillon.
- Een gehaktbal die met een hardgekookt ei is gevuld, is een vogelnestje.
- In Griekenland wordt een gehaktbal een kefte genoemd. Meestal spreekt men van keftedes, meerdere gehaktballen of keftedakia (gehaktballetjes). Deze zijn gekruid met oregano en peterselie en uiteraard zout en peper. Er zijn varianten waarbij munt, tijm, rozemarijn en/of paprikapoeder worden gebruikt. Ook voegt men olijfolie toe en traditioneel worden ze in een tomatensaus geserveerd. Keftedes kunnen zowel gebakken als gegrild worden. Er bestaat een variant, souzouki genaamd, die van lamsvlees wordt gemaakt.
- bron wikipedia
Gehaktballen braden en sudderen
Gehaktballen braden en sudderen
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 3 hours hrs
Course Bijgerecht
Cuisine Hollands
Servings 2 personen
Calories 45 kcal
Equipment
- braadpan
- sudderplaat
Ingredients
- 500 gram gehakt
- 1 stuk ei
- 1 zakje gehakt kruiden stegeman
- 1 stuk ui optioneel
- 1 stuk prei optioneel
- 1 eetlepel tijm
- 1 eetlepel rozemarijn
- 1 theelepel pigment
- 4 eetlepels chroma
- 1 zakje jus
- 1 stuk buschuit
Instructions
- Dit is de simpele basis;meng het gehakt met de kruiden ,beschuit en het ei
- voeg naar smaak wat voor een gehaktbal je wilt prei en of wat gesnipperde ui toe
- Als het gehakt te droog is kan je er wat melk bij doen
- Draai er 6 ballen van
- Doe chroma in de pan en breng de vloeibare boter op temperatuur
- Begin met hoog vuur de ballen te braden
- zet het vuur half hoog en braad en krokante korts voeg ook de gewenste jus toe
- voeg tijm en rozemarijn toe en de theelepel pigment voor heerlijke sm
- vul de pan met water (Lauw)
- zet de pan op een sudderplaat laagste stand
- deksel erop en laten sudderen voor 3 uur
- Balletje uit de jus altijd lekker
Keyword gehaktbal